Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 99337
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6607238
Ko je na sajtu?
Imamo 33 gosta na mreži

UHAPŠEN NARKO-BOS DARKO ŠARIĆ


18.03.2014. / ree-Akademediasrbija

Narko-bos Darko Šarić saslušan je u Specijalnom sudu, a odluka o pritvoru biće doneta u toku dana. Šarić je nakon hapšenja doveden jutros u Beograd iz Podgorice i nakon identifikacije u policiji sproveden je u sud.

 Šarić se bezuslovno predao pre mesec i po dana kad je postalo jasno da je hapšenje izvesno, izjavio ministar pravde Nikola Selaković, dok je prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić napomenuo da Šarić ne može biti zaštićeni svedok.

Prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić izjavio je da narko bos Darko Šarić ne može dobiti status svedoka saradnika, a za njegovo hapšenje nakon bezuslovne predaje najveće zasluge pripisao je posebnoj radnoj grupi koja je u okviru BIA radila na lociranju i hapsenju.

On je rekao da je branilac uhapšenog narko bosa 24. februara ove godine ponudio bezuslovnu predaju Šarića nadležnim organima Srbije.
"To smo prihvatili iz nekoliko razloga - da ne bi dolazilo do odugovlačenja kroz ekstradicione postupke, da bi izbegli svaku vrstu krvoprolića i da se Šarić nađe pred nadležnim organima i da bude priveden", rekao je Vučić.

On je na vanrednoj sednici vlade posvećenoj hapšnjeu Šarića naveo da on ne može dobiti status svedoka saradnika, jer je optužen kao organizator kriminalne grupe.

Radna grupa koja je u okviru BIA radila na lociranju i hapšenju, naveo je Vučić, primenjivala je najsloženije metode i sredstva u lociranju Šarića, što obuhvata tajnu pratnjuju u zemlji i inostranstvu u trajanju od 270 dana, kao stalni video nadroz objekata kroz ceo taj period
"Zbog prirode posla ne mozemo da kažemo koliko objekata je nadzirano.. Korišćena su GPS sredstav za lociranje na 20 obejekata, praćena je komunakcija 15 lica što obuhvata ukupno 75 mera, a o nekim merama razumećete ne možemo da govorimo", naveo je Vučić.

On je dodao i da su korišćena prislušna sredstva na otvorenim i zartvorenim prostorima, ukupno 51 put, a izvešen je i tajni pretres na različitim lokacijama, ukupno 25 puta, u inostranstvu i zemlji angažovano je više od 20 sardnika i da je u lociranju učestvovalo najmanje 15 službi bezbednosti.

Vučić je precizirao da je jedini uslov Šarića bio polusatno viđenje sa sinom, kćerkom i suprugom.
"Smatrali smo da to ništa ne otežava i neumanjuje značaj postupka", rekao je Vučić i dodao da mu je to bilo omogućeno u međunarodnoj slobodnoj zoni na aerdoromu u Podgorici.

Šarić je potom, objasnio je Vučić, predat pod kontrolu Odeljenja za potrage i odveden pred specijalni sud.

Vicepremijer je rekao da je najvažnije da se Šarić nalazi u pritvorskoj jedinici i da je ponosan na one koji su danonoćno radili da bi taj komplikovan posao bio obavljen i u prilog tome naveo da je mreža praćena kroz različite evropske gradove, i da su nekoliko puta bežali za 10 ili 15 sekundi.

On očekuje efikasan i fer postupak koji će doneti pravdu i koja će omogućiti da počinioci najtežih krivicncih dela budu kažnjeni.

Vučić se zahvalio partnerski službama na saradnji, posebno američkoj obaveštajnoj službi CIA, kao i ministrima pravde Srbije i Crne Gore.
"Čestitam i vama, predsedniče vlade, i svima u vladi što smo jedan veliki posao koji je započet pre četri godine završili i žleim da se zahvalim ljudima iz prethodne vlade i (Miodragu) Rakiću", rekao je Vučić.

Predsednik vlade u tehničkom mandatu Ivica Dačić ocenio je danas da je hapšenje narko-bosa Darka Šarića dokaz opredeljenosti vlade za borbu protiv organizovanog kriminala i da će ono doprineti jačanju kredibiliteta i ugleda srpskog bezbednosnog i pravosudnog sistema.
"Vlada pozdravlja i izražava zadovoljstvo zbog privođenja Darka Šarića i želimo da pohvalimo sve organe koji su radili na tome", rekao je Dačić otvarajući vanrednu sednicu Vlade Srbije.

Dačić je izrazio uverenje da će privođenje Šarića licu pravde doprineti da se proces protiv njegove kriminalne grupe privede kraju, i da dokazuje da posvećenost vlade regionalnoj i međunarodnoj saradnji daje razultete.

Vanredna sednica vlade posle obraćnaja Vučića i predsednika vlade Ivice Dačića nastavljena je iza zatvorenih vrata.

Selaković: Šarić se bezuslovno predao pre mesec i po dana

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije da se Šarić bezuslovno predao pre mesec i po dana kad je postalo jasno da je hapšnje izvesno.

Upitan gde se predao, ministar je rekao da je najvažnije da je predaja bila apsolutno bezuslovna i da će doći do bezuslovnog vođenja postupka za krivična dela za koja se tereti, a to su krijumčarenje narkotika i pranje novca.
"Gde je boravio - boravio je na teritoriji nekoliko zemalja Latuinske Amerike, a bliže popdatke o tome u ovom trenutku ne možemo da iznesemo, rekao je Selaković.

Na pitanje da li je imao pomagace budući da se godinama skrivao, Selaković je rekao da kada neko izbegava ruku pravosudnih organa četiri godine teško da to može sam da učini.
"I tokom postupka otvarana su pitanja ko je kome pomagao i šta je rađeno, a više o tome može da kaže tužilac", rekao je Selaković.

On je objasnio da je bezuslovna predaja ponuđena da bi se izbegle žrtve i krvoproliće do koga je moglo doći prilikm hapšenja,

Paralelno sa lociranjem radi hapšenja Šarića, dodao je ministar, odvijao se i pregovarački proces koji je počeo kada je hapšenje postalo izvesno.

"Naši operativci locirali su njegovo kretanje na teritoriji nekoliko zemalja Latinske Amerike, i kada je hapšenje postalo izvesno, Ministarstvo pravde dobilo je zahtev za kontantkom od strane brainioca Darka Šarića", naveo je Selaković dodajući da se na Šarićevom lociranju i hapšenju radilo devet meseci, te da je ponuda za predaju stigla pre mesec i po dana.

Ministar je na početku konferencije za novinare podsetio da je preduslov za čitavu akciju bio plan napravljen 13. juna 2013. kada je po direktnom nalogu Aleksandra Vučića, u oviru BIA formirana posebna radna gruapa sa isključivim zadatkom da se bavi lociranjem i hapšenjem Šarića. Pre toga takva radna grupa nije postojala.

Ona je u svom delovanju direktno pod koordinacijom direktora BIA bilo deset službenika BIA, a čitava mreža koja je funkcionisala pod tom radnom grupom brojala je više od 100 osoba.

Na lociranju Šarića, pored BIA, veliku ulogu imali su MUP Crne Gore i Ministrarstvo pravde CG, kao i čitava mreža bezbednosnih agencija drugih država, poput SAD, Španije, Švajcarske, Slovenije, naveo je Selaković.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je da u interesu istrage ne može da se precizira gde je i kako uhapšen Darko Šarić jer je u beksvu još ukupno 18 njegoviih saradnika.

U bekstvu je još 15 osumnjičenih za šverc kokaina i troje za pranje novca, precizirao je on ističući da se i dalje radi na njihovom lociranju i hapšenju i da zbog toga neće iznostiti detalje lociranja i predaje, istakao je Radisavljević.

Tužilac za organizovani kriminal doda je da se narko-bos Darko Šarić trenutno nalazi u pritvorskoj jedinici u Ustaničkoj ulici u Beogradu i da je kada je stigao rekao "dobar dan"

Kako je Radisavljević objasnio Šariću se stavlja na teret da je od 2009. prokrijumčario 5.754 kilograma i oprao najmanje 22 miliona evra u Srbiji.
"Sledeći pretres na suđenju pripadnicima Šarićevog klana zakazan je za 24.mart i videćemo da li će tražiti odlaganje radi pripreme svoje odbrane ili će se uključiti u postupak", rekao je Radisavljević.

On je izrazio zadovoljstvo što se Šarić nalazi u pritvoru i dodao da je to rezultat predanog rada Bezbednosno informativne agencije Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Biora za koordinaciju službi bezbednosti.

"Činjenica je da smo ostvarili intezivnu saradnju sa kolegama iz drugih zemalja, i današnji rezultat je produkt našeg zajedničkog rada i saradnje sa svim kolegama širom sveta", rekao je Radisavljević.

Šarić saslušan u Specijalnom sudu odluka o pritvoru u toku dana

Darko Šarić je krivičnom vanraspravnom vehcu Specijalnog suda rekao da se skrivao u Latinskoj Americi i delu Južne afrike, i "da se dobrovoljno predao", preneo je novinarima ispred Specijalnog suda njegov branilac Radoslav Baćević nakon završenog saslsusanja.

U ovom momentu, prema rečima advokata, još nije odlučeno o pritvoru.

Šarić je sudu ispričao da se odlučio na predaju pošto je lociran u Latinskoj Americi od strane bezbedbosnih službi Srbije i Crne Gore, naveo je advokat Baćević.

Advokat je objasnio da je Šarić želeo da bude iz Latinske Amerike prebačen u Crnu Goru kako bi se video da porodicom s kojim je imao priliku da tamo razgovarao oko pola sata. Osim toga, advokat je dodao, Šarić se predao jer "veruje da će suđenje biti fer i pošteno i da će se utvrditi istina".

Na pitanje kako mu je delovao, advokat je odgovorio: "Kao čovek koji želi da dođe i da se utvrdi istina".

On je najavio da će sutra ići u dužu posetu Šariću kako bi se dogovorili šta će raditi 24. marta kada je zakažan nastavak suđenja. Prema njegovim rečima, Šarić je do sada primio 10 optužnica, i treba da sae vidi da li je spreman da sada iznese odbranu ili kasnije.

On je napomenuo da je tužilaštvo predložilo pritvor zbog opasnosti od bekstva, uznemirenja javnosti i zaprećene kazne za krivično delo za koje se tereti.

Šarić je jutros avionom prebačen iz Podgorice prebačen u Beograd i nakon što je identifikovan u Policijskoj upravi Beograd, sproveden je u zgradu Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici gde je smešten u pritvorsku jedinicu Okružnog zatvora u Beogradu. Šarić je jutros uhapšen u zajedničkoj akciji organa Srbije i Crne Gore.

Šarić se tereti za organizovanje međunarodne trgovine narkoticima, a u žižu svetske javnosti došao je nakon zaplene tri tone kokaina do koje je došlo zahvaljujući saradnji MUP-a Srbije i američke agencije DEA.

Portparol suda Dušica Ristić je izjavila da je Šarića saslušalo dežurno krivično vanpretresno veće. Ona je dodala da će veće posle saslušanja odlučiti o pritvoru, odosno da li na snazi ostaje rešenje kojim je Šariću određen pritvor 9. decembra 2010. godine.

Privođenje Šarića su pratile su brojne domaće i strane medijske ekipe. Izveštač Tanjuga sa lica mesta javlja da za sad nema pojačanih mera bezbednosti, osim redovnih snaga žandarmerije, koje obezbeđuju pritvorsku jedinicu u Specijalnom sudu. Saobraćaj se u Ustaničkoj ilici odvija normalno, nema gužvi, niti zastoja u delu oko zgrade Specijalnog suda.

Šariću, koji je četiri i po godine bio u bekstvu, u januaru 2010. godine određen je pritvor i za njim je raspisana međunarodna poternica s nalogom za hapšenje.

On je jutros doveden u Beograd i, nakon što je identifikovan u Policijskoj upravi Beograd, doveden je u Specijalni sud u Ustaničkoj ulici. Šarić je jutros uhapšen u zajedničkoj akciji organa Srbije i Crne Gore.

Šarić se tereti za organizovanje međunarodne trgovine narkoticima, a u žižu svetske javnosti došao je nakon zaplene tri tone kokaina do koje je došlo zahvaljujući saradnji MUP-a Srbije i američke agencije DEA.

Šarić se nije krio u Crnoj Gori

Ministar pravde Crne Gore Dušan Marković izjavio je danas da Crna Gora nije među zemljama gde se skrivao najtraženiji narko bos Darko Šarić, te da je on jutros boravio u Podgorici sat vremena, koliko je trajao njegov trasfer u Srbiju.

Marković je na konferenciji za novinare, povodom hapšenja Šarića, rekao da nije tačno da je Šarić uhapšen pre 15 dana.
"On je preuzet na teritroriji jedne Latinoameričke države i transferisan preko Crne Gore u Srbiju", rekao je crnogorski ministar.

"Pretpostavljam da je Šarić juče uhapšen u Latinskoj Americi. Crna Gora nije zemlja gde se Šarić skrivao. I kad bih znao u kojoj državi je uhvaćen ne bih smeo da kažem zbog postupka u Srbiji. Tvrdim da je Šarić u Crnoj Gori jutros bio samo u period od 6.30 do 7.30 časova”, kazao je Marković.

Ocenio je da je hapšenje Šarića dobra stvar za Crnu Goru s obzirom na manipulacije u javnosti da se on tu skrivao. "Danas je to palo u vodu", rekao je Marković.

Marković je istakao da se na podgoričkom aerodromu Šarić video sa svojom porodicom, što je bio jedan od njegovih zahteva.

Na pitanje može li se očekivati hapšenje osoba koje su sarađivale sa Šarićem i omogućile mu da pobegne iz Crne Gore, Marković je rekao da je hapšenje potvrda opredeljenosti dve države da sarađuju na najvažnijim pitanjima.
"To opređeljenje više niko ne može dovesti u pitanje. Ova akcija ima za cilj da razotkrije čitavu mrežu. Hapšenje nije dovoljno, verujem da će se uspeti u tome da se dođe do najvećeg broja njegovih saradnika u toj kriminalnoj mreži, a i sam ministar pravde Srbije Nikola Selaković je to nagovijestio", kazao je Marković.

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević kazao je da ovakvom saradnjom Crna Gora ispunjava obaveze zajedničkog rada u borbi protiv organizovanog kriminala, te pohvalio operativne timove koji su učestvovali u zajedničkoj akciji.

Marković je rekao da nije moguće da obelodani više podataka o hapšenju Šarića, odnosno gde se i kako krio, kao i ko su mu bili pomagači.

Predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić je, povodom zajedničke akcije državnih organa Srbije i Crne Gore na hapšenju narko bosa Darka Šarića, rekao da je ta saradnja dala pun rezultat.

"Naravno, niko nije kriv dok se ne dokaže, ali vrlo je važno da se i ta akcija privodi kraju i da ćemo dobiti dobar sudski postupak i, nadam se, presude koje su merljive po evropskim kriterijima", rekao je Krivokapić koji se nalazi u zvaničnoj poseti Sarajevu, preneo je portal RTCG.

Suđenje Šarićevoj grupi zakazano za 24. mart

U Specijalnom sudu za 24. mart je zakazan nastavak suđenja pripadnicima njegove kriminalne grupe, koji se terete za šverc više od tri tone kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Iako je po šest spojenih optužnica optuženo ukupno 39 članova Šarićeve grupe, na optuženickoj klupi Specijalnog suda u Beogradu naći će se, pored Šarića svega 11 optuženih, pošto je njih 16 u bekstvu, devet je priznalo krivicu, a trojica su dobila status svedoka saradnika.

Od podizanja prve optužnice u aprilu 2010. godine devetorica optuženih su pravosnažno osuđeni na osnovu sporazuma sa Tužilaštvom za organizovani kriminal prema kojima su priznali krivicu.

Sporazume o priznanju krivice s tužilaštvom su zakljucili Dragan Labudovic, Boris Laban, Miodrag Aleksandar, Mirko Miodragovic, Miloš Pandrc, Nikola Pavlovic, Dejan Rašic, Marko Vorotovic i Miloš Krpović. Oni su osuđeni na kazne od dve godine i devet meseci do deset i po godina zatvora, plaćanje sudskih troškova, a mnogima su trajno oduzeti stanovi, automobili i novac, kojima se u budžet slilo više od milion evra.

U aprilu prošle godine u Speciajlnom sudu u Beogradu je krenulo objedinjeno suđenje Šarićevoj grupi po čak šest optužnica zbog šverca više od ukupno tri tone kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu.

U drugom postupku mu se sudi zbog pranja novca stečenog od trgovine drogom, koji je ubacivao u legalne tokove srpske privrede za vreme privatizacije, a na optuženičkoj klupi su njegovi saradnici, mahom privrednici i advokati preko kojih je završavao poslove.

Darku Šaricu i osobama koje su povezane sa njim u protekle četiri godine oduzeto je niz nekretnina, luksuznih vila, kuća, stanova, lokala, poljoprivrednih dobara, preduzeća, hotela, automobila, kao i sav prateći inventar.

Najtraženijem narkobosu iz Srbije crnogorskog porekla, izgubio se trag u oktobru 2009. tokom akcije "Balkanski ratnik", koja se odvijala istovremeno u Urugvaju i Beogradu i do sada mu se sudilo u odsustvu.

Godinu dana kasnije uhapšen je i njegov brat Duško Šarić kome se zbog kokaina i pranja para sudi u Crnoj Gori.

Šariceva grupa pocela je da se raspada pre četiri i po godine nakon međunarodne akcije "Balkanski ratnik", kada je u Urugvajskoj luci zaplenjeno oko 2,2 tone kokaina, na jahti hrvatskog državljanina Anastazija Martincica, takode pripadnika Šariceve ekipe.

I pored svih optužnica, istraga se u ovom slucaju i dalje nastavlja, posebno u pravcu veza tog klana sa državnim strukturama u Srbiji.

U bestvu su još Rodoljub Radulović, Goran Soković, Marko Pandrc, Nenad Novaković, Boško Nedić, Darko Tošić, Nikola Dimitrijević, Darko Gazdić, Milovan Milovac, Bojan Stanojković, Petar Obradović, Marko Račić, Vladimir Račić, Mihajlo Đoković i Nebojša Sretenović.

Za njima je raspisana Interpolova poternica.

/ Izvor : Tanjug /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP