Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 153946
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 7386428
Ko je na sajtu?
Imamo 88 gosta na mreži

EU TRAŽI DA RUSIJI UVEDEMO SANKCIJE


28.03.2014. / ree-Akademediasrbija

Vučić izložen svakodnevnom pritisku stranih ambasadora u Beogradu …....

 U toku žestok diplomatski pritisak Zapada na budućeg premijera da sledi njihovu politiku u vezi sa ukrajinskom krizom. Očekuju da se vlada u formi izjave pridruži osudi Kremlja.
Vučić ne menja stav. Prvog potpredsednika pokušaće da slome u Briselu.

Mrkić: Bez neprijateljskih koraka prema Moskvi
Vodeće zapadne države žestoko pritiskaju budućeg premijera Aleksandra Vučića da se i Srbija pridruži zemljama EU i uvede sankcije Rusiji zbog krize u Krimu - saznaju „Novosti“.
 
Prema našim informacijama, ambasadori velikih sila svakodnevno pritiskaju najjaču političku figuru u našoj zemlji da se jasno odredi prema Moskvi.
Konkretno, od srpske vlade se traži da se u formi izjave pridruži Briselu i Vašingtonu u javnoj osudi Kremlja, ali i formalnim potezima koje Evropa i Amerika budu preduzimale protiv Putinove vlasti.

Izvori „Novosti“ prenose da će vrhunac tog diplomatskog „uvratanja ruku“ biti 31. marta, kada Vučić i Dačić u Briselu budu razgovarali sa Ketrin Ešton u nastavku dijaloga sa Prištinom.
Naši sagovornici iz diplomatskih krugova potvrdili su nam da će upravo šefica evropske diplomatije pokušati da slomi Vučića i privoli ga da stane na stranu Zapada u novom hladnom ratu.Uvod u taj briselski zaplet traje već danima. Naime, u Vučićevom kabinetu su se kao na traci smenjivali ambasadori, a neprestano stižu i poruke iz međunarodnih organizacija - sa istim zahtevom.

Vučić je svima, kako smo saznali, neprekidno ponavljao stav Beograda koji nije protiv Evrope i koji ne gazi principe o teritorijalnom integritetu Ukrajine, ali nije želeo da prihvati da Srbija na bilo koji način uvede sankcije Moskvi.

RIZIKUJE I MANDAT

Iz pojedinih evropskih kancelarija u Beogradu nezvanično smo saznali da im je Vučić preneo da neće napustiti sadašnju poziciju u odnosima prema EU i Moskvi, pa makar i po cenu da ne uzme mandat od predsednika Nikolića za sastav nove vlade. Takođe, njegovi zapadni sagovornici su procenili da je on više evropejac nego rusofil, ali da neće jednoznačno da se povinuje svim zahtevima Brisela.

Takođe, Vučić im je preneo da Srbija neće biti protiv suštinskih principa EU, ali i da ima svoj ponos i specifičnost i samosvojnost, kao i da očekuje da njeni zapadni partneri to poštuju.

Činjenica je da ni sve države EU nemaju jedinstvenu spoljnu politiku prema mnogim žarištima u svetu, pa ni prema krizi na Krimu, tako da bi bilo nepravedno da Brisel kažnjava Srbiju, ukoliko naša država ostane pri odluci da ne uvodi sankcije Rusiji.
Ukoliko bi se, pak, Srbija pridružila briselskoj politici, morala bi i da primeni prvi i drugi nivo sankcija prema Moskvi - da zabrani putovanja za 33 ruska državljanina i zamrzne njihovu imovinu. A, za treći krug mera - ekonomske sankcije, nema saglasnosti ni u Evropi, jer su se Nemačka, Češka i Italija izjasnile protiv.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je u četvrtak da će novoj vladi svakako savetovati da sačeka sa bilo kakvim odlukama - dok se „veliki ne pomire“:
- Srbija u sukobu velikih u istoriji posle Drugog svetskog rata nije bila ni na jednoj strani, nije mogao da je prisvoji ni istočni ni zapadni blok, bila je uvek svoja i tako će raditi dalje. Srbija će vrlo teško da preživi bez članstva u EU i prijateljstva sa Rusijom.

NA UDARU EKONOMSKI SPORAZUM
Zapadne diplomate, kako saznajemo, ne žele, u slučaju drugog hladnog rata između Istoka i Zapada, da dopuste da Srbija ima poziciju u kojoj bi njena ekonomija koristila sve prednosti specijalnih veza sa Rusijom. A, naša zemlja upravo planira da kroz taj aranžman sa Moskvom u narednim godinama poveća izvoz za više od 20 odsto, ali bi istovremeno bila privučena zapadna preduzeća da osnivaju svoje firme ovde, kako bi i one pod povlašćenim uslovima mogle da izvoze u Rusiju. Takođe, nije tajna i da MMF i Svetska banka nisu posebno srećni zbog povoljnog ruskog kredita i veoma povoljnog kredita iz Emirata, koji je dobila naša država.

Nikolić je dodao i da je neophodno da velike sile donesu odluku ima li knjige u međunarodnim odnosima prema kojoj svako može da rešava svoju sudbinu, a ne da se svetsko pravo zasniva od slučaja do slučaja.

Da Srbija ne bi trebalo da trpi posledice zbog svoje spoljne politike prema Ukrajini i Rusiji smatra Tanja Miščević, šefica pregovaračkog tima za EU:

Evropski savet je usaglasio zajednički stav o sankcijama prema Rusiji i očekuje se od naše zemlje da se tome pridruži. Međutim, to nisu obavezujuće odluke, već samo poziv državama da stanu iza briselske politike. Takođe, Srbiji nije dat nikakav rok u kojem mora da se izjasni o ukrajinskoj krizi.

Srbija bi, sa druge strane, uvođenjem sankcija Rusiji, rizikovala ne samo pogoršanje političkih odnosa sa moćnom prijateljskom državom, već bi mogla da pretrpi i ekonomske posledice:
Moskva neće imati isti odgovor prema Poljskoj, koja predstavlja direktnu opasnost po bezbednost Rusije, i prema Crnoj Gori, čije sankcije joj izgledaju smešno. Ipak, ne bi bilo dobro da Beograd uvodi mere kao Podgorica, jer bi tako dokazao da više nema nikakvu samostalnu politiku, već da će nastaviti da ispunjava beskonačne uslove EU, od čega nema nikakve koristi - kaže za „Novosti“ Dušan Proroković, izvršni direktor Centra za strateške alternative.

Po njemu, EU se u krimskom sukobu ponaša kao tigar od papira, koji više nema pokriće za pretnje.

ŠEF DIPLOMATIJE MRKIĆ,  BEZ NEPRIJATELjSKIH KORAKA PREMA MOSKVI
Šef diplomatije Ivan Mrkić kaže za „Novosti“ da uglavnom svi u EU, neki manje, neki više, razumeju specifičnost Srbije, naše istorije, uključujući nedavnu, naše unutrašnje prilike i privredne neophodnosti, ali i prioritetne ciljeve:

Članstvo u EU je jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije i svakako će poštovati i izvršavati preuzete obaveze. Nije ovo izbor između Istoka i Zapada, niti će se Srbija opredeljivati shodno tom obrascu.

Takođe, Srbija neće preduzimati neprijateljske korake prema Rusiji i to svako u našem narodu razume. Nova vlada će usvojiti i ubrzo objaviti svoje stavove o svim najvažnijim pitanjima.

/ Izvor : Večernje Novosti /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP