Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 131659
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6993445
Ko je na sajtu?
Imamo 75 gosta na mreži

OВИМ НАМИРНИЦАМА УСКOPO ПРЕТИ НЕСТАНАК ЗБОГ ГЛОБАЛНОГ ЗАГРЕВАЊА


24.03.2014. / pee-Академедиасрбија

Kада се говори о глобалном загревању, углавном се мисли на топљење глечера, пораст нивоа мора, учесталост природних катастрофа и нагле скокове температура.

 Aли, климатске промене имаjу често последице и на пољопривреду, па самим тим и на намирнице коjе свакодневно користимо.

Према писању Хафингтон поста, неке од њих би могле да нестану до 2050. Kао на пример кафа чиjе семенке потичу из земаља око екватора, зоне у коjоj температуре расту брже него на другим местима. Стабла кафе арабике (на коjу отпада 75 одсто укупне светске производње) осетљива су на гљиву хемилеиа вастатриx коjа изазива труљење биљке, а климатско загревање jе главни узрок ширења ове болести.

Jедна студиjа из 2011. предвиђа нестанак кафе арабике у Никарагви и Mексику у току наредних неколико децениjа. Свет би могао да остане и без чоколаде. Наиме, 70 одсто какаа производи се у западноj Aфрици, где ће температуре порасти у просеку за 2,3 степена до 2050. Цена какаа би могла да експлодира, а коцкица ове многима омиљене посластице претворила би се у чист луксуз.

Глобално загревање не погодуjе ни виноградима. француски виноградари већ сада примећуjу промене: грожђе сазрева раниjе и садржи више шећера, а мање киселина. Уколико се оваj тренд настави, виноградари би лако могли да постану „технолошки вишак“.

Хладне зиме су предуслов за добру jабуку. Превише благе зиме имаjу за последицу мање плодове и слабиjу бербу. Исто важи и за брескве, шљиве, каjсиjе и крушке.
Без воде нема живота. Tо добро знамо, али ништа нам не гарантуjе да ћемо jе и даље имати с обзиром на брзину коjом се глечери топе.

Према истраживању коjе jе 2010. обjавио амерички Национални савет за одбрану ресурса, до половине века jедна трећина СAД суочиће се са несташицом воде.
Jош jедном пићу, посебно омиљеном међу мушком популациjом, прети нестанак. Наиме, jедан од основних састоjка индустриjе пива jе на удару климатских промена – хмељ коjи неће одолети порасту температура.

Уколико научници не успеjу да развиjу врсте отпорниjе на врућине и боље системе наводњавања, будућност великог броjа пивовара биће под великим знаком питања.
И на краjу свет без банана. Пољопривредници Kостарике сматраjу да jе загревање планете главни кривац за неконтролисано размножавање фактора коjи уништаваjу ову културу.

Инсекти, велика количина падавина и екстремне врућине нимало не погодуjу производњи банана коjима се лоше пише у будућности.

/ Извор: Пpaвда /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP