Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 115401
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6814754
Ko je na sajtu?
Imamo 59 gosta na mreži

КО КРИЈЕ СРПСКУ ИСТОРИЈУ ?


07.08.2015. / Академедиасрбија

Доказ државности Србије – печат кнеза Стројимира из 9. века од 2006. године “чува се” скоро десет година у депоу Историјског музеја Србије.

 Не раде се његове реплике и не продају се као сувенир, не поклањају се партнерима и сарадницима у свету и државницима те од овог симбола нема никакве користи, тако сакривеном од јавности, а држава би могла да заради на њему материјално и у престижу! Печат кнеза Стројимира најстарије обележје српске државности – печат кнеза Стројимира из 9. века – Влада Србије је купила из велику помпу на лицитацији 2006. године у Минхену и за ту “најдрагоценију ствар” државе је дала 20.000 евра! А како се сазнаје, данас ова драгоценост „труне“ у подруму депоа Историјског музеја и уместо да буде истакнута као понос српства, српске државности и Србије, она је сакривена од очију јавности!

Печат кнеза Стројимира доказ је да српска државност датира још из 9. века. Сачињен је од злата, тежак је 15.64 грама, а висок 1.9 центиметара, купастог је облика и с алком на врху. Има кружно натписно поље с крстом, око кога је грчки натпис “Боже, помози Србији“. Најстарија сведочанства која је до 2006. године Србија имала о својој државности била су документа остала од владара из лозе Немањића, која датирају из 12. века. Министарство културе Србије је 11. јула 2006. године на челу са министром Драганом Којадиновићем купило је печат кнеза Стројимира за скоро 20.000 евра на аукцији у Минхену. Ова драгоценост налазила се у приватном власништву једне породице, а за његово постојање до тада готово нико није ни знао.

Да се овај печат од 2006. године чува у депоу Историјског музеја Србије и да “Чами у тами, опет”, потврдио је сам Драган Којадиновић на свом Фејсбук профилу. – Истине ради, најзаслужнији за куповину доказа српске државности су руски колекционари који су обавестили наше колекционаре да им препуштају надметање за овај артефакт, и наши колекционари који су предност у куповини уступили држави, тј. Министарству културе, о чему ме је обавестио тадашњи директор Историјског музеја Србије Андреј Вујановић. Моје је после било да брзо делам и организујем све што треба, а на лицитацији је конкретно био вицеконзул у Минхену Никола Марковић који је лицитирао (и победио) за Србију – написао је Којадиновић.

/Извор : Фејсбук -Виа мејл /


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP