Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 153962
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 7386502
Ko je na sajtu?
Imamo 117 gosta na mreži

SEĆANJE NA GRDELICU I ZLOČIN NATO


12.04.2014. / ree-Akademediasrbija
M. Ivanović

Videli smo raketu kako leti pravo na nas. Potom je usledio užas…….


Pomoćnica direktora Železnice Srbije Gordana Savić Popović izjavila je danas da je železnički most na Južnoj Moravi u Grdeličkoj klisuri simobol stradanja železničara i železnice.

Popovićeva je na pomenu poginulim putnicima iz raketiranog voza NATO projektilima pre 15 godina u Grdeličkoj klisuri ocenila da je to bila jedna od najstrašnijih tragedija tokom bombardovanja Srbije.

"Sa više granata spaljen je voz i potpuno uništen. Poginuli su putnici, mnogi od njih nisu identifikovani. Najstrašnije je i najveća žrtva je dete od šest godina. Među poguinulima su i dvoje naših kolega, Zoran Jovanović i Petar Mladenović. Mi železničari ovaj most kod Grdelice smatramo simbolom strdanja železničara I stradanja železnice", kazala je Popovićeva.

Vence i cveće položili su rodjaci i prijatelji poginulih civila i tridesetak delegacija, među kojima i Boban Kostić i Goran Mišić iz Niša, koji su tog kobnog dana upravljali lokomotivom s četiri vagona. Mišić još nosi geler u desnoj nozi.

"Čuo sam samo jaku eksploziju i izgubio kontrolu nad lokomotivom. Kada smo sa Goranom izašli, videli smo vagone u plamenu i u vazduhu još jednu raketu kako leti pravo na nas. Potom je usledio užas koji nikada neću zaboraviti", rekao je Boban Kostić.
 "Košmari su prošli, bolna sećanja još traju. Ja nisam ni osetio kada sam pogodjen, ali danas čujem zapomaganje putnika", rekao je Goran Mišić.

 Avion NATO alijanse je 12. aprila u 12.15 s dva projektila pogodio voz kada se kompozicija nalazila na železničkom mostu, a još dva projektila su pogodila obližnji drumski, Sarajevski most. Procenjuje se da je poginulo 15 putnika, a nekoliko desetina ranjeno.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović rekao je danas da se nikada zapravo nije utvrdio tačan broj stradalih u medjunarodnom putničkom vozu 393 zbog velikog broja izbeglica koji su putovali. "Bio je to jedan od najgnusnijih napada na civilno stanovništvo tokom 78 dana bombardovanja Srbije.

Ukupan broj stradalih nikada nije precizno utvrdjen. Identifikovano je 15 žrtava, 50-oro ranjenih, veliki broj ljudi se vodi se kao nestalo.

U prethodnih 15 godina podigli smo nove mostove, izgradili saobraćajnice, ozidali nove zgrade, ali žrtve nažalost, ne možemo da povratimo", kazao je Cvetanović.

/Blic /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP