Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 130183
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6982872
Ko je na sajtu?
Imamo 85 gosta na mreži

У ОБЛАСТИ ЦИВИЛНОГ КОСМОСА САД ЗАВИСЕ ОД РУСИЈЕ


24.03.2014. / pee-Академедиасрбија

ОПСЛУЖИВАЊЕ МСС ЗАСАД ПРАКТИЧНО НЕМОГУЋЕ БЕЗ РУСКИХ РАКЕТА......

 СЈЕДИЊЕНЕ Државе у космичкој сфери више зависе од Русије него што РФ зависи од САД – признао је члан Консултативног савета NASA Џон Логсдон.
        
Учинио је то у интервјуу АФП, одговарајући на питање: може ли  - с обзиром на погоршавање односа између Вашингтона и Москве – доћи обустављања слања космонаута на Међународну свемирску станицу помоћу руских ракета?
       
„У тој области између САД и Русије постоји значајна повезаност која омогућава функционисање МСС. Станица не може успешно функционисати без подршке америчког центра за управљање летовима, који се налази у Тексасу. Русији је потребна та наша подршка, али не у тој мери, чини ми се, у којој је Русија потребна САД за реализацију космичких програма” – оценио је Логсдон.
        
Према његвим речима, ризик ипак постоји. Он је чак указао: могућност да летови руским бродовима буду прекинути тренутно је  20 до 25 одсто. „Такав корак био би, међутим, довео би до праве катастрофе – упозорио је Логсдон – јер би у том случају било веома тешко обезбедити функционисање МСС”

Портпарол NASA Алард Бутел био је још одређенији: „Не очекујемо да садашња руско-украјинска ситуација утиче на вишегодишњу сарадњу САД и Русије у области цивилног космоса”.

  / ГлобОтпор /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP