Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 121676
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6897486
Ko je na sajtu?
Imamo 50 gosta na mreži

KAKVU HUMANITARNU POMOĆ DOBIJAMO IZ INOSTRANSTVA ?


28.01.2015. / Akademediasrbija
Dragan Todorović
 
U vreme prošlogodišnjih poplava humanitarna pomoć ugroženima je stizala iz mnogih zemalja. Međutim, tek posle izvesnog vremena, posle nekih primedbi i upozorenja uvela se opšta, a potom stručna kontrola onoga što pristiže kao pomoć i tada su se pokazale i neke zaprepašćujuće stvari. 
 
Naprimer, pomoć u lekovima kojima je odavno istekao rok trajanja, konzerve nesispravnog mesa ili pašteta, umesto toplih trenerki ili sličnog za decu paketi šarene odeće za karneval i slično. Neki put manje neki put više , ali je kontrola morala biti zaista rigorozna kako bi se izbegle dodatne nevolje ugroženih. Pomoć je stizala različitim putevima preko Crvenog krsta, nevladinih i humanitarnih organizacija i fondacija, kao i raznih crkvenih organizacija. Svakako najviše je bilo neophodnih i korisnih stvari za poplavljene koje su bile dobrodošle i odmah upotrebljene u tim prilikama nedostatka svega. Ono što je bilo škodljivo i opasno je naravno uništeno, organi koji su raspodeljivali pomoć upozoreni. Osim realne opasnosti za zdravlje i život bilo je i primera nedostojnog i neprimerenog sadržaja pomoći od kojih je zanimljiva i pošiljka Udruženje pravoslavne pomoći iz Londona od kojih je preko hiljadu majica koje su  stigle u valjevski Dom za nezbrinutu decu, komisijski spaljeno. 
 
Zašto, zato što su odslikani likovi na njima bili zubati i rogati, a poruke, tipa "Nevinost ne obavezuje", satanističke i nemoralne. Ovaj deo pošiljki u valjevski Zdravstveni centar stigao je šleperom humanitarne pomoći iz Londona među kojima je bilo 28 polovnih bolničkih kreveta valjevskoj bolnici, patohistološka laboratorija za Novobeogradski Institut za majku i dete, tridesetak paketa garderobe domovima za nezbrinutu decu u Valjevu, Somboru i Beloj Crkvi. Šta je onda bilo? Ono što u nas uglavnom biva s humanitarnom pomoći, prilikom istovara jedan paket je pao iz kamiona i otvorio se a sadržaj se ukazao jednom bolničkom radniku. Čovek je malo pregledao šta to ima u paketu, koji dobitak i korist ali se sablaznuo kada  je video kreature na majicama, spodobe, đavole, pa još kad je video poruke na engleskom, kao svakom pravoslavcu bilo je jasno da to nisu čista posla. 
 
I kao što dalje biva, sve to dođe do novinara, te u dnevnim novinama osvane naslov "Srpskoj siročadi majice s porukama satanista", s podnaslovom, "Uz nacrtane mrtvačke glave i rogove ispisani slogani na engleskom: „Samo večnost klanja i krvoprolića“, „Nema mira među zvezdama.." i sl. Stvar je tada postala ozbiljna, i dalje bilo što obično biva. Direktorka valjevskog Centra za socijalni rad Kaja Jovanović, pod čijim okriljem je Dom za nezbrinutu decu, zabrinuto pozove donatora, Udruženje pravoslavne pomoći iz Londona, koje inače deluje pod pokroviteljstvom princeze Katarine Karađorđević. Predsednik Udruženja Staniša Ognjanović objasni da su imali najbolje namere, i da mu problem nije jasan, da je humanitarna pomoć pregledana. Onda se seti da je moguće da je sporne majice priključio izvesni Moma Janković, koji pomaže pri distribuciji pomoći, a da su majice namenjene tinejdžerima, da se prodaju na rok koncertima, i da pristaje  na svako rešenje, pa i da se majice unište. Udruženje iz Londona se onda javi onom našem dnevnom listu, objasni čiste namere, pa se javi i javnost i pa i član Krunskog veća Dragomir Acović da kaže, da je način na koji je opremljen tekst u našim dnevnim novinama direktno uvredljiv i ponižavajući po ljude, koji uz veliki napor i lična odricanja rade na sakupljanju i organizovanju humanitarne pomoći. 
 
Na pitanja kako je došlo do uništavanja pomoći-odgovor. Kada se jedan paket, poceo i otvorio i kad je u novinama osvanuo tekst o neprimerenim sadržajima i porukama satanista na majicama , direktorka zajedno s predstavnikom (prevodiocem) Ministarstva prosvete i sveštenikom odoše na lice mesta, kada je svima posle viđenog samo preostalo da deluje kao čovek i rukovodilac. I baš kad je izašao tekst u novinama, da su poruke neprikladne i satanističke iz Zdravstvenog centra su preuzeli još oko 30 kutija te pomoći. Formirali su komisiju od tri člana, bilo uključeno više ljudi, ali zvanična komisija je bila od tri člana. Nisu brojali, ali oko hiljadu majica je imali morbidni, čak suviše morbidni sadržaj i odredili da se iste uništi. Direktor Centra je inače psiholog. Jesu li zvali policiju, u prvi mah nisu, u drugi mah jesu, rekli da oni nemaju ništa s tim, zvali i državnu bezbednost, i oni rekli da nemaju ništa sa tim, da je sve na njoj, pa je uz saglasnost donatora odlučila da se sav "sporni materijal" uništi. 
 
Da bi i novinari  imali stav iz jedne kartonske kutije izvadila je nekoliko majici, uz komentar napisanog : "Fabrika straha", "Haos 01", "Petak 13", nož, probodeno srce,  „Samo večnost klanja i krvoprolića", "Ludački smeh požudnih bogova"... Nastavlja s dokaznim materijalom, za jednu majicu kažemo da nije loša, ona odgovara pitanjem, šta je tu lepo, kažemo da je likovno zanimljiva, da bi nas ona dotukla okreće poleđinu majice: "Nevinost bez zaštite"... Tako su majice spaljene u kotlarnici, i eto koincidencije dok su ložili majice, baš na Blagovesti 7. aprila osveštan je Dom za nezbrinutu decu. 
 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP