Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 121673
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6891608
Ko je na sajtu?
Imamo 49 gosta na mreži

TAJNА MOĆNE FAMILIJE


31.05.2014. / ree-Akademediasrbija
Ian  Munro

Od Obaminog militantnog pastora preko Romnijevog Mormonizma do Huckabee-jevog južnjačkog  Baptizma, religija je oduvek glavna konstanta u američkim predsedničkim izborima. Rasizam, sexizam, zdravstveno osiguranje, ekonomija ili Irak, svi ovi problemi imali su svoje svetske momente, međutim religija u SAD je uvek aktuelna tema sa uvek novim kontroverzama.


Čak se i McCain, prilično siguran republikanski kandidat u predsedničkoj trci, odrekao svog propovednika čije su izjave postale politički opasne. Međutim, kao što je pisac Jef Sharlet primetio, najuticajniju i najotporniju religioznu silu u zemlji – Elitistički hrišćanski  fundamentalizam, gotovo da niko ne primećuje.
"The Purpose Driven Life"  knjiga militantnog pastora Rick Warren-a prodata je u dva miliona primeraka tokom 2002. i zadržala se na vrhu top liste bestselera rekordno vreme. Dve godine kasnije  zastrašujuća i sadomazohistički film “Pasija Hrista” oborila je sve rekorde u prodaji ulaznica i postala  najuspešniji film u Sjedinjenima Državama. Ovih godina teško ćete pobediti na bilo kakvim izborima ukoliko ne tvrdite da imate intiman odnos sa kreatorom univerzuma. U jednoj od najpobožnijih nacija zapadnog sveta, kritika ubeđenja baziranih na veri trenutno je najveći tabu. Uprkos tome Hrišćani, poglavito Evangelisti kao najkonzervativniji od njih tvrde, da su žrtve masovnog napada na njihove vrednosti.

Autor Rick Warren, negira biološku evoluciju i piše u ovom šašavom bestseleru, kako je Noa bio prva osoba koja je ikada napravila brod- barku, te kako nikada nije padala kiša pre biblijskog potopa. Pored toga on izjednačava sporazumne homoseksualne odnose sa pedofilijom. Ukratko, on je tužno smešan. On je osoba koja bi u svetovnom društvu trebala biti marginalizirana. Međutim, on je održao svečani govor na inauguraciji samog Baraka Obame. On je predsedavao predsedničkom debatom za vreme opštih izbora. U ime religioznih sloboda zalagao se za referendum protiv braka homoseksualaca.

Hrišćani se žale kako ih proganjaju svaki put kada neko ukaže na to kako je Božja kreacija nelogična kao naučna hipoteza ili kada neko sugerira kako Levitikus nije baš inspirativno štivo, ili pak kada se svetovni ljudi bune protiv opresivne prirode religioznog fundamentalizma. U stvari, evangelisti nisu proganjani, oni su baš ti koji najviše proganjaju. Oni pokušavaju zamutiti granicu izmedju sekularne i crkvene države, granicu koju je odavno u SAD sasvim  jasno definirao Thomas Jefferson, predsednik koji nije bio hrišćanin. Oni to rade kako bi mogli ugurati svoje teološke stavove u sudski sistem, obrazovne institucije i izborne procese.

Nemojte se zavaravati , ovo je rani fašistički pokret koji vode političari poput Mike'a Huckabeea i Sare Palin te megacrkveni tajkuni poput Rick Warrena. Teroristi neće uništiti američku veliku naciju, ali oni koji otvoreno zahtevaju približavanje američkog ustava Bibliji - hoće. Uništiće je oni koji misle da je vera u Uznesenje legitimna ekološka politika. Kao i oni koji odbijaju prihvatiti činjenicu da žive u sekularnom društvu.
Nadobudni fundamentalisti, televizijski Evangelisti koji mašu Biblijom, samo su vrh ledenog brega, antiteza tajne mreže  koju je Sharlet identifikovao i koja je poznata kao religiozno Bratstvo ili Familija.

Familija organizuje washingtonske političare, dovodi do inauguracije događaja kao što je Godišnji molitveni doručak - skup koji je uspostavljen 1953, utiče na spoljnu politiku i sponzoriše politiku preusmeravanja odgovornosti za socijalno osiguranje religioznim grupama – što se dogodilo 2001.  Familija je znatno suzila političku debatu i ograničila bilo kakvu promenu u toj oblasti.
 
„Familija je internacionalna mreža evangelističke elite koja se proteže od američke vlade preko vojske do biznis organizacija, koja postoji preko 70 godina, a organizovana je oko centralne ideje da je Hrišćanstvo koje poznajemo zadnjih 2000 godina bazirano na pogrešno shvaćenom konceptu“- kaže Sharlet.
 
„Hrišćanstvo je teoretski bazirano na siromašnim, slabim i mučenicima, ali osnivač ove mreže smatra da je Bog više zainteresovan za one koji su moćni, bogati i imaju neki status. Ovakvo tumačenje bazira se na prilično bukvalnoj interpretaciji dela Pavlove poslanice Rimljanima: „Sile koje vladaju date su od Boga.“ Oni ovo zaista shvataju bukvalno - ako imate neku moć, to je zato što Bog želi da imate moć.“

Ovo je konzervativni koncept koji podržava status quo i kontrast sa drugim američkim doprinosom hrišćanskoj misli – teologijom oslobođenja crnaca. Familija se klanja „muževnom Isusu“ za koga je neprimerena bilo kakva milost.

Možda bi neki i mogli  odbaciti postojanje Familije kao još jedan produkt bujne mašte teoretičara zavere, da  njen glavni čelnik Doug Coe nije bio cenjen od predsednika SAD kao što su George Bush junior, Bill Clinton i George Bush senior. Regan je o Familiji oprezno govorio: „Ova grupa je tako efikasna, baš zato što je tajna“.

Sharlet nam nudi listu, uglavnom republikanaca koji su članovi Familije, i primećuje da Hilary Clinton iako nije član, pohađa molitve zajedno sa Coe-om  i važi za „prijatelja“ Familije. Nije ništa neobično da Clintonova ima makar i površne veze sa Familijom, jer je  Familija u Washingtonu sveprisutna i duboko ukorenjena.

Istražujući najuticajnije religijske grupe u zemlji reporter Time magazina se obratio Sharletu za mišljenje, a on mu je sugerirao da se malo raspita po kongresu o Coe-u. Reporter koji nikad pre nije čuo za Coe-a, ovom priliko je o njemu čuo dovoljno da ga nazove „Skriveni ubeđivač“ (The Stealth Persuader).

Sharlet koji je inače dopisnik magazina Harper's i Roling Stonesa otkrio je ovu grupu savim slučajno, kada je pre sedam godina izveštavao o marginalnim religioznim  grupama i kada je pozvan u  Familijin rezidencijalni centar u Ivenwaldu u Virginiji. Tamo je bio gost članova Familije  u štabu poznatom pod imenom “Kedrovi” u kome se održavaju sastanci kongresmena, bisnismena, ambasadora i stranih državnika.  Dok je bio u toj poseti rečeno mu je da je Megawati Sukarno Putri posetila Kedrove za vreme njenog mandata kao indonezijska predsednica. Kasnije je otkrio hrpu dokumenata, više od 600 kutija raznih arhiviranih i zaboravljenih papira koji su rasvetlili Familijinu istoriju.

Rezultat njegovog rada je knjiga pod nazivom Familija. Njena glavna premisa je da američki fundamentalizam ima dva pokreta i da je najmoćniji od njih najmanje vidljiv. Javno lice su popularni televizijski propovednici, dok je potpuno nevidljiv ekskluzivni svet Familije.

„U suštini ovaj fundamentalizam započinje sa elitom a zatim se spušta na dole dok se ne uobliči u masovni pokret koji svi vidimo“, kaže Sharlet. „Još od sudskog slučaja „Scopes Monkey Trial“ iz 1925. mediji iznova izjavljuju kako je hrišćanski fundamentalizam mrtav, međutim on se uvek iznova vraća.  Štampa lako vidi ovaj religiozni pokret kada on obuhvata radničku klasu i siromašne, međutim ne može ga nikakako videti kada su u pitanju moćnici i vrhuška u državnoj službama i tajkunima.“

Sharlet kaže da je Familija odgovorna za pomoć i veze sa američkom industrijom u slučaju diktatora kao što su Papa Doc sa Haitija, Siad Barre iz Somalije te bivšim indonezijskim Suhartom. Familija moćnim strancima pronalazi „prijatelje“ u Kongresu i utiče na spoljnu politiku. Coe svake godine utiče na normalne procedure veta i glasanja prema stranim liderima tako što im organizuje susrete sa Predsednikom na Godišnjem molitvenom doručku, kaže Sharlet. Ukratko, Familija je tajna, nedemokratska organizacija koja pruža pomoć i potporu diktatorima.

Pošto se sve radi iznutra nema potrebe za privlačenjem pažnje Sharlet citira Coe-a iz jednog retkog intervjua: „Tamo gde možemo rešavamo stvari pomoću sile, tamo gde ne možemo stvaramo još jaču silu“.Sharlet kaže da se „vlada koju vodi Bog“ postiže kroz tajna savezništva i kršenje demokratskog procesa.
 
„Trudim se da ovo ne nazivam borbom desnice i levice – iako oni u stvari jesu desničari, mislim da je ovo više stav otvorene demokratije, transparentnosti“. Koristeći pretencioznu frazu ujedinjavanja političara, oni donose odluke daleko od buke glasa naroda. Oni su najgori primer nepotizma i protekcionizma. „Kada Familija kaže da će se izdići iznad politike, to znači da će potpuno ugušiti svaku debatu“.

Coe propoveda potčinjenost i sa odobravanjem citira Hitlera i Mao-a. „ Oni pokazuju stalnu doslednost autoritativnom konceptu Boga, smatraju da je najvažnija stvar u konceptu Boga - bezrezervna poslušnost“ kaže Sharlet.
 
Kada sam bio kod njih u gostima, u Inwaldu primetio sam da im se moraš potčiniti prilikom donošenja odluka u bukvalno svakom životnom aspektu.  Ne samo velika pitanja poput pitanja šta radim sa svojim životom  nego i trivijalna pitanja poput : da li da odem na sastanak sa tom i tom ženom?“ Familija je pretenciozno mislila da može pridobiti Sharleta, koji je inače levo orijentisan novinar, a  poreklom  polu- Jevrejin.

Pomalo poput Groucha Marxa- koji je smatrao da nijedan klub koji njega želi za člana nije dostojan da mu se priključi, Sharlet je bio zaprepašćen kada se našao u Inwaldu gde je živio u muškom internatu u kojem se nije smelo piti ni psovati. Da su se samo potrudili da me potraže na internet pretraživačima i saznaju nešto o meni, odmah bi znali da me neće uspeti pridobiti za svoje ciljeve. Međutim možda je njegova porodična istorija bila primamljiva za Familiju.
 
Sharletovi roditelji su se razveli kada mu je bilo dve godine i podizala ga je majka, ali je uprkos tome ostao blizak sa svojim ocem koji je bio Jevrejin. Njegova majka Nancy pripadala je Pentekostalnoj crkvi, a poreklom je bila iz siromašne seljačke familije iz Tennesija. Nakon razvoda ostala je u državi New York i to u jednom izrazito anti-semitskom gradu, prema rečima Sharleta.

Nancy Sharlot bila je pomalo hippie i prihvatala ponešto iz svake religije tako da je njen sin odrastao uz različite vere. Oko podneva bi u njihovu kuću dolazili Katolici na molitvu, a nakon nekoliko sati zamenila bi ih  budistička časna sestra. Izgleda da je Sharlet bio uronjen u papazjaniju religija, jer je njegova majka birala religiozne ceremonije prema njihovoj muzici.
 
Sharletov otac međutim mogao je biti interesantan za Familiju. Robert Sharlet bio je akademski profesor i specijalista za politiku SSSR-a. Kao sovjetolog služio je kao savetnik CIA-e.

„Mislim da se Familiji sviđala činjenica da sam Jevrejin. Ukoliko se Jevrejin moli Isusu to će pokazati moć Isusa. Sviđalo im se i to što sam novinar i što je moj otac bio CIA konsultant“ kaže Sharlet.

Njegov stric, Jeff Sharlet služio je u Vijetnamu kao prevodilac i obavještajni oficir 1962-63-a zatim postao kritičar rata. U dobi od 27 godina umro je od raka, pošto je bio izložen  „agensa orange” koji je kao bojni otrov koriščen u Vjetnamu. Ovo je inspirisalo Sharletovu sledeću knjigu koja se bavi veteranskim antiratnim pokretima. Na njoj radi  zajedno sa ocem koji mu pomaže da  pronađe mesta boravka raznih veterana.

Pored toga Sharlet, koji sada ima 40 godina radi na priči o nastanku čuvene pesme Peta Seegera: “ Kad bih imao čekić “.

„Kroz priču o ovoj pesmi pokušat ću ispričati priču o padu američke levice. Kada je ova pesma prvi put izvedena izavala je velike anti-komunističke nemire, kaže Sharlet. Uskoro  su je snimili razni izvođači i postala je himna građanskih prava. Danas je međutim degradirana na dečju pesmicu uz koju postoji i prigodan ples.  „Danas je ta pesma potpuno depolitizovana. Original nije bio takav, Pete Seeger koji je napisao, nije bio samo komunista nego i staljinista.“ Sharlet živi u New Yorku, mestu u kojem je Familija najviše ispoljava svoju zlu moć, te im je možda zato i bio interesantan za vrbovanje i nadali su se da će ga preobratiti. Iako je Hilary Clinton upletena u Familijine poslove, Sharlot kaže da je uprkos tome glasao za nju.

„Njena upletenost sa Familijom nije velika, ali sama činjenica da je upletena govori koliko je ovaj odnos između religije i politike bitan. Činjenica  da postoji grupa sa ovako ekscentričnim i eksplicitno anti-demokratskom ideologijom dosta nam govori o nemoći političara da bilo što učine“ kaže Sharlet.
 
On se nada da će po izdavanju ove knjige novo izabrani članovi Kongresa otvoriti oči kada ih budu pozivali na Coe-ve –Predsedničke molitvene doručke.

Oni su na vlasti ali nisu bukači. Oni su nevidljivi. U svom inicijalnom kontaktu sa Familijom Jeff Sharlet je pronašao i australijsku vezu sa Familijom. Nije imenovao tu osobu  sa kojom je zajedno boravio u Ivenwaldu, ali je rekao da je ona tu bila poslata na preporuku (sad bivšeg) australijskog parlamentarca Bruce Baird-a. Međutim, čini se da su Familijine veze sa Australijom i jače od toga.

Australija ima svoju nacionalnu molitvenu grupu već više od 20 godina, a dokument koji je Sharlet pronačao govori o sastanku delegacije američkih kongresmena sa liderima australijskog  parlamenta 1966, kako bi razgovarali o uspostavljanju Molitvenih doručaka i u australiji.

I još ranije, 1963, australijska parlamentarna grupa  je bila u stalnoj komunikaciju sa grupom američkog senata. Druga referenca je telegram bez datuma za koji se veruje da je poslat 1980. a koji identifikuje bivšeg ministra za imigraciju u Fraserovoj vladi, M. Mc Kellara kao australijski kontakt za Douga Coea – lidera Familije.

Odmah poslije II Svetskog rata, laburistički član parlamenta Norman Makin se pojavljuje u novinama iz 1948. kao glavni govornik na sastanku grupe koja je tada bila poznata kao Nacionalni komitet za hrišćansko vođstvo. Referenca iz 1949. navodi: „Ambasador Makin osniva grupu“.

Izgleda da se na neki način Australija može povezati čak i sa osnivanjem Familije.
Za vreme straha i nesigurnosti velike depresije iz 30-tih, Familija je osnovana nakon industrijskih nemira i nasilja koji su se dogodili na dokovima San Francisca.

Glavni vođa štrajka bio je militantni aktivista iz Melbourna, Harry Bridges, član organizacije Industrijski radnici sveta. „Familija je u stvari zaživela kada je njen osnivač Abraham Vereide imao viziju za koju je bio ubeđen da dolazi od Boga, a po kojoj je Harry Bridges koji je organizovao dotad najveći štrajk u američkoj istoriji, uz to i veoma uspešan, sovjetski agent i satanista“ kaže Sharlet.
 
Vereide je začeo Familiju tako što je ujedinio grupu buznis lidera i svoju viziju Hrišćanstva u političku mašinu. „Ovo je  jako interesantno“ kaže Sharlet, „američki elitni fundamentalizam nije dakle započeo oko problema porodice, abortusa, rađanja, seksualnosti ili nečeg sličnog, nego upravo oko problema organizovanja i vladanja radničkom klasom“. Zanimljivo – Familija, religija, sindikati !?

/Izvor : WAtoday.com, Australia ;Cassiopaean Experiment /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP