Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 110544
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6759350
Ko je na sajtu?
Imamo 81 gosta na mreži

POSLEDNJI SRPSKI MOHIKANCI - Promo


05.09.2002. / Tiker

Tiker servis vesti za: Sept.05.2002. 16:37:30-0700

PROTEST LUZICKIH SRBA

Bitka za srpsku skolu

PRAG (5. Septembar 2002) U Nemackoj zivi danas oko 50.000 Luzickih Srba, pocetkom 20. veka bilo ih je nekoliko stotina hiljada...

Grupa od 30 demonstranata protestovala je danas na Malostranskom trgu u Pragu protiv ukidanja drugog stepena osnovne skole Luzickih Srba uHroscicima u Nemackoj, blizu granice sa Ceskom. Cilj ovog mirnog protesta je, kako javlja ceska agencija CTK, da se tokom posete nemackog kancelara Gerharda Sredera Ceskoj upozori na probleme skolovanja Luzickih Srba na svom jeziku.

"Nuznost ocuvanja jezika i kulture se danas u Evropi shvata kao dragocenost. Nemacka bi morala da bude svesna odgovornosti koju ima prema Luzickim Srbima", istakao je na ovom okupljanju Leos Satava, predsednik Udruzenja prijatelja Luzice. Upravo je u Hroscicima, prema njegovim recima, "najsrpskija" atmosfera u celoj oblasti u kojoj zive Luzicki Srbi i to mesto je simbol problema Luzice.

Asimilacija ove nacionalne manjine se, medjutim, nastavlja i danas, tvrdi Satava, tako da je ove godine u skole na luzicko-srpskom jeziku stupilo samo 50 do 60 dece.

Ucesnici protesta su predali nemackoj ambasadi peticiju protiv ukidanja ove skole, a nameravaju da demonstriraju i ispred zgrade ceske Vlade u kojoj ce biti odrzani razgovori Sredera i njegovog ceskog domacina premijera Vladimira Spidle.Deca luzicko-srpske manjine u Nemackoj sada imaju mogucnost da pohadjaju samo dve ciste lucicko-srpske skole i specijalna odeljenja u jos sestskola. Odeljenja, medjutim, moraju da imaju najmanje 20 djaka, a natalitet stalno pada.

Skole za Luzicke Srbe nisu, medjutim, samo obrazovne institucije. To je jedan od poslednjih preostalih javnih prostora u kojem mogu da govore maternjim jezikom i gde deca mogu da odrastaju u svojoj jezickoj sredini i formiraju nacionalnu svest. Veliki spor oko skolovanja Luzickih Srba izbio je 2001. godine, kada su u nemackoj pokrajini Saksoniji zatvoreni jedan razred, a zatim i cela srednja skola na luzicko-srpskom jeziku u opstini Krostvic.

Kao pripadnici luzicko-srpske manjine sada se u Nemackoj izjasnjava jos samo oko 50.000 ljudi, dok ih je pocetkom proslog veka bilo nekoliko stotina hiljada.

Sudbina slovenskih manjina u Nemackoj i nemacke u Ceskoj dosle su i na dnevni red Ceško-nemackog Diskusionog foruma, formiranog na osnovu zajednicke parlamentarne Deklaracije iz 1997. godine.

Kraj vesti.-

 

POSLEDNJI SRPSKI MOHIKANCI !

Pise :  Slobodan MARICIC

Glavni i odgovorni urednik novinske agencije TIKER

Luzicki Srbi nisu bili nikada tema interesovanja, razgovora ili medjudrzavnih pregovora Jugoslavije i Srbije, a poslednjih petnaestak godina, nazalost cak ni tema vesti u srpskim medijima. Za podsecanje krajem proslog veka broj Luzickih Srba slovenskog naroda sa bratskim imenom u sred Nemacke prelazio je po zvanicnim podacima cetvrt miliona i cak za vreme Treceg Rajha uzivali su status nacionalne manjine sa svim domicilnim pravima.

U periodu izmedju 1958. do 1963. Akademija nauka u Lajpcigu Odeljenje za slovenske nauke (DDR)izdala je kao rezultat projekta: "Nemacko-slovensko istrazivanje nastanka naziva mesta i istorije naseljavanja",  studiju nastanka slovenskih imena velikog broja mesta u kojima su jos u samo malom broju ziveli Luzicki Srbi. Veoma utemeljena studija pokazala je nesumnjive korene Luzickih Srba u slovenskim plemenima koja nisu asimilirana tokom vekova u germanske narode, ali i nespornu vezu imena Luzickih Srba i zajednicke korene sa slovenskim plemenima od kojih potice i danasnja srpska nacija.

Zanimljivo je da je u studiji tacno razgraniceno koja mesta imaju cisto slovensko poreklo naziva jer su u njima ziveli Sloveni, zatim mesta u kojima je zivelo izmesano stanovnistvo i nazive mesta koja su imali prvobitne nemacke nazive, ali su zbog preovladjivanja brojnosti novodoslih stanovnika mutirali nemacka imena u nove nazive za akcentom  slovenskih jezika, izgovora i slovenskih imena. Grab, Grabic, Backe, Dobra, George, Jordan, Roda, Sorbic, Sormic, Treba, Zajme, Muka i mnogobrojni drugi i danas postojeci nazivi definitno nemaju korene u nemackom jeziku u upucuju na da su ti nazivi nastali vreme kada su ista naseljavala slovenska plemena.

Narodni obicaji, muzika i narodna izvorna umetnost Luzickih Srba pokazuje mnoge slicnosti sa slovenskim i srpskim obicajima. U svemu je primetan uticaj (okolnih) nacija sa slovenskim korenima, medjutim  ime tog naroda koji se se vekovima nije promenio ne moze odagnati sumnje u nase veze niti je kakva slucajnost argumentovati. Sta se danas dogadja sa tim narodom, u Srbiji niko ne zna niti bilo ko pokazuje interesovanje. Naravno tesko je posle tolikih vekova, ili cak i sa promenom rezima, politike i europizacije nacina razmisljanja opravdati neki iznenadni veliki interes ili akciju u tom slislu. Medjutim ni druga krajnost, potpuna ravnodusnost za jednu , nazovimo je istorijsko - etnicku (srpsku) enigmu , jos gori je odnos. Zasto bi se neko uopste danas u Srbiji pored svih teskoca i nerazumevanja i neznanja za put resavanja sopstvenih  najraznovrsnijih problema bavio i drugim (tudjim).

Kao sto lovca uzbudi pogled na lovinu, ljubitelje konja neko plemenito grlo,umetnika poznato remek delo, tako i novinarima koji prave vesti ponekad nadodje adrenalin citajuci neke (tudje) vesti. Naravno nije to razlog zbog koga bi i neki drugi pojedinac na takvu vest trebalo da obrati paznju, jos manje da se uzbudi. Medjutim, neke vesti nisu samo vesti, vec upozorenja, ozbiljne teme za razmisljanje cak zvona na uzbunu. Zato donja Tanjugova vest, koja je nasla na zalost, mesta samo na web-sajtu Politike, nase novine sa najduzim stazom za potpisnika predstavlja ozbiljno upozorenje ovoj drzavi da pokaze , makar i najmanje interesovanja za pomenuto. Zahvaljujuci, ljudima iz dijaspore i nekih srpskih diskusionih grupa, upornim Internet- pretrazivacima svega sto ih tangira (tamo gde jesu i tamo gde nisu), sto imaju istancaniji osecaj za te stvari, ova je vest dospela do potpisnika.

Mnogi umni i humani ljudi( a i mnogi bezumni i besposleni) u ovoj Srbiji osnovali su najrazlicitija udruzenja i drustva prijateljstva sa svim mogucim nacijama i narodima, ali na zalost ni jedno sa Luzickim Srbima. Ovim potpisnik poziva zainteresovane da se javi radi osnivanja takvog drustva. Najkorisnijim od svega sto potpisnik moze uciniti je da je ponovo sa prilozenim komentarom objavi, svima na znanje i razmisljanje.

/ Izvor : Novinska agencija Tiker /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP