Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 110514
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6750324
Ko je na sajtu?
Imamo 61 gosta na mreži

PUT U NOVU KATAKLIZMU


16.03.2014. / ree – Akademediasrbija
D. Gosteljski

Vučiću, ugasi Srbiju.....

 Portal kompanije „Blumberg“, jedna od dve vodeće kuće za analizu poslovanja i finansijskih tržišta u svetu, u petak je objavio članak u kome pretpostavlja da će pobeda Aleksandra Vučića na predstojećim parlamentarnim izborima dovesti do pozitivnih promena, naročito onih na polju razvoja municipalnih (opštinskih) obveznica.

Izgleda da se izdavanje obveznica lokalnih samouprava trenutno vidi kao jedino “spasonosno” rešenje za posrnulu srpsku ekonomiju. Kao garant takvih obveznica uglavnom stoje opštine, a ponekad to može biti i država.

O čemu se tu, zapravo, radi? Gledano iz ugla korisnika (potencijalnog posrednog investitora), kupovina opštinskih obveznica podrazumeva relativno visoku kamatnu stopu i nizak rizik ulaganja. Uz to, prihod od obveznica uglavnom se ne oporezuje, što predstavlja dodatni podsticaj za ulaganje u takve hartije od vrednosti. Srbija na tom polju nije imala nekog ozbiljnijeg iskustva. Na primer, grad Beograd je pre više od tri decenije (1977) emitovao srednjoročne obveznice u nominalnoj vrednosti od 16,4 miliona dolara, a to je urađeno za potreba dovršenja izgradnje Centra „Sava“ pred ondašnji Samit nesvrstanih.

Ima još mnogo (lošeg) posla da se uradi

Pad kreditnog rejtinga u Srbiji jedan je od najvećih od svih zemalja čije finansijsko tržište Blumberg prati. Ipak, smatra se da će pobeda Aleksandra Vučića na izborima ove nedelje delovati pozitivno na srpsku ekonomiju i na percepciju investitora. Na primer, Martin Marinov, menadžer Rajfajzen banke, kaže da „srpska vlada više neće moći da svaljuje krivicu za svoje neuspele reforme na koalicione partnere“. „Ima još mnogo posla da se uradi“, konstatovao je Marinov.

Blumberg tvrdi da je interesovanje za srpskim hartijama od vrednosti poraslo u ovoj godini, najviše zahvaljujući dobijanju statusa kandidata za članstvo u EU i intervencijama Narodne banke Srbije. Vučić planira smanjenje potrošnje po zahtevu MMF-a i Svetske banke, jer je to uslov za finansijsku „pomoć“ i čvršću vezu sa Evropskom unijom. Ni Blumberg ne propušta da naglasi kako se to dešava nakon više od dve decenije od onog dana „kada je počeo rat na Balkanu“. Vučić je, kako tvrdi Blumberg, obećao da će obustaviti dalju finansijsku podršku iz budžeta za 150 neprofitabilnih državnih preduzeća. Ako je ovo istina (a nema posebnog razloga da se u to sumnja), tada je jasno da će Srbija krenuti u novo rapidno propadanje, to jeste, započeće još jedan talas ubrzanog sunovrata srpske ekonomije. Javnosti će se objasniti kako je takav potez srpske vlade nemoguće izbeći, pošto na „spasavanje“ državnih preduzeća Srbija svake godine daje više od milijardu dolara.
Bezrazložni optimizam

U predizbornoj kampanji Vučić i SNS nisu pominjali činjenicu da će doći do zatvaranja državnih fabrika i otpuštanja više od 60.000 radnika. Državna preduzeća će se (po zahtevu MMF-a i Svetske banke) najpre „otpisati“ tako da im vrednost bude minimalna, kako bi budzašto prešla u ruke stranih „investitora“. U stvari, stranci će pokupovati srpske državne firme, da bi sprečili bilo kakvu mogućnost njihovog konsolidovanja. Zapadu nisu potrebna preduzeća u Srbiji (i bilo gde na istoku Evrope) koja privređuju, i koja bi, eventualno, mogla biti konkurentna na njihovom tržištu.

Nova vlada, piše Blumberg, naslediće ekonomiju za koju Narodna banka za ovu godinu predviđa rast od jedan odsto. Da su takva „mršava“ očekivanja Narodne banke nerealna, odnosno, bezrazložno „optimistična“, pokazuje činjenica da Srbija ima jednak broj zaposlenih i penzionera, dok je više od 25 posto radnog stanovništva nezaposleno, sa izgledima da se broj nezaposlenih naglo poveća u ovoj godini na više desetina hiljada, a možda i čitavih 100.000. Otuda, ukoliko se prihvate uslovi MMF-a i Svetske banke (za koje niko ne zna tačno kakvi su, osim da su nepovoljni za Srbiju), tada Srbija zaista može da upadne u takvu krizu koja bi, na kraju, mogla da rezultira „ukrajinskim“ ili nekim sličnim „revolucionarnim“ scenarijem, kojeg se Vučić onako silovito plaši.
Srbija vodi brigu o stranim interesima

Narodna banka, na čijem čelu je Jorgovanka Tabaković, kadar SNS-a,  ove godine je potrošila 820 miliona evra za držanje dinara „na uzdi“. Stabilan kurs godinama odgovara samo uvoznicima, tako da takvom neracionalnom politikom Narodne banke ne samo da se troše devizne rezerve zemlje, već se i sputava bilo kakav vid ozbiljnije proizvodnje. A već smo videli da je gušenje srpskog privrednog rasta u direktnom interesu stranih kompanija.

Podsećanje na „zlodela“

Kao što to obično biva, kada se Srbija pominje na Zapadu, nikada se ne propušta prilika da se potcrta njena „negativna“ uloga u ratovima iz devedesetih u bivšoj Jugoslaviji.
Ovog puta, čini se, Blumberg ide korak dalje, jer po prvi put pominje Vučićevu izjavu u parlamentu iz 1995. godine, kada je, navodno, rekao da će „njegova zemlja ubiti 100 muslimana za svakog ubijenog Srbina u ratu u Bosni i Hrvatskoj“.  Prvo, vidimo da je tu pomenuta Hrvatska, iako se Vučićeva izjava odnosila samo na BiH, ili tačnije, na Republiku Srpsku i pretnju bombardovanja srpskih položaja u julu 1995. od strane NATO snaga.

Isto tako, nikako se ne može reći da je Vučić tu svoju pretnju uputio u ime Srbije (kako Blumberg zlonamerno interpretira), jer se ondašnja njegova stranka (SRS) u to vreme nije nalazila u vlasti, niti je Srbija tada, u bilo kom smislu, bila učesnik rata u Bosni. Takvo „podsećanje“ zapadni mediji vrše samo onda kada treba napraviti dodatni pritisak na vlasti u Srbiji. Time se Vučiću skreće pažnja da još nije kasno da odgovara za ono što je radio ili govorio pre dve ili dve i po decenije. Preciznije: Zapad poručuje Vučiću da mora da vuče one poteze koje mu naloži zapadna diplomatija, jer u suprotnom moglo bi da se desi da se i on pridruži svom negdašnjem šefu Vojislavu Šešelju u Haškoj tamnici.

Zato ne treba da nas iznenadi to što nakon navođenja Vučićevih „inkriminisanih“ reči iz Skupštine Srbije, sledi izjava pomenutog eksperta iz Rajfajzena Martina Marinova, koji veli: „U ovom času najvažnija je reforma poverenja. Činjenica da sada Srbija sarađuje sa MMF-om i Svetskom bankom pozitivan je znak. Srpska ekonomija ima pojedine momente rasta tako da sada oni mogu da prestanu da subvencionišu državne kompanije“.

Sličnu poruku Vučiću prenele su i druge zapadne agencije. Na primer, Rojters je juče objavio tekst o Aleksandru Vučiću pod naslovom „Ministar iz Miloševićeve ere pokušava da se otrese mračne prošlosti na putu ka vlasti“.

Odatle ispada, da Vučić ima samo jednu mogućnost da se otrese svoje „mračne prošlosti“, a to je – da Srbiju uvede u mrak! I da je i samu zauvek ugasi!

www.koreni.rs /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP