Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 115432
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6814812
Ko je na sajtu?
Imamo 79 gosta na mreži

КОСХЕ ИЛИ ПЕТ СЛОЈЕВА КОЈИ ПОКРИВАЈУ ВАШУ ДУШУ


16.06.2015. / Академедиасрбија
Аутор: Сонали Бансал

Према древним списима, свако од нас има енергетске слојеве или омотаче знане као „Косхе“ који се протежу од периферије тела до средишта собства: утеловљене душе.

 Сваки слој представља један аспект нашег бића, па тако имамо: Аннамаyа Косху, Пранамаyа Косху, Маномаyа Косху, Вијнанамаyа Косху и Анандамаyа Косху.

Косхе нам представљају окоснице сагледавања нас самих. Како идемо дубље путем медитације и осталих пракси, продиремо кроз сваки слој као да љуштимо слојеве лука, и наша свест напослетку стиже до сржи, - нашег Истинског Себства.

Сваки слој је производ енергије којом се храни. Почевши од нашег крајњег слоја, Аннамаyа Косха која је састављена од хране, Пранамаyа Косха од пране, Маномаyа Косха од мисли, Вијнанамаyа Косха од мудрости и  Анандамаyа Косха је искушена као вечно блаженство.

„Вечно је Брахман. Из тог Собства настао је простор, из простора ваздух, из ваздуха ватра, из ватре вода, из воде земља, из земље биљке, из биљки храна, из хране људско тело. Ово људско тело, састављено из есенције хране, је физичко седиште Собства.“ ( Таиттириyа Упанисхад)

 Истражимо сваку Косху појединачно:

Аннамаyа Косха – физичко тело

„Анна“ значи „храна“ и „маyа“ значи „обликовано од“. Аннамаyа Косха је сачињена од хране коју конзумирамо и представља физичко тело. Физичко тело обично збуњује људско биће и наводи га на незнање. Већина људских бића своју свесност и посматрање зауставља на овом – физичком нивоу. Начин на који се утиче на ову Косху јесте тако да се своја пажња усмери изнад физичке димензије, односно да се осете своји унутрашњи процеси. Једном када почнемо бити свесни свог тела, долази до осећаја веће „усидрености“ у садашњем тренутку.

Пранамаyа Косха – енергетско тело

Након практиковања yоге, медитације или било каквих духовних пракси, могу се осетити таласи енергије који протичу кроз тело, односно може се уочити контакт са виталном енергијом, тј. Пранамаyа Косхом. Прана или Цхи се креће кроз тело мрежом енергетских канала. Она наџире кретање крви, течности, пробаву, респираторни систем итд. Држећи ум и тело заједно, ова витална сила је кључна у одржавању функције срца и плућа. Када престане да функционише, физичко тело не може више да обавља своје операције. Свесно вежбавно дисање, наизменично дисање кроз носнице или абдоминално дисање, могу да поспеше проток Пране у систему и ускладе енергетско тело.

„Дах је дакле прави знак живота. То је животна сила у свима, и она одређује колико ћемо живети. Они који сагледавају дах као дар Свемогућег, живеће пун век живота.“ - / Схветасхватара Упанисхад /

Маномаyа Косха – ментално тело

Маномаyа Косха је састављена од мисаоних процеса, осећања, акција те свакодневних чулних импулса и стимулација. Ово тело води наше инстинктивне импулсе и производи индивидуалне жеље. Сваке ноћи када одемо на спавање, Маномаyа Косха се привремено искључи и регенерише. Неке животиње функционишу са овог нивоа као и људи у стању коме. Када је човек у коми, можемо уочити да прва два слоја функционишу активно али због гашења менталног тела (трећи слој) не уочавамо кретање. Када помно проучимо састав Маномаyа Косхе, можемо уочити одређене узорке који заузимају облик понављајућих мисли, у смислу перцепција, реакција и мишљења у животу.

Медитирање Мантрама је један од начина на који се може прочистити ова Косха, као и преиспитивањем истинитости уверења  или фокусирањем дисања и центрирањем у садашњем тренутку. Све су то неки од начина на који се постиже здравље ове Косхе. Може се уочити да проширене, слободне и позитивне мисли поспешују функционисање ове Косхе, док оне које нису у складу са нашом природом или негативне мисли, исцрпљују енергију. За оне који желе више проучити овај слој могу се послужити радом Бyрон Катие и савладати Хо'опонопоно технику.

 Вијнанамаyа Косха - тело мудрости

„Унутар менталног слоја, сачињеног од таласа мисли, постоји слој мудрости. Има исту форму, са вером као главом, праведношћу као десном руком и истином (јасноћом) као левом. Пракса медитације је њено срце, а дискриминација њен темељ. Мудрост значи живот несебичног служења. Чак и богови траже духовно знање. Они који постигну знање су слободни од греха (погрешке) и налазе све своје несебичне жеље остварене.“ –
/ Схветасхватара Упанисхад /

Само након одстрањивања блокада у доње три Косхе можемо искусити дубље увиде у тело мудрости или како га још неки називају - тело вибрације. Овај слој је састављен од интуиције, свесности, вишег интелекта, свести.

Тада биће престаје да се поистовећује односно идентификује са мислима и постаје сведок мисли и осталих процеса који се могу посматрати. Уместо осећања и деловања, долази до одабирања осећања и деловања. Они који су практиковали нпр. методу  „Тхета исцељивања могу потврдити искуства која указују на промене у овом вибрацијском телу.

Тело мудрости допушта да се одмакнемо од тренутне ситуације и сагледамо је из  шире перспективе и осећаја унутрашњег знања који долази из овог тела. Биће које не делује са овог нивоа не зна како да доноси одлуке, недостаје му креативност и има слаб осећај за просуђивање. Пракса говорења истине, проучавање свог себства, оданост Богу или несебично служење, помажу у прочишћавању овог слоја.

Анандамаyа Косха – тело блаженства

„Унутар њега је слој блаженства који има исту форму, са радошћу као главом, задовољством као десном руком и уживањем као левом. Блаженство је срце и Брахман је темељ. Они који негирају Свемогућег, негирају себе, они који га потврђују, потврђују и себе. Мудри, не они без мудрости, увиђају Свемогућег.“ -  / Схветасхватара Упанисхад /

Први слој након Истинског Собства, односно Центра Свести, јесте тело блаженства. То је свесност бивања као целовито и интегрисано биће, онакви какви јесмо. Срећа и радост искушене су као природно стање бића. То је финални слој који стоји између индивидуалне свести и Универзалног Јединства, сведочанство љубави између Схиве и Схакти. Ово стање блаженства може се искусити у стањима дубоке медитације или потпуне уроњености у оно што тренутно радимо.

Да би освестили овај слој дубљих знања, потребно је невезивање и посвећење. Различите слојеве искушавамо у различитим тренуцима. Yога, пранаyама, медитација и остале технике које се практикују често, као и проучавање учења мајстора попут Муђија, Гангађи, Папађија, Моханђија, Ецкхарта Толле-а итд. могу нам помоћи да избалансирамо и освестимо нашу мултидимензионалну природу.

Уз помоћ вежби дисања будимо Пранамаyа Косху. У медитативним стањима, активирамо свесност Маномаyа Косхе. Надаље, интелигентно и логичко себство које нас наводи да седнемо и медитирамо, такође може бити признато и освешћено. Ово признање или прихватање активира Вијнанамаyа Косху. Након потпуне реализације ових слојева, долазимо до освешћивања Анандамаyа Косхе – димензије блаженства, целовитости, задовољства.

Ових пет слојева се у неким списима још дели у три – физичко тело (Аннамаyа Косха) је називано грубо или материјално тело. Три средња слоја (Пранамаyа, Маномаyа и Вијнанамаyа Косхе) састављење су у сферу суптилног/финог/астралног тела. Анандамаyа Косха је називана узрочним/каузалним телом.

Када постанемо свесни сваког слоја свог бића, почињемо да функционишемо као целовито, избалансирано биће и постајемо свесни своје праве природе.

/ Превод: Саша Ирис Паван /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP