Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 115432
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6814811
Ko je na sajtu?
Imamo 81 gosta na mreži

НООСФЕРА - ЗЕМЉИН ОМОТАЧ СВЕСТИ


15.07.2015. / Академедисарбија
Аутор : Александра Леверда

Наш садашњи свет трансформише се веома брзо и то на свим нивоима - сведоци смо експанзије технологије, глобалног загревања, економског краха, и свеукупног социјалног хаоса. Када се нешто трансформише оно се мења из једног облика у други.

 

А које је то ново стање ка коме се наш свет трансформише? Да ли смо ми само пасивни посматрачи текућих промена или (морамо да) активно суделујемо у њима? Док стари начин одумире, симултано се рађа нови начин - према концепту ноосфере, ми можемо сами нашим мислима одредити како ћемо живети. Предивно би било да колективно визуализујемо неки нови, другачији и богатији свет - Земљу као уметничко дело. Нову парадигму уз крах максиме “време је новац”, свет у коме је синхроницитет нормално свакодневно искуство и све се доживљава као уметност. На таквом месту свако је уметник, па чиме год човек пожелео да се бави и тим путем доприноси целокупном човечанству, чинећи то с љубављу у срцу и само зато што му оно што бира причињава неизмерну радост (дакле нема калкулација о материјалном већ само емотивном профиту), човек ствара својеврсну уметност.

Баш као магнетно поље око људског тела, можда познатије под називом аура, и Земља као живо биће има своју магнетосферу која садржи наше колективне мисли, осећања, и нашу свест. Може се рећи да је то планетарно поље ума. орис Петровић, члан удружења “Никола Тесла” (Институт нове космологије и науке о времену) ноосферу посматра као спиритуално-еколошку конституцију која је кључ за мултидимензионално искуство.Термин ноосфера (на грчком ноос значи – ум) првобитно спомињу геохемичар Владимир Вердански* (Владимир Вернадскy), палеонтолог Тејар де Шарден, независни истраживач Валум Вотан. Ноосферу, као ментални омотач планете карактеришу разум и свест као унитарни феномен. То значи да квалитет и природа наших колективних мисли директно утичу на ноосферу и стварају квалитет нашег окружења - биосферу. Како је ово повезано са нашим умом и перцепцијом Времена? Нашу перцепцију времена материјализује магнетни процес реконекције у Земљиној магнетосфери, а Земљино магнетно поље поново почиње да опонаша исконски извор вечито вибрирајућег универзума. Тренутно стање цивилизације неодрживо је услед ирационалне деструкције биосфере. Да би смо колективно створили одрживи систем, морамо се ускладити са овим променама у магнетном пољу земље, тачније, ускладити се са хармоничним осцилацијама универзума.Рађање мултидимензионалне земље могуће је када сва људска бића вибрирају као једно и придруже се вечној песми универзума. Шта ово подразумева на индивидуалниом нивоу? Морамо прво размотрити - по чијем се ми то времену управљамо? Забележено је да је кинески филозоф Лао Тзу рекао: „ Време је измишљена творевина. Рећи “немам времена”, исто је као рећи “не желим”. Ноосфера функционише по кодовима Природног времена (време је уметност), а то је време Сунца, Месеца и звезда, дана, као и сезона једне године . Кретање Сунца, Месеца и звезда има све везе са оним што се зове природно време. Коришћење календара 13 месеци, сваки са 28 дана, пут је ка повратку природног времена. Стари временски систем “време је новац” одржавао се путем два временска изума: Грегоријанског календара и механичког сата. Интересантна је зен изрека која нас пита: “Ако би сви сатови на свету стали, колико би било сати?”

Да ли је могуће да наше свакодневно управљање према вештачким творевинама неће утицати на наш ум и нашу перцепцију света? Читава природа, соларни систем, галаксија, универзум - сам космос управљају се у складу са природним временом. Једино нама је потребан сат.Време не можеш видети, дотаћи, или окусити, али можеш осетити да се догађа или не догађа. Понекад оно “тече” споро, некад брзо. Многи људи имају осећај да се “време убрзава”.. можда је право питање овде: Зашто мој ум ради овако убрзано? Да ли то такође има неке везе са временом? Зашто се стално осећам као да сам у журби и као да никад немам довољно времена?Све ово су субјективни доживљаји Времена - осећај да Време постоји унутар нас, да Време осећамо у нама. То је зато јер природно време заправо је медијум креације. Како смо се удаљили од тога? Да ли је могуће да постоји вештачко време? Када станујемо у граду, мало је вероватно да смо свакодневно свесни фаза Месеца (и њиховог утицаја на нас), изласка и заласка Сунца (заправо, ротације Земље око своје осе у односу на Сунце, која ствара ефекат изласка и заласка Сунца..!!), сазвеждја, положаја и кретања планета, а још мање да ћемо се према томе водити. Живот у граду води се према календару и механичком сату.Погледајмо укратко шта је календар уствари… реч календар изведена је из латинске речи која значи “штедна књижица”. Први дан сваког месеца у Јулијанском календару, који је претеча Грегоријанског, називао се “списак”, енглески “Kалендс”. Тај дан био је предвиђен као дан када сте плаћали своје рачуне и дугове. Изгледа да је то управо главна сврха календара који и данас користимо, уз још једну могућност - да заказујемо састанке.

Дакле вођење рачуна о бизнису и обавезама.. али где је природа у свему томе? Шта је то Pавнодневница , шта је Cолстициј и када се дешава.. у којој је тренутно фази Месец? Да ли ћемо природно бити у току са одговорима на оваква питања (без употребе Гугла), да ли ће нам и пасти на памет све док се водимо Грегоријанским или којим сличним календаром? Тешко да бисте икад помислили на било који природни феномен користећи овај календар.. да ли то онда значи да је концепција календара таква да нас држи у неравнотежи са природом?Исто је и са сатом, рецимо.. осећај глади јавља се природно у неком тренутку, а ми често седамо за сто када сат на зиду откуца да је време за недељни ручак. Једино слободно биће на овој планети које оброкује када је “за то време” (које показује часовник ) уместо “кад осети глад” (време које показује организам) је човек. Ово је смешно. Питање је и колико је слободно такво биће. Могли бисмо рећи да је календар уређај за програмирање, и да као такав, одређује природу нашег друштва, јер програмира и културу и људе који га користе. Баш из тих разлога календар би требао бити инструмент који на неки начин људе, читаву цивилизацију, и планету, ставља у хармонични однос са звездама, Сунцем, Месецом и свим природним феноменима.Јер, све док смо у хармонији са природом и универзумом, ми смо у хармонији како сами са собом тако и са другим људима и бићима ове планете, што је главни и основни предуслов за здравље, и природно одвијање еволуционог тока (са повољним ефектима по ову цивилизацију!). Такав је календар 13 месеци који су користиле старе цивилизације, а за који се читавог живота залагао Валум Вотан, познатији под псеудонимом Јосе Аргуелес.

Два главна принципа на којима Вердански заснива свој рад - који је кулминирао концептом ноосфере - су да живот постоји и простире се кроз читав универзум, а не само овде на Земљи, као и да само живот рађа живот (“Oл лajф kомс фром лajф”). Тејар де Шарден говорио је да човечанство еволуира у нову форму, сматрајући да “све што настаје - конвергира” (тежи заједничком резултату), и да према његовим речима, колективна свест тежи ка тачки достизања јединства. Да би се ова тежња икада остварила, претходно сваки човек мора на личном плану искусити јединство, и поново постати целовит.На индивидуалном нивоу, можемо почети од смиривања свог ума, и потом преиспитивања догми које нам више не користе и беспотребно окупирају наш ментални простор који би се могао далеко корисније искористити, наравно у правцу личног и глобалног бољитка, оздрављења планете и нарушеног складног функционисања процеса биосфере. За ово је потребна сурова искреност према себи. Тренутно је у току, а и надаље нам предстоји, једно велико «пролећно» чишћење!

/ Извор : Руски геолог Владимир Вердански написао је књигу под називом Биосфера и Ноосфера, коју је на српском језику ове године (2012) издао Службени гласник из које је горе објављени извод. /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP