Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 115214
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6814119
Ko je na sajtu?
Imamo 105 gosta na mreži

MADJARI PROSLAVILI NA PALIĆU SVETOG IŠTVANA


SUBOTICA -
Mađarska zajednica u Srbiji, na Paliću je, na tradicionalni način, proslavila nacionalni praznik Svetog Ištvana, a specijalni gost na proslavi bio je i mađarski premijer Viktor Orban.
Nakon ekumenskog osvećenja hleba ispred Velike terase na Paliću, kome je prisustvovalo nekoliko hiljada građana, Orban je istakao da će vlada Mađarske pružiti pomoć Mađarima u Srbiji. Orban je poručio i da će mađarska vlada pružiti svaki vid pomoći na jačanju novosnovanog Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine u Vojvodini. Praznik Svetog Ištvana se slavi 20. avgusta, ali ga je mađarska zajednica u Vovodini ove godine obeležila sedam dana ranije, zbog svečanosti koja se priprema u Mađarskoj.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednikom SVM Ištvanom Pastorom u Subotici, Orban je rekao da će on i vlada Mađarske dati podršku vojvođanskim Mađarima "u svakom smislu".

Mađarski premijer je kazao da je prethodno s Pastorom razgovarao o radu mađarskog Nacionalnog saveta i poručio vojvođanskim Mađarima da bez jakog zajedništva ne mogu opstati kao nacionalna manjina.

Pastor je ovu posetu ocenio kao veoma važnu za sve Mađare u Vojvodini, dodajući da je sa sagovornicima razgovarao o radu Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine.

"Danas mi je predočen trogodišnji plan Mađarskog nacionalnog saveta koji ima moju podršku", rekao je Orban, koji je u privatnoj poseti Subotici, a na Paliću će prisustvovati proslavi svetog Ištvana.

Orban je vojvođanskim Mađarima poručio da "jaki opstaju u zajedništvu, a slabi propadaju".

Lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor rekao je novinarima da je mađarskom premijeru predočio planove koji se odnose pre svega na obrazovanje i informisanje.

"Ti su planovi vezani za unapređenje učeničkog i studentskog standarda, izgradnju domova i uvođenje đačkih autobusa", rekao je Pastor.

Premijer Mađarske došao je na poziv predsednika Saveza vojvođanskih Mađara, i prvi put će prisustvovati proslavi od kada vojvođanski Mađari obeležavaju Svetog Ištvana.

"Naši se planovi odnose pre svega na oblasti obrazovanja i informisanja, planiramo da uvedemo đačke autobuse kako bi školovanje na maternjem jeziku bilo dostupno i deci koja žive u mestima u kojima nisu formirana odeljenja na mađarskom jeziku", rekao je lider SVM.

"Planiramo osnivanje fondacija za stipendiranje, kao i učeničkih i studentskih domova. Od matične države očekujemo i moralnu i materijalnu podršku", najavio je Pastor.

Sveti Ištvan je bio prvi mađarski kralj, vladao je od 1001. do 1038. godine, a krunu, koja ima mitski značaj za Mađare, dobio je od pape. Kanonizovan je 1083. godine i smatra se utemeljivačem hrišćanstva u Mađarskoj.

 Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP