Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 121676
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6897398
Ko je na sajtu?
Imamo 40 gosta na mreži

ОВО СТЕ ПРОЧИТАЛИ 100 ПУТА, ПРОЧИТАЈТЕ И 101-ВИ


06.02.2015 . / рее-Академедиасрбија
Аутор: Томислав Павловић
 
Иако се често жалимо на ходање и грабимо прилике за вожњу у неком јавном превозном средству или лифту, предности ходања као физичке активности, небројене су, а сежу у различите домене људског функционисања.
 
Вероватно најпознатији позитиван исход ходања јест боље здравље. Истраживања су показала да је ходање тридесетак минута дневно, пет дана недељно, повезано с мањом појавом медицинских тешкоћа попут срчаних болести, дијабетеса и гојазности, али и депресије, деменције, анксиозности, рака дебелог црева, остеопорозе и многих других.
 
Стога не чуди податак да су истраживања указала на повезаност морталитета и времена проведеног седећи. Тренд ходања као начина путовања убрзано се шири, чему сведоче и подаци да се од 2005. до 2010. удео Американаца који ходају повећао са 56 на 62 посто, а покренуте су и неке званичне иницијативе, њих преко 100, за промоцију ходања и реорганизацију градских четврти на начин који би омогућио већи број стаза за шетање, али и постојеће учинио лепшим.
 
Након само 20 минута шетње наш мозак почиње радити већом брзином и ефикасношћу. Но, ходање има позитиван утицај и на спознајне функције, попут памћења и креативности. Шетња импресивним природним пејзажима може побољшати памћење и до 20% у односу на препуне улице града. Механизам иза наведене појаве сасвим је једноставан - градске улице, посебно за време гужве, пуне су небитних, но упадљивих надражаја који додатно оптерећују наш мозак, ионако уморан од учења или рада . С друге стране, природа у свим добима пружа мирно уточиште које помаже мозгу да се одмори, те самим тиме и квалитетније сачува информације. Но, тврдити да су такви налази искључиво последица промене околине, а не самог ходања, било би погрешно. 
 
Осим побољшања психо-физичког здравља, шетња природом омогућава и повећање наше креативности. Можда најзанимљивији учинак ходања јест побољшање креативности. Иако се можда чинило стереотипним веровати да «професор Балтазар» дође до решења проблема након ходања, истраживања су показала да је заиста само ходање довољно да наша креативност буквално процвета, а тај учинак задржава се чак и неко време након што седнемо.
Наравно, такви су налази привукли пажњу бројних научника који детаљније истражили повезаност ходања и креативности те дошли до налаза да ходање поспешује креативност, чак и у случају када особа хода на траци, гледајући у обичан зид.
 
Након свега, чини се оптималним за ум и тело устати од рачунара и упутити се у опуштајућу шетњу у оближњу природу, ако то време дозвољава. Чак и ако нема природе у близини, и шетња до посла или маркета повезана је са позитивним променама у психолошкој добробити појединца, као и квалитетнијим социјалним односима. Чини се да је немогуће избећи позитивним утицајима ходања на свакидашњи живот, стога је најбоље препустити им се и, уместо да константно некуд журимо можемо лаганим темпом доћи до циља, уживајући у сваком кораку нашег путовања.
 
/ Матрикс Ворлд /
 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP