Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 131659
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6993414
Ko je na sajtu?
Imamo 73 gosta na mreži

ДАН СЕЋАЊА НА СТРАДАЛЕ У НАТО АГРЕСИЈИ


24.03.2014. / pee-Академедиасрбија

Низом комеморативних скупова широм Србије данас се, поводом 15.годишњице почетка ваздушних напада Северноатлантске алијансе, обележава 24. март - Дан сећања на жртве бомбардовања. 

 Министар одбране у техничкој влади Небојша Родић положио је данас у Врању венац крај Спомен-обележја погинулим војницима, полицајцима и грађанима Врања и околине од 1991. до 2003. године.

Министар је предводио делегацију Министарства одбране и Војске Србије, коју су чинили командант Копнене војске генерал-потпуковник Александар Живковић и командант 4. бригаде бригадни генерал Зоран Лубура, а венце су положили и представници Пчињског округа, града Врања, Министарства унутрашњих послова, борачких удружења, као и породица страдалих.

Обраћајући се окупљенима, министар Родић је истакао да споменик симболизује силу која се појављује са неба, али и сунце, као симбол вечности, са уклесаним именима 95 погинулих грађана наше домовине.

- Данас је почетак дугог Дана сећања који ће трајати 78 свитања и 78 залазака сунца, и током кога ћемо сваког сата и сваког дана евоцирати успомене на страдале у агресији на нашу земљу 1999. године. Овај дуги Дан сећања је прилика да не остану без заборава ни један од око 3.500 убијених наших суграђана, односно дан да се сетимо сваког од 12.500 рањених и повређених. Посебан осећај бола изазива сваки од невино страдалих 90 малишана и 1.031 страдалих припадника војске и полиције – истакао је министар Родић наглашавајући да је то био чин грубог нарушавања међународног права.

Према његовим речима, на данашњи дан широм наше земље обележава се тужна и не хвале вредна годишњица, од како је не само својом кривицом и несналажењем у савременим геополитичким збивањима, наша отаџбина била увучена у сукоб.

- Век, који је на несрећу, век великих страдања српског народа, као такав се и завршио – још једним страдањем, разарањем и патњом, али и на срећу, не само са надом већ и са решеношћу да се више никада ништа слично не понови. Управо стога смо данас заједно овде да покажемо да памтимо, да се сећамо, да поштујемо жртве и да овим и оваквим чином потврдимо да смо свесни тренутка и околности, као и времена у коме живимо, али и да смо разумели, иако не можемо да прихватимо чињеницу да је све баш тако и у таквом обиму морало да се догоди – нагласио је министар Родић поручујући да никада више не треба да буде рата због циљева који се могу постићи преговорима и политичким дијалогом.

У оквиру државне церемоније обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији, председник Републике Србије Томислав Николић венац ће положити крај Спомен-обележја страдалим цивилима у НАТО агресији на Варваринском мосту у Варварину. Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, положиће венац крај Спомен-обележја ''Херојима 37. моторизоване бригаде'' у касарни ''Стефан Немања'' у Рашки.

Бомбардовање је почело 24. марта 1999, око 20 часова на основу наређења тадашњег генералног секретара НАТО-а Хавијера Солане. Југословенска влада је исте ноћи прогласила ратно стање, а напади, који су били завршна фаза рата на Косову, трајали су наредних 11 недеља, или 78 дана, и у њима је, према проценама из различитих извора, погинуло између 1.200 и 2.500 људи.

/ Cajt Војска Србије  /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP