Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 153940
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 7386403
Ko je na sajtu?
Imamo 32 gosta na mreži

БОРБЕНИ ПОТЕНЦИЈАЛ ЦРНОМОРСКЕ ФЛОТЕ


31.03.2014. / pee-Академедиасрбија

Олег Нехај

Модернизација руске Црноморске флоте ће се, вероватно, убрзати након ступања Републике Крим и Севастопоља у састав Руске Федерације.

 Борбени потенцијал Црноморске флоте (ЦФ) би се могао значајно увећати. То се може остварити, према речима стручњака, на рачун изградње бродова, поморске авијације и побољшања приобалне одбране.

Наравно, ЦФ флота се попуњава новим бродовима. Ове године, морнари ће добити 3 не-нуклеарне подморнице пројекта 636.3, као и 2 противдиверзантска чамца. 3 таква брода, наоружана противавионским комплексима Игла и топовима, већ су део ЦФ. Међутим, то није довољно, ако у Украјини превладају снаге, спремне да путем силе врате Крим Украјини, саопштио је потпредседник Академије за геополитичке проблеме Константин Сивков:

- "Величину ЦФ би требало увећати 2,5-3 пута. Пре свега, флоти су потребни ударни бродови поморске зоне - корвете и ракетни чамци. Присаједињењем Крима дошло је до радикалног побољшања Црноморске флоте, као и могућности за држање много веће групе флоте.

ЦФ требају противподморнички бродови морске зоне и бродови океанске зоне за одржавање војно-поморског присуства Русије у медитеранском басену. За тако нешто су нам потребне две ракетне крстарице типа Москва, 6-8 великих противподморничких бродова, разарачи или фрегате. Поред тога, ЦФ је потребно око 10 не-нуклеарних подморница и 3 пука поморске авијације, укључујући пук ловачке авијације.

То нису надуване процене. Број америчких ратних бродова у Црном мору виши је 10 јединица. Међу њима су командни брод 6. флоте, намењен за управљање акцијама ваздухоплова током ваздушних операција. Према неким подацима, носач авиона Џорџ Буш се укотвио на подручју Мраморног мора, приближивши се украјинским и руским обалама. У Црном Мору се изводе вежбе поморских снага САД, Бугарске и Румуније. Украјинско Министарство одбране је најавило непланиране војне вежбе близу Крима и југоисточних региона Украјине, каже Константин Сивков:

- Што се тиче акција бродова НАТО-а, треба напоменути да је мало вероватна директна конфронтација НАТО-а са Русијом, с обзиром на нуклеарни потенцијал Русије. Али локални конфликт је могућ, ако у Украјини избије унутрашњи грађански сукоб. За сада нема предуслова за компликовање односа између Русије и НАТО-а.

Као што је познато, изградња војно-морске базе ЦФ у Новоросијску се наставља. У протеклој години су отворени објекти, који могу већ сада да прихватају нове бродове и подморнице.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу извршио је инспекцију текућих радова, том приликом истакавши да је током последњег месеца дошло до драматичне промене у вези са уласком Републике Крим и Севастопоља у састав Русије. У вези са тим, потребно је саставити списак новиx објеката, чија је изградња планирана у оквиру програма.

/ http://serbian.ruvr.ru/2014_03_27/Borbeni-potencijal-Crnomorske-flote-5109/


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP