Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 115399
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6814752
Ko je na sajtu?
Imamo 57 gosta na mreži

KADA BUDETE SLUŠALI KONCERT BEČKE FILHARMONIJE .....!


23.05.2015. / Akademediasrbija 

Bečka filharmonija ima decenijama svojevrsnu tradiciju da prvog dana svake nove godine  priredi glamurozan koncert klasične muzike koje prenose skoro sve evropske  TV stanice piše  BBC.

 Međutim, malo se zna kako je do ovog običaja došlo, kao i to da ova tradicija ima i svoju veoma tamnu stranu. Većina ljudi smatra da ovi novogodišnji koncerti pripadaju tradiciji staroj nekoliko vekova i kada nije bilo radija i TV koje su je prenosile. Međutim, koncerti su zapravo počeli za vreme nacističke vladavine, kaže  BBC. Ovi koncerti su projekat Jozefa Gebelsa, nemačkog političara i hitlerovog najodanijeg saradnika , a prvi nastup održan je na novogodišnje veče 1939. godine, u cilju skupljanja novčanih sredstava za nacističku partiju NSDP.
Ovo je bio plan Gebelsovog ministarstva za kulturu Hitlerove Nacionalsocijalističke partije, kako bi se od prikuljenog novca kupovalo gorivo za nadolazeće zimske mesece.

Na programu filharmonije ovog prvog koncerta bile su kompozicije Johana Štrausa, a organizovanje narednih gala koncerata Štrausove muzike uzelo je maha sa inicijativom nacista, koji su imali plan da ovi glamurosni kulturni događaji ujedine čitav Treći rajh i stvore svojevrsan duh zajedništva, ali i donesu novčana sredstva. Odlučeno je da svečani  Novogodišnji koncert bečke filharmonije bude ubuduće održavan svake godine na novogodišnje veče, kao i prvog dana nove kalendarske godine sa svečanim balom.
S obzirom da je bilo jasno da će rat biti težak i dug , smatralo se da će čuvene numere poput valcera "Na lepom plavom Dunavu" podizati moral vojsci, ali i čitavoj naciji. Kada se međutim saznalo da Johan Štraus ima jevrejske korene, Gebels se na sve načine potrudio da se to zataška, što je i uspeo.

Nakon završetka Drugog svetskog rata, mnoge tajne stvari u vezi za planovima i aktivnostima nacista su takođe zataškane ili su se promenile, ali jedna je ostala ista da su nacisti svoju propagndu zasnivali kako na vojničkim marševima tako i na balovima i muzičkim koncertima. Bečki koncerti su nastavili da se održavaju svake godine i posle rata. Još jedna stvar koja baca tamnu mrlju na Bečku filharmoniju jeste ta, što je šezdesetih godina 20. veka ista odlikovala i ukazala veliko poštovanje Balduru fon Širaku, nacističkom guverneru Beča velikom poštovaocu Hitlera.

Činjenica da je to učinjeno nakon što je izašao iz zatvora nakon 20 godina robije zbog deportovanja nekoliko hiljada Jevreja u logore daje posebnu težinu.  Nagrađen je prestižnim „ Prstenom Bečke filharmonije“ 1942. godine, međutim, kako se nakon rata to odlikovanje negde "zagubilo", fon Širak je, nakon odsluženja zatvorske kazne u Špandauu zbog zločina počinjenih u Drugom svetskom ratu, dobio poziv Bečke filharmonije, gde mu je ponovo uručena zamena izgubljenog odlikovanja iz vremena nacista.         

 Uživajte uz sledeći koncert, završava cinično londonski BBC

E sad da dodamo posle komentara BBC-ja, da je u Srbiji postala praksa unazad desetak godina da srpska televizija i to Prvi program  (nekad jugoslovenska) takođe prenosi Bečki novogodišnji koncert. Iako su odmah poznavaoci i patriote ocenili da je nemoralno da naša TV prenosi ovaj koncert iz razloga što se danas umesto samo dela Štrausa izvode na programu i popularni vojnički marševi Austrougarske monarhije među kojima je i čuveni Radecki marš. On je Srbima poznat još  iz Prvog svetskog rata kada su trupe KuK monarhije ispraćane na Srbiju uz zvuke toga marša , koji je svirala i vojna muzika dvojne monarhije u Srbiji. Isti zlokobni marš je pratio i ulazak mađarske vojske u Banat 1941. godine kada su mađarski honvedi izvršili masovne zločine nad Srbima.

Zato bi trebalo prekinuti sa praksom da "uživamo" uz muziku koja je pratila ubijanje naših predaka, kao da nemamo dovoljno domaćih kompozitora klasične muzike, ako je već potrebno da se početak godine i kod nas obeleži na taj način uz balove i sličan kič.   


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP