Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 153946
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 7386431
Ko je na sajtu?
Imamo 94 gosta na mreži

LAVROV I KERI BEZ DOGOVORA O UKRAJINI


31.03.2014. / ree-Akademediasrbija

Dogovor o krizi u Ukrajini, ali je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao da su razgovori sa šefom američke diplomatije Džonom Kerijem bili konstruktivni i da će se nastaviti.

 Posle skoro četiri sata razgovora, dvojica diplomata su se odvojeno obratila novinarima, a Lavrov je rekao da su dve strane predstavile svoje planove za deeskalaciju krize, ali da se nisu saglasili oko toga šta je tu krizu prouzrokovalo, javio je AFP. Lavrov je istakao da Rusija smatra da bi federalna Ukrajina bila ključ za pronalaženje rešenja.

Šef ruske diplomatije rekao je da Ukrajine ne može da funkcioniše kao jedinstvena država i trebalo bi da bude labava federacija regiona koji su izabrali svoj sopstveni ekonomski model, jezik i religiju. "Izrazili smo oprečne stavove o razlozima za ukrajinsku krizu", rekao je Lavrov.

"U svakom slučaju, saglasili smo se da je potrebno da nađemo tačke sporazuma na kojima će se postići zajednički stav kako bi kriza bila rešena diplomatski", rekao je Lavrov novinarima.

On je istakao da bi, prema ruskom gledištu, takvo rešenje uključilo Ukrajinu kao federalnu državu uz garantovanje prava njene ruske manjine. "Ubeđeni smo da je federalizam veoma značajan element ustavnih reformi", koje Kijev mora da sprovede, rekao je Lavrov.

"Mi treba da dođemo do konsenzusa, kompromisa između ukrajinskih regiona. Na Ukrajincima je da reše ta pitanja. Vlasti u Kijevu moraju da daju iste uslove svakom regionu u njihovom učešću u procesu ustavnih reformi", rekao je šef ruske diplomatije.

On je istakao da se dogovorio s američkom stranom da se radi s ukrajinskom vladom i ukrajinskim narodom u najširem smislu, kako bi se omogućilo da se preduzmu mere u oblastima od prioriteta.  "Te oblasti su obezbeđivanje poštovanja prava manjina, prava na jezik, raspuštanje neregularnih snaga i provokatora i postizanje procesa ustavnih reformi", rekao je Lavrov.

Američki državni sekretar Džon Keri je pozvao Rusiju da povuče svoje snage sa granice s Ukrajinom, i rekao da u bilo kakve razgovore o budućnosti Ukrajine moraju da budu uključeni lideri u Kijevu, preneo je AFP. Što se tiče ruske vojske na granici s Ukrajinom, Keri je rekao da to stvara klimu straha i zaplašivanja u Ukrajini.

On je istakao da sama činjenica da se vojska nalazi na ruskom tlu, stvara negativnu atmosferu. "Nije stvar legaliteta. Pitanje je koliko je to strateški odgovorajuće i da li je pametno u ovom momentu da imamo gomilanje vojske na granici", rekao je američki državni sekretar.

"Bilo kakav stvaran napredak mora uključiti povlačenje veoma velikih ruskih snaga koje se trenutno gomilaju duž ukrajinske granice", rekao je Keri i dodao da se sa Lavrovom nije saglasio oko događaja koji su doveli do krize, ali da su obojica prepoznali značaj diplomatskog rešenja za ukrajinski narod. On je naveo da će Vašington "razmotriti ideje i sugestije koje smo razvili večeras i nastaviti uskoro našu diskusiju".

Vašington će raditi s novim privremenim vođama u Kijevu na osiguranju prava manjina, prava na jezik, kazao je američki državni sekretar. "Nijedna odluka o Ukrajini ne može biti doneta bez Ukrajinaca", istakao je Keri. Što se tiče ideje o Ukrajini kao federalnoj državi, Keri smatra da nije na njima da donose bilo kakve odluke o tome, već na Ukrajincima.

Sastanak Lavrov i Kerija je usledio nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin pozvao u petak telefonom američkog lidera Baraka Obamu kako bi razmotrili američki diplomatski predlog za situaciju u Ukrajini, podsetio je Rojters.

/ Tanjug /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP