Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 153962
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 7386500
Ko je na sajtu?
Imamo 122 gosta na mreži

KIRIČENKO: RAZOČARANI SMO STAVOM SRBIJE A SOROŠ SMISLIO OSVETU


28.03.2014. / ree-Akademediasrbija

Otpravnik poslova ukrajinske ambasade u Beogradu Oleksandar Kiričenko izrazio je danas razočaranje što vlada Srbije u tehničkom mandatu nije zauzela jasan stav o Krimu.

  "Naše rukovodstvo je veoma razočarano u ovom trenutku, zato što, pozivajući na tehnički karakter Vlade Srbije, nije bio zauzet jasan i pravi stav", rekao je Kiričenko.

"Krim je pripajan Rusiji na nezakonit način i zato je sada uz nas čitava međunarodna zajednica, u svim međunarodnim organizacijama i na svim nivoima i sad brani našu teritorijalnu celovitost i integritet svim načinima", rekao je Kiričenko u intervjuu za televiziju "Nova".

On je podsetio da je Ukrajina uvek podržavala Srbiju, u smislu očuvanja teritorijalnog integriteta što se tiče Kosova i računala na njen jasan stav.

Na pitanje da li zbog ovakvog stava Srbije Ukrajina može da promeni stav o Kosovu (Ukrajina nije priznala Kosovo) i da li vidi paralelu između Kosova i Krima, on je rekao da Ukrajina neće promeniti svoj stav za razliku od Rusije koja je, kako tvrdi, promenila svoj stav o Kosovu.

"To je nezgodan primer u ovom slučaju. Ukrajina nema nameru da krši međunarodno pravo na bilo koji način i obrnuto, mi ćemo još čvršće braniti međunarodno pravo", rekao je on.

Na pitanje da li strahuje od konfrontacije NATO i ruskih vojnih snaga na Krimu, po uzoru na NATO intervenciju na Kosovu 1999. godine, on je rekao da je još gore nego na Kosovu.
Kako piše "Blumberg", dok američki i evropski saveznici traže način da odgovore Putinu zbog preuzimanja Krima, Amerika bi prodajom rezervi nafte mogla da spusti svetsku cenu tog energenta za čak 12 dolara po barelu.
Stručnjak za energetiku, Filip Verleger, ocenio je da bi cena za toliko pala ako bi SAD prodavale 500.000 barela dnevno iz svojih strateških rezervi. Takvo pojeftinjenje nafte moglo bi da znači gubitak od oko 40 milijardi dolara za Rusiju, kad je reč o profitu od prodaje nafte i gasa, dodao je.

Soroš je ideju o prodaji strateških rezervi izložio na jednoj panel diskusiji u Berlinu, prošle sedmice, ocenjujući da je najstroža kazna Putinu za prisajedinjenje Krima "u rukama Sjedinjenih Država" - jer Amerika može da proda rezerve nafte da bi spustila cenu.

Sjedinjene Države raspolažu strateškim rezervama nafte koje su duplo veće od potrebne količine, pa Džordž Soroš predlaže Obami da SAD taj višak prodaju odmah…..

/ Izvor : Tanjug /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP