Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 121673
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6891511
Ko je na sajtu?
Imamo 57 gosta na mreži

САЈБЕРПАТА - ИНТЕРНЕТ ПСИХОПАТА


22.06.2014. / pee-Академедиасрбија

Сајберпата (Cyberpath) се као израз првобитно користио да би објаснио како електроника ради у компјутерским системима.

 Колоквијално, сајберпата дефинише индивидуу са патолошким поремећајем која има приступ интернету и која користи интернет као медиј за сопствене психопатске активности. Једна друга дефиниција, сајберпата означава као психопату који користи интернет да би пронашао, следио и на неки начин искористио друге особе на интернету или у реалном свакодневном  животу.
 
Интернет - мач са две оштрице

Према истраживању многих научника, проналажење жртава да би их искористили, па чак и експлоатација сама по себи је у многоме данас олакшано интернетом. Интернет, не само да нуди могућности контакта између истомишљеника које деле велика пространства или који су из различитих култура, већ и пружа могућности за особе предаторске нарави које траже свој плен за многе патолошке зле намере. Никада раније могућности стварања контаката нису биле толико појачане и никада пре опасности за наивне нису биле толико доступне предаторима и патолошким особама.

Истраживачи интернета наглашавају да је јако тешко препознати сајберпату. Психопати се у суштини јако добро скривају иза " маске урачунљивости"; а интернет им осигурава много начина маскирања, што појачава проблем идентификације .

Многе сајберпате изгледају као да само траже узбуђење и ограничавају своје активности само на интернет, и никада не траже директан контакт. Ова врста индивидуе се пребацује са жртве на жртву и брзо и лако јој постаје досадно да комуницира са једном особом. Због тога што желе психолошку и емоционалну доминацију, а обично је постижу – увек остављају на жртви траг психолошког оштећења иза себе. Друге врсте сајберпата користе интернет да би пронашли жртве, након чега крећу у директну експлоатацију тих жртава на најразличитије начине психолошки, материјално или сексуално. Експлозија броја интернет страница за упознавање људи потпомаже овоме у великом делу; али веб странице за упознавање нису њихов једини начин за проналажење жртава.
 
Игра доминације и покоравања
За "стриктне" сајберпате , (оне који никада не траже лични контакт), акумулација следбеника који прихватају њихову доминацију је јако важна, а то постижу например истицањем свога познавања интернет техника. Следбеници се често додворавају сајберпати – од којих многи од њих користе изазивање сажаљења као начина да би скренули пажњу на себе - и то изгледа «храни» нешто што наликује виртуелном нарцизму. Ово прати стил врло сличан оном који се користи да се изграде и одрже култови. Врло често, сајберпате ће вређати и понижавати друге (писаним путем) да би преузели доминацију. Они могу тражити поверљиве информације из интернет извора или од других индивидуа које су у пријатељским или колегијалним односима са жртвом  и користити их да би извргли руглу, подсмеху или једноставно психички малтретирали неку одређену  особу. Они такође могу користити поверљиве информације о њиховим жртвама, да би им претили или да би их уцењивали  у случају да се открију њихове праве намере или планови.
 
Интернетски секс и емоционално силовање
Једна честа група сајберпата се концентрише на "виртуелни секс", заводе своје жртве речима, започињу "виртуелни секс" који може отићи толико далеко да укључују веб-камере, веб-телефоне, или може бити једноставно ограничен на писану комуникацију. Они тада могу користити ту комуникацију да би искористили, осрамотили или малтретирали жртве. Врло често, ове врсте завођења укључују обећања о љубави и евентуалним директним сусретима, који се најчешће никада не догоде. Ако они  и сретну своје жртве и искористе их, онда то прелази у другачију категорију активности.

Сајберпата који се концентрише на "романтику" и "завођење" својих жртава може надахнути фанатичну љубав и оданост код целе серије индивидуа, које никада није срео. Чини се да комбинација "бомбардовања љубављу" и сексуалне узбуђености генерисане на даљину, има трајне емоционалне и психолошке ефекте, и у многим аспектима последице могу бити још више поражавајуће од стварне физичке авантуре. Сексуално узбуђење индуковано од стране сајберпата често резултира истим физичким "спајањем" као при стварном сексу; барем од стране жртве. Сајберпате често користе технике завођења, хипнозу, транс и методе неуролингвистичког програмирања, да би успоставили осећај "повезаности" са својим жртвама.

Многе жртве сајберпата  могу завршити на психичкој терапији као крајњи резултат њихове интеракције са  сајберпатом,  која је често за многе жртве емоционално и психички дубока. Многе жртве се осећају измождено након искуства са сајберпетима. Посттрауматски стресни поремећај који може да потраје месецима и годинама након сусрета с њима, је најуобичајенији проблем који осећају жртве.Према многим извештајима, сајберпате могу нанети екстремну психолошку штету особама које су узеле за мету.

Рад Гордона Бјанка под називом: "Дон Хуан као  Психопата", сугерише да су сајберпете најчешће заинтересовани за извођење разних квази-магијских трикова над својим жртавама, наизглед на готово весео начин. Односи са масом, виртуелни секс, четовање, претерана отвореност, преваре, умне игре и загонетке: су све само игра сајберпета.

Сајберпате су предоминантно мушкарци, али могу бити и жене. Сајберпата је данас термин који се користи за предатора који своје жртве налази преко интернета. Тачно је да ми не знамо са киме разговарамо на другом крају интернета од када је интернет постао једно од најважнијих оруђа комуникације, тако да су се ови напади повећали у великом броју. Не верујте персоналним профилима на страницама за упознавање и не верујте шта вам људи "говоре" о себи. Исто као што они никада неће знати ко сте ви заиста, ви такође нећете заиста знати ко су они. Не постоје изузеци и свако може постати жртва ове врсте напада без обзира колико били "паметни" или едуковани.

/ Извор : Ciberpath - internet psihopata-Consumer Detective /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP