Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 110506
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6747683
Ko je na sajtu?
Imamo 50 gosta na mreži

ORBAN ŽELI KOSOVSKI SCENARIO U SLOVAČKOJ !


14.08.2010. / Akademediasrbija

Šef Slovačke nacionalne partije Jan Slota optužio je nedavno mađarskog premijera Viktora Orbana da namerava da stvori "Veliku Mađarsku" i pri tom u Slovačkoj primeni "Kosovski scenario".

U intervjuu češkom dnevniku "Pravo", slovački političar je kazao da će Orban najpre to početi "potpuno neprimetno", pre svega zahtevom za političkom autonomijom.

"To je scenario koji se odvijao na Kosovu. Tamo je to isto tako počelo. Najpre je bilo reči o kulturnoj autonomiji, potom obrazovnoj i ekonomskoj autonomiji, i konačno političkoj autonomiji. Nakon toga je usledio referendum, a danas oni (kosovski Albanci) imaju samostalnu državu na istorijskoj teritoriji na kojoj su Sloveni branili Evropu od prodora Turaka", objasnio je Slota.

Mađarski političari, rekao je on, vode "politiku 19. veka".

"Uveren sam da to neće dobro da se okonča", naglasio je šef Slovačke nacionalne partije.

S tim u vezi, Slota je pomenuo raseljavanje Nemaca iz Čehoslovačke, ističući da se ne može govoriti o genocidu, jer pripadnici jedne manjine treba da budu lojalni građani države u kojoj žive.

"Sudetski Nemci nisu bili lojalni i razbijali su Čehoslovačku. Oni su to činili na osnovu jednog sličnog zakona, koji je usvojio mađarski parlament (novi zakon o državljanstvu). Hitler je te teritorije zaposeo na osnovu teorije odbrane nemačkih građana", rekao je Slota.

On se dalje založio za povlačenje ambasadora Slovačke iz Budimpešte i raskidanje sporazuma o prijateljstvu i dobrom susedstvu sa Mađarskom.

Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP