Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 153963
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 7386508
Ko je na sajtu?
Imamo 116 gosta na mreži

PUTIN PISAO ( I ) NIKOLIĆU


 10.04.2014. / ree-Akademediasrbija

U pismu ruski predsednik Vladimir Putin apeluje na hitne konsultacije evropskih ministara da bi se obezbedile isporuke i tranzit ruskog gasa preko Ukrajine

 Putin je u pismu, kakvo je uputio i drugim evropskim liderima koji uvoze ruski gas preko Ukrajine, apelovao na evropske partnere da se sprovedu hitne konsultacije na nivou ministara ekonomije, finansija i energetike zbog razrade usaglašenih mera za stabilizaciju privrede Ukrajine i obezbeđenje isporuke i tranzita ruskog gasa u saglasnosti sa potpisanim ugovorima, prenela je agencija Itar Tass.

"Privreda Ukrajine je u proteklih nekoliko meseci zabeležila usporavanje, a njen industrijski i građevinski sektor su takođe registrovali veliki pad", napisao je Putin u pismu u koje je Tanjug imao uvid.

Prema Putinovim rečima, ukrajinski budžetski deficit raste, uslovi u ukrajinskom valutnom sistemu postaju sve gori i gori, a negativan trgovinski bilans prati ogroman odliv kapitala iz zemlje. Iz tih razloga se, kako ocenjuje Putin, ukrajinska privreda očigledno kreće ka bankrotu, zastoju proizvodnje i ogromnoj stopi nezaposlenosti.

Rusija i članice Evropske unije su, prema Putinovim rečima, ključni trgovinski partneri Ukrajine, pa su se tako na samitu EU i Rusije krajem januara dve strane dogovorile da održe konsultacije o razvoju ukrajinske privrede, imajući u vidu interese Ukrajine, ali i interese EU i Rusije.

"Ipak, svi pokušaji ruske strane da započne realne konsultacije nisu uspeli da donesu nikakve rezultate", zaključio je Putin.

On dalje navodi da, umesto održavanja tih konsultacija, Rusija samo čuje žalbe na cenu ruskog prirodnog gasa - odnosno cenu koja je navodno "političke" prirode, i zbog čega bi neko sa strane mogao steći utisak da evropski partneri žele da jednostrano okrive Rusiju za posledice ekonomske krize u Ukrajini.

Ruski predsednik je istakao da od prvog dana nezavisnosti Ukrajine, Moskva podržava stabilnost privrede te države snadbevajući je gasom po povlašćenim cenama, kao i da se Rusija pridržava kupoprodajnog gasnog ugovora sa Kijevom iz 2009. godine, koji je potpisala tadašnja premijerka Julija Timošenko na 10 godina.

"Činjenica da je nakon potpisivanja tog ugovora Rusija odobrila Ukrajini čitav niz privilegija i popusta na cenu gasa je sasvim druga stvar. Počevši od 2009. godine zbir ovih popusta je 17 milijardi američkih dolara. Tome treba dodati još 18,4 milijarde dolara na osnovu 'uzmi ili plati' ugovora“, navedeno je u pismu.

Na ovaj način je Rusija tokom prethodne četiri godine subvencionisala ukrajinsku ekonomiju sa 35,4 milijardi dolara, a u decembru prošle godine odobrila joj je i tri milijarde dolara kredita.

Putin je naglasio da nijedna druga država nije obezbedila takvu podršku Ukrajini, a navedene sume bile su usmerene ka očuvanju stabilnosti i kredibiliteta ukrajinske privrede i očuvanju radnih mesta.

"Šta je sa evropskim partnerima? Umesto da ponude Ukrajini stvarnu podršku, govore o namerama. Postoje samo obećanja koja nisu podržana pravim akcijama“, ocenio je Putin.

Kako Putin piše, Evropska unija samo koristi ukrajinsku privredu kao izvor sirovih namirnica, mineralnih sirovina i metala, kao i za prodaju svojih gotovih proizvoda, zbog čega bi se u ukrajinskoj privredi mogao stvoriti trgovinski deficit viši od 10 milijardi dolara.

"Dug ukrajinskog Naftogasa za isporučeni ruski gas stalno raste, i u takvim uslovima, i u skladu sa ugovorom, Gasprom je primoran da se prebaci na avansno plaćanje gasa, pri čemu će biti isporučen samo onaj obim gasa za koji Ukrajina unapred plati", napisao je Putin, i zaključio da je to svakako ekstremna mera, zbog koje raste rizik od krađe prirodnog gasa koji prolazi preko teritorije Ukrajine do potrošača u EU.

Prema rečima ruskog predsednika, ukrajinski dug za ruski gas iznosio je krajem prošle godine 1,45 milijardi dolara, zatim je u februaru narastao za još 260 miliona, a u martu za još 526, po povlašćenim cenama od 268,5 dolara za 1.000 kubnih metara gasa.

"Čak ni po toj ceni Ukrajina nije platila ni paru. U takvim uslovima u skladu sa ugovorom, Gasprom je primoran da pređe na isporučivanje gasa uz avansno plaćenje, a u slučaju daljeg kršenja uslova plaćanja da potpuno ili delimično obustavi snadbevanje“, stoji u pismu.

Naglašeno je da je obustava isporuka gasa krajnja mera.

Da bi Ukrajina obezbedila dovoljno gasa da podmiri sopstvene jesenje i zimske potrebe, moraće avansno da uplati pet milijardi dolara.

Putin je objasnio da Rusija nema alternativno rešenje, jer su se evropski partneri povukli iz zajedničkih napora za rešenje ukrajinske krize, uključujući neodazivanje na konsultacije.

U razgovoru sa ruskim ambasadorom, predsednik Srbije Tomislav Nikolić istakao je da Srbija i dalje stoji na poziciji neutralnosti u odnosu na situaciju u Ukrajini, dok je Čepurin rekao da Rusija ceni prijateljstvo i principijelan stav Srbije.

"Naše iskreno i odano prijateljstvo sa Ruskom Federacijom i moje lično poštovanje prema predsedniku Putinu ostaje neupitno", istakao je Nikolić i izrazio nadu da će se situacija rešiti na miran način kroz dijalog i kompromis.

"Rusija je zauzela odlučan stav da zaštiti svoje sugrađane i svoj interes i smatram da treba da ostane na putu da se problem reši diplomatskim putem, kroz dijalog", istakao je Nikolić.

/ Tanjug /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP