Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 153941
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 7386406
Ko je na sajtu?
Imamo 40 gosta na mreži

РУСИЈА ПРОДАЛА ОРУЖЈА У ВРЕДНОСТИ ОД 2 МИЛИЈАРДЕ ДОЛАРА У 2,5 МЕСЕЦA ОВЕ ГОДИНЕ


26.03.2014. / Академедиасрбија

Од почетка 2014 године , Русија је продала у иностранству наоружање и војну опрему у вредности од две милијарде долара , изјавио је директор Федералне службе за војно - техничку сарадњу , Александар Фомин .

 " До данас , Русија је испоручила војне производе страним купцима у износу од две милијарде долара " , рекао је он уочи отварања војне изложбе FIDAE-2014 armory show у Сантјагу (Чиле ) . Фомин је приметио да је уговорени извоз Руске Федерације досад премашио 47 $ милијарди долара .

За поређење , према резултатима у 2013 години , Русија је продала оружје у вредности укупно $ 15.7 милијарди долара . У 2012, Русија je премашила циљ за извоз у иностранству од 11,8% , јер је извезла производе у вредности од 15,16 милијарди долара . Фомин је ове податке изнео у јануару , истичући да су то само прелиминарни подаци који ће вероватно бити премашени .

За десет година , руски извоз оружја и обим наруџбина се утростручио . Према извештају Међународног Института за истраживање мира ( СИПРИ ) из Стокхолма, Русија је међу земљама које су постале највећи светски извозници оружја од 2009. до 2013. Иначе Русија је на другом месту извозника са 27% глобалног извоза оружја, док су испред Русије САД са 29% учешћа у извозу .

За разлику од других извозника Русија сваке године избацује најновије моделе оружја и опреме у сва три војнa вида : ваздухопловству и ракетним системима , борбеним возилима и поморству .

ДТ - 30 Витјаз багер возило - нови извозни адут

Захваљујући свом јединственом дизајну , Витјаз породица теренских возила располаже са возилима способним за рад у условима који су потпуно немогући за друга теренска возила осталих армија . Ново ДТ -30 амфибијско возило на гусеницама самостално или са приколицом, служи за снабдевањe или превоз људства у најтежим условима , блату , снегу и леду на сибирским температурама , носивости 2 X 20 тона .

 

            

 

            

 

            

Русија продаје своје оружје и војну опрему у 52 земаља света . У 2009-2013 , три земље - Индија, Кина и Алжир - су извршиле више од половине свих куповина . Шездесет пет одсто извоза иде у азијско - пацифички регион , затим у Африку ( 14% ) и Блиски Исток ( 10% ) . Русија је највећи извозник пловила у свету , извоз авиона чине 43% светске продаје и за четири године , је продато 219 борбених авиона .

У лето 2013, на јубиларном аеромитингу " Ле Бурже " , руски авиони су били ван конкуренције . Први уговори за хеликоптере " Алигатор " и " Ноћни ловац " су тада потписани су са Ираком . Споразум предвиђа куповину оружја у износу од 4,3 милијарде долара.

У јануару 2014, објављено је да је амерички глумац Стивен Сигал изразио спремност да ради промоције руског оружја и војне опреме и производа на светском тржишту . Глумац је потписао уговор са концерном Калашњиков , који је уговорио продају оружја и производа у САД и Канади . Споразум је закључен 14. јануара , током " Shot Show 2014 " . Извоз у ове земље процењују се од 80-200.000 комада стрељачког оружја годишње .

Истовремено , неколико земаља су недавно напустиле војну сарадњу са Русијом због одлуке Москве да припоји Крим . Лондон је повукао дозволу за испоруку војне робе у Русију , као што су тканине за униформе и разни мали делови за кациге . Збир ових наруџбина је ипак минималан, свега 37 милиона фунти .

Берлин је такође одлучио да обустави војну сарадњу са Русијом . Суспендована је изградња војног центра за обуку у близини Новгорода . Уговор је вредан 100 милиона евра .

Француска је међутим , одлучила да не прекида нити да смањи своју војну сарадњу са Русијом . Париз би могао одбити испоруку носача хеликоптера " Мистрал " за Русију , али такве мере би веома погодиле саму Француску .

Превод са руског за Академедиа: Борис Молотовљев ; Фотографије : Вадим Савитски

/ Извор : " ПРАВДА.РУ " /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP