Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 110506
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6747701
Ko je na sajtu?
Imamo 58 gosta na mreži

ALARM - SANDŽAK SAMO ŠTO NIJE BUKNUO


17.08.2010. / Akademediasrbija

Zapaljive izjave muftije Muamera Zukorlića, traženje "partizanske" autonomije za Sandžak, kamenovanje niškog autobusa u Novom Pazaru sve su samo ne normalno stanje.

Ovako smeo zaključak može se izvesti posle zapaljivih izjava muftije Muamera Zukorlića, odnosno najave traženja partizanske autonomije, koja može da se protumači i kao priključenje ove srpske oblasti Bosni i Hercegovini. Poslednji u nizu incidenata desio se pre dva dana, kada je u Novom Pazaru kamenovan autobus „Niš ekspresa“.

Meho Omerović, poslanik SDPS i član Odbora za bezbednost, kaže da ideje o autonomiji Sandžaka, obnavljanju „zelene transverzale“ i konstitutivnosti Bošnjaka plasiraju ljudi koji žele pažnju, ali nemaju uporište u narodu.

- Žele da nanesu štetu i Bošnjacima i Srbima, da unesu nemir među ljude i da naruše stabilnost u regionu. Te njihove priče su bajka, ali veoma opasna bajka. Da li ti vajni kartografi znaju da u opštinama u Sandžaku žive i Srbi i Crnogorci, koji su u nekima i većina? Misle li ti „dobročinitelji“ da će zapaljivim pričama napraviti ambijent gde će neko želeti da uloži svoj novac? - pita se Omerović.

Izvršni sekretar SNSD Rajko Vasić kaže da uspostavljanje tzv. zelene transverzale forsira Zukorlić, „oživljavajući tu ideju uz mogućnost raspada BiH“.

- Ideja datira još od izgradnje Zetre, dvorane u Sarajevu, da bi pred rat ostala u zatišju, sve do ponovnog aktuelizovanja iz Sandžaka. To je zapravo verska transverzala kako bi se stvorio ustavni problem u Srbiji, nakon čega bi se pokrenulo pitanje i u Crnoj Gori. Raspad Jugoslavije još nije završen, pa kad sve prođe, ostaće BiH kao finale - navodi Vasić.

Ninoslav Krstić iz Foruma za bezbednost kaže da su Zukorlić i njemu slični dobili zadatak da pritisnu Srbiju tražeći autonomiju kako bi se odvratila pažnja od Kosova.

- Tu postoje ozbiljne i opasne namere. Podsetiću vas na izjavu nemačkog ambasadora Andreasa Cobela, koji je primetio da neke stvari u Sandžaku tinjaju. To se sada obistinjuje i preti da se pretvori u požar - zaključuje Krstić.

Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP