Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 115203
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6813989
Ko je na sajtu?
Imamo 66 gosta na mreži

СРБИЈА ЈЕ НА ПРОДАЈУ !


15.08.2010. / Академедиасрбија

Хрвати купују све наше прехрамбене фирме!

Хрватске фирме које се баве производњом прехрамбених производа, уз помоћ своје државе и кредита Економске банке за обнову и развој (ЕБРД), планирају да купе што већи број предузећа у Србији која производе храну, открива београдски “Прес”.

 

Процена Хрватске је да би у време економске кризе у Србији, за не тако велики новац. могло да се купи још неколико прехрамбених фирми и да се тако у у потпуности преузме ту област! Јафа кекс, ко ли ће му бити газда? Према сазнањима “Преса”, носиоци овог плана у Хрватској су компаније “Агрокор” Ивице Тодорића, “Атлантис група” Емила Тедеског и “Краш”, који води Надан Видошевић, а циљ је да купе и “Јафу” из Црквенке, “Карнекс” из Врбаса, пожаревачки “Бамби” и бегорадски “Имлек”. Први корак ка остваривању тог плана већ је напављен кад је „Атлантис” група 1. јула купила „Дрогу Колинску” за 382 милиона евра, у оквиру које су “Штарк” са “крем бананицом” и “смокијем”, “Гранд кафа” и “Паланачки кисељак”.

Случајно или не, одмах после куповине “Дроге”, 8,53 одсто акција “Атлантис групе” купио је ЕБРД за укупно 57,5 милиона евра! Још замиљивији је податак да је магазин “Форбс” проценио богатство власника те фирме, Емила Тадеског, на 120 милиона евра, три пута мање од инвестиције за куповину “Дроге”! И на крају, према незваничним информацијама, “Атлантис група” је у јануару имала минус од 110 милиона евра, али шест месеци касније ипак купила “Дрогу”. “Прес” открива и да је загребачки “Краш” већ неколико пута званично тражио од власника “Јафе” из Црвенке Небојше Шарановића да им прода фирму. Према речима нашег саговорника, последњи разговор на ту тему трајао је 30 секунди.

“Краш” се намерачио на “Јафу”

- На једном од последњих састанака са Шарановићем, представници “Краша” поново су покренули питање куповине “Јафе”. Рекли су му да за ту куповину већ имају обезбеђен новац, али им је Шарановић одговорио да у наредних 10 година нема намеру да продаје фабрику. Хрвати су на то још једном питали Шарановића “да ли сте сигурни да нећете да нам продате Јафу”, а када су добили јасан одговор да од продаје нема ништа, прешло се на другу тему - открива саговорник “Преса”, иначе близак сарадник српског бизнисмена.

Званично: Нема преговора „Јафе” и „Краша”

У “Јафи” и у “Крашу” званично негирају да је хрватска фирма показала интересовање за куповину фабрике из Црвенке. Представница “Краша” Марица Видаковић каже за Пресс да су они раније сарађивали са “Јафом”, али и додаје да сарађују са власником Небојшом Шарановићем који производи и картонску амбалажу.

Уколико буде преговора о куповини, ми смо, као јавно друштво које мора да поштује законску регулативу, у обавези да о томе обавестимо јавност. О “Јафи” можемо да кажемо све најбоље. Јесмо конкуренција, али мислимо да су они одлични - каже Видаковић.

ПР компаније “Јафа” Милица Личина каже за Пресс да “Јафа” није на продају и да никакву званичну понуду од “Краша” нису добили.

О продаји не размишљамо, већ смо у Црвенки саградили нови производни погон “Јафе” и већ производимо нове производе. Ми хоћемо да се ширимо, а не да се продамо - каже Личина.

Према истим наводима, Фабрику меса и паштета “Карнекс”, чији је власник инвестициони фонд “Ашмор”, планира да купи једна од фирми хрватског бизнисмена Ивице Тодорића. Такође, “Агрокор” је у незваничним преговорима са инвестиционим фондом “Салфорд” око куповине Фабрике “Бамби” и Млекаре Имлек!

У Србији тренутно ради 200 хрватских фирми, док само неколико наших фирми послује на хрватском тржишту. Председник Привредне коморе Србије Милош Бугарин каже за “Прес” да је јако незадовољан што српске фирме нису боље позициониране у Хрватској, бар за трећину колико су њихове код нас. - Наша привреда није ни делимично позиционирана како су Хрвати овде, јер Хрватска је наишла у Србији на добар пријем и потпуно отворена врата - каже Бугарин.

Ех, а “бананице”, а “смоки”…

Бананица…Он додаје и да би више волео да су “бананица” и “смоки” у власништву неке домаће фирме. - Не бих желео да будем погрешно схваћен, али мислим да би велики национални брендови као што су “Штарк” и “Гранд кафа” требало да буду унутар наших кућа. Волео бих да су “смоки” и “крем бананица” и даље у српском власништву. Али, тржиште одређује услове - каже Бугарин. Секретар одбора за аграр у ПКС Милан Простран каже да у кондиторској индустрији још доминирају домаћи власници. - Остали су нам “Медела”, “Банини”, “Црвенка”, “Пионир”, “Свислајон” и “Дуња”, бивша “Симка”. Само “Свислајон” који прави чувени “еурокрем” заузима скоро 40 одсто производње - тврди Простран, који сматра да ће прелазак “Штарка” у руке “Атлантик групе” омогућити нашим производима нова тржишта.

Извор: www.vesti-online.com

 Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP