Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 153959
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 7386487
Ko je na sajtu?
Imamo 126 gosta na mreži

AMBASADOR GRČKE: KOSOVO TREBA DA PRIZNAJU SVE ZEMLJE EU


21.03.2014. /  ree-Akademediasrbija

Šef Kancelarije za vezu Grčke na Kosovu, ambasador Dimitris Moskopoulos je izjavio da sve zemlje Evropske unije treba da priznaju Kosovo, ali da ne zna kada će to učiniti i njegova zemlja.

 „Kada kažemo da želimo Kosovo u Evropskoj uniji, to znači da želimo da Kosovo priznaju sve zemlje Evropske unije. Kada će se to desiti i kada će doći do priznavanja, ne znam”, rekao je Moskopoulos u intervjuu listu „Koha ditore”.

Grčki zvaničnik je rekao da će njegova zemlja priznati Kosovo „ne zato što je dobra” već jer bi to bilo „u interesu mira i stabilnosti u regionu”.

Na pitanje kada će Grčka priznati Kosovo, Moskopoulos je rekao da ne zna.
Govoreći o formiranju Oružanih snaga Kosova, rekao je da će se Grčka u razgovoru u NATO o tome rukovoditi principima evro-atlantske perspektive Kosova.
Govoreći o pregovorima Kosovo-Srbija, Moskopoulos je rekao da je taj dijalog nesumnjivo izuzetno doprineo regionalnoj stabilnosti.

„Kada dva suseda razgovaraju, to je doprinos miru i stabilnosti, kao i zajedničkom putu dve zemlje ka Evropskoj uniji. Srbija je sada kandidat i počela je pregovore (sa EU)”.
„Mi (Grčka) se nadamo brzom napredovanju Kosova ka EU. Sada se pregovara o Sporazumu EU i Kosova o stabilizaciji i pridruživanju, i mi, Grčka, dali smo garancije Kosovu da ćemo podržati SSP, kao što smo dali podršku i procesu liberalizacije viza i evro-atlantskoj perspektivi Kosova”, rekao je Moskopoulos čija zemlja u ovom polugodištu predsedava EU.

Atina usklađuje stav sa zemljama koje nisu priznale Kosovo

Grčka usklađuje svoj stav sa onim zemljama EU koje ne priznaju Kosovo, ukazao je agenciji Beta izvor blizak Ministarstvu spoljnih poslova u Atini, povodom izjave grčkog zvaničnika u Prištini da sve zemlje EU treba da priznaju Kosovo, ali da ne zna kada će to učiniti i Grčka.

Izvor agencije Beta u Atini je podsetio kako je Ministarstvo spoljnih poslova Grčke u petak, 14. marta, reagovalo na komentar atinskih medija o tome što je vicepremijer i ministar spoljnih poslova Grčke Evangelos Venizelos zvaničnim dopisom prošle nedelje dopustio konzularnim vlastima Grčke da upisuju vize i stavljaju pečate u pasoše „Republike Kosovo” iako je Grčka ne priznaje.

Predstavnik Ministarstva, Konstandinos Kutras je tada saopštio da ta odluka ne predstavlja najavu grčkog priznanja nezavisnosti Kosova - kako su protumačili mediji.
„Grčka u vezi s tim pitanjem (Kosova) usklađuje stav s drugim zemljama EU koje imaju isti stav o priznavanju Kosova.

Elementarno poznavanje međunarodnog prava i diplomatske prakse ukazuje kako to pravo i ta praksa tačno određuju šta predstavlja priznavanje (nezavisnosti neke zemlje)”, ukazao je Kutras .

/ Beta /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP