Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 110531
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6754912
Ko je na sajtu?
Imamo 51 gosta na mreži

ŠTA ĆE ŠREDER U BEOGRADU ? - Promo


Četiri sata za podršku srpskim reformama - ili šta će Šreder iznenada u Beogradu ?

Tiker servis vesti za: Oct 09 2003. 15:22:11 -0700

Pise : Slobodan Maricic

Kako se vec cini izvesnim nemacki Kancelar Sreder ce 29. ovog meseca doci u Beograd na svom „blic" putovanju Berlin – Sarajevo – Beograd.

 

Razlog za posetu koji se navodi u nemackim diplomatskim krugovima je isti kao i Sarajevu: razmena misljenja o ekonomskim pitanjima. Nije poznato ko ce pratiti Kancelara na ovom putovanju, iz cega bi se moglo blize dokuciti, sta je zapravo pravi razlog ove iznenadne posete.

 Cetiri sata razgovora nisu dovoljna ni za upoznavanje sa predstavnicima vlasti Srbije i Crne Gore i zajednicke drzave, sa uobicajenom diplomatskom i protokolarnom procedurom.  

Naime, tesko da bi i najbolji poznavaoci ekonomskih odnosa dve zemlje mogli dokuciti, koja su to ekonomska pitanja izmedju Berlina i Beograda, koja zahtevaju razgovor od cetiri sata domacina i nemackog kancelara , koji inace na putovanja sa privredno ekonomskim ciljevima po svetu putuje sa pedesetak direktora najvecih nemackih kompanija, a koja inace koja nikad ne traju manje od tri dana. Zato je mnogo logicnije da su razlozi putovanja sasvim druge prirode.

Prve spekulacije analiticara, govore da Sreder mozda nosi dve poruke, jednu za Beograd, koja bi mogla glasiti :„obecajte -izvrsite prociscavanje vlade i parlamenta i mozete objaviti ekonomsku podrsku (nove donacije) Nemacke za nastavak reformi u Srbiji". Za Podgoricu bi poruka mogla biti otkazivanje ekonomske i politicke podrske, ukoliko se u razumnom roku, zbog svima poznatih razloga, „bezbolno" ne zamene premijer i vlada. Naravno postavlja se pitanje, zasto takve poruke nosi nemacki Kancelar, sef ekonomski najmocnije zemlje na starom kontinentu, umesto recimo svoga sefa diplomatije. I tu postoji vise spekulacija analiticara. Sreder je kod kuce vec dugo izlozen kritici ne samo svojih politickih protivnika, nego i predstavnika iz svoje stranke i koalicije sa „Zelenima". Primedbe na njegove stavove o reformama na trzistu rada i problemu nezaposlenosti, a posebno na njegov stil rukovodjenja, sve su brojnije a argumenti kriticara sve snazniji.

Zato Kancelarovo navodno iznenadno zanimanje za ekonomske probleme u Srbiji, zvuci prilicno neubedljivo. Naravno i razlozi za licno saopstavanje vlastima SCG odnosno Srbije i Crne Gore moguce promene politickog kursa, zahtevaju neko obrazlozenje. Jedno od najneobicnijih, ali ne i najnelogicnijih obrazlozenja mogao bi biti razlog problema sa kojima se sukobljava Nemacka u svojim mirovnim misijama na Dalekom istoku i Africi. Broj vojnika Bundesvera u mirovnim misijama je porastao na dvadesetak hiljada, vreme trajanja misija se produzilo, a situacija na jugu Afrike, posebno u Avganistanu preti da ce pet do sest hiljada nemackih vojnika uskoro biti u epicentru gradjanskog rata u ovoj zemlji. Pri tome, ne treba zaboraviti BIH, Kosovo i Makedoniju gde je takodje godinama ne mali kontingent nemackih vojnika i vec preteski racun za budzet nemacke armije.

Slucajnost ili ne da ce srpski kontingent vojnika ici u Somaliju i Avganistan, upucuje da bi nasi vojnici mogli biti zamena nemackim, koji toliko zeljno cekaju da se vrate kuci, da je vec nekoliko puta nemacki ministar odbrane morao da ide i stisava prave pobune vojnika, koji i bez nemacke preciznosti znaju razlike izmedju kratkorocne vojne mirovne misije i dvogodisnjeg drzanja prsta na obaracima okruzeni sa svih strana neprijateljskim muslimanima i sve vise povratnika Talibana, bas u Kandaharu, gde ce nasi momci doci u svoju prvu „mirovnu" misiju.

Posto je poznato da osim „ srca" i zelje da idu u tu „mirovnu" misiju, nasim vojnicima nedostaje sve, od odgovarajucih uniformi do lakog i tezeg naoruzanja i svega drugog, moguce je da ih sve to uz jos nesto gotovine saceka na licu mesta, od nemackih vojnika koji ce biti sretni da se makar i u gacama, sto pre vrate kuci. Ko to moze da obeca i sprovede, plus, jos nesto donacija za srpsku privrednu krizu i pomoc u pregovorima sa Albancima na Kosovu ? Samo, neko ko mora da izvadi najjace adute, ako mu je popularnost kod biraca takva da preko 50% zeli da vidi drugog na njegovom mestu kancelara. A sto se tice ostalog neki nasi ministri ili vlada, pa i premijer(i), mogli pri ovome biti kolateralna steta. Ne zato sto su "medjunarodne misije" odlucile da ih puste „niz vodu", vec zato sto ce, nazalost, ako se ove spekulacije pokazu kao tacne, sa prvim sandukom poginulog srpskog vojnika iz "mirovne misije", dalja sudbina svih vlada i parlamenata u SCG biti zapecacena na nacin prema kome ce 5. oktobar pre tri godine biti samo "igranje i pevanje".

Niko , ali bas niko se do sada u Nemackoj nije zvanicno oglasio da objasni razloge Kancelarovog sasvim diskertno najavljenog puta u Beograd, pri cemu je Sarajevo samo usputna stanica. Reklo bi se da je to za lose politicke kalkulante u Nemackoj, jos jedan prilog za kritike „kancelarove politike na svoju ruku". Medjutim, ako se najavi povratak nemackih vojnika iz kriznih podrucja kuci vec za Bozicne praznike, onda je Sreder na putu svog drugog mandata. A sta ce se zvanicno saopstiti kao rezultat razgovora za nemackim Kancelarom u Beogradu ako do njega dodje, nasim biracima vise nije vazno, jer su vec zabavljeni izborom novog predsednika, pa ce i samo obecanje novih donacija kao novi uspeh reformske vlade biti jos jedna tema, koju ce svi najglasnije pozdraviti.

/ Izvod iz redovnog servisa vesti Novinske agencije Tiker  za : Thu Oct.09.2003. / 


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP