Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 146155
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 7075078
Ko je na sajtu?
Imamo 56 gosta na mreži

ГЛАС ТРЕЋЕПОЗИВЦА


22.08.2015.

Пише : Слободан М.Маричић

Кажу да су некада у време великих ратова у Србији, они који су мобилисани а имали преко педесет година били сврстани у категорију : „ Ратника Треће- позиваца“.  

 И сад ту није било границе, када је било баш густо - свако од мушких ко је имао преко педесет, па до ......, а могао је да држи пушку, трчи и туче се, коље ножем и зубима ( који то Србин не уме ) био је један од последњих бранилаца Отаџбине Србије. Фантастично! Са нешто од преко седам банки, ја се од сада осећам као  „Последња одбрана Отаџбине Србије „. До јаја ! Од сада ћу све да вас браним.

Кажу да су те „Старине „ у тим годинама у то време у Србији без рата били поштовани, увек су се питали за савет, не зато што су сви били паметни, или паметнији од млађих, већ што су имали мнооогооо више искуства за разлику од младих. Данас, млади ни у селу ни у граду, већином не јебавају „те маторце“  ни пишљива боба.Компјутер је фантастична ствар, унапредио нам је живот за 50%. До некле и у нечем. А од некле и у осталом, серем се ја на компјутер, сјебо нам је живот за осталих 50 % . Отуђио нас од породице, деци заменио и тату и маму  јер од детињства деца више не траже објашњења и одговоре од родитела – већ од компјутера. Потписујем наведено и из личног искуства. Када идем, не баш често у „Центар“, видим неке младе људе, напирлитане, лепо обучене, машне ташне, улазе у установе, излазе из кола, седе у кафићима ваде кредитне картице, пију неку фенси енглеску смучкану мокраћу са соком од јабука. И неки као шатро, морају неизоставну да баш ту у кафићу изваде лаптоп, клаптоп, таблет, и како се већ зову ти мали комјутери, да  погледају како стоји Лондонска берза, је ли их звала жена или риба, или је можда коначно потврђена уплата са мајмунских острва.

Дође ми често да седнем непозван код неких за сто и запитам : Јели бре педери, са чиме се ви бавите, кога фолирате и кога гулите за лову ?  Тај израз „педери“, користим често и он има код мене  најшире значење, а не само оно - да је неко гузер или бузер. То ми је остало из младости, јер смо већ тада те прве шминкере и фолиранте крстили – педерима. Зато да ме не схватите погрешно, не мислим да је свако ко се обуче пристојно , савремено и скупо – педер.  Ту имам у виду само оне ликове које не само старе кајле, могу одмах да препознају, да се у оделу осећају као „ куче у чакшире“ и да кад дођу кући, остало време дана проводе у – гаћама и миришу на мешавину Долче & Габане и прдежа.

Никада нисам ишао на промотивне скупове где нас политичари обавештавају пар деценија, да ево само што није почело да нам буде боље и кењају о онима лоповима који су били пре њих на власти и опљачкали све, те је за ове „јадне хрчке“ мало тога остало. И зато права ми је енигма, шта увек ради пет до десетак, петнаестак таквих ликова уз по неку рибу нашиљених сиса иза леђа политичких говорника, стојећи непомично ко каријатиде у неком маузолеју.

Шта, као дају му подршку ? Подупиру га да не падне, или свако има неко задужење : један је задужен да носи марамице ако вођи пођу слине, други носи пелене ако се главни унереди, трећи иза леђа прати написани говор и у случају потребе суфлира вођи, четврти држи спремно пенкало да вођа може да даје аутограме, следећи носи торбу са сендвичима и кафом да се у колима до следећег скупа нешто презалогаји, а онда камера ухвати понекад и „неприметне“ ћелаве и до главе обријане  „болид гардове“ који чувају наше челнике и вође .И сад се чудим како то да су у кадру увек неки такви млади пицолики типови и расне ломикурке, а нема неког озбиљног лика педесетих година пристојног одела, са белом кошуљом и пристојном ширином кајша од панталона за којег је извесно да има породицу и да није педерчић у оном мом најширем смислу. Погледајте  једном те „живе кулисе“ иза говорника, без обзира из које партије и мало проучите.

Мада најчешће у затвореном наш премијер стоји сам , али  „аут дор“  - „напољу, на отвореном или на терену“,  што би рекли модерно, такође је иза њега обавезно присутан „живи декор“. И ту је мука за сниматеље, јер како каже народ, када га је ћале правио биле му мокре ноге , па је мали Вучко израстао, те је мука за сниматеље да се у кадар уклопи велики Вучко и декорација, која му је углавном до рамена.Недавно разговарам са једним разочараним чланом ДеСе, иначе мојим добрим другаром, па му споменем то моје питање око декора. И добих одговоре , да је некада, често и он био декор и да су га имали испред и иза говорника. Они испред као „грађани и присталице“ имали су задатак да с времена на времена климају главама – као слажу се и потврђују да је говорник у праву ( климоглавци)  а други су се као гурали да поздраве и стисну руку еминенцији ( рукољупци) . Наравно ту су били и „тапшачи“ , који су „од среће“ тапшали на знак диригента.

И коначно разочаран он ми рече, да није ипак било лоше путовати аутобусом са климом, све организовано, музика, штампа, сендвича сокова и понеке жестине колико хоћеш, плус сомић за сваку туру. А било је и клинки оних са нашиљеним сисама и средовечних ломикурки, па се овајдио за пипкања ових млађих  и пар кресања мама, које су редовно долазиле  да сачекају „младе комсомолке“ , које су „чували“ на путу искусни чланови - „ Трећепозивци“ , као овај мој (кварни) другар . Али зато они млади , паметни, компјутерски начитани педерчићи којима још поцуре слине, седоше у неке управне и надзорне одборе, добили „полуге власти и црне лимузине. Додуше и овај мој другар се баш наседео, али у бирачким одборима за сваке унутар страначке, опште и најопштије изборе био је увек виђен као члана ДеСе. Мало ли је за Трећепозивца – пензоса опет сомић, два по тури ?  Али све што је лепо- кратко траје.

Када сад размишљам, не бих  се ни ја оглушио на такав  „Трећи позив“  , што да не, могу и сад да гризем и кољем  (прасетину) и идем прса на шиљата прса. Само ми треба мало дуже времена, морам да дремнем после подне, а ови аутобуси иду брзо, зуууу - ко пчелица Маја. Али да седим, е то не могу, ја сам спортски Трећепозивац који воли да је у покрету, да јури и трћи.

Ајд видимо се.   


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP