Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 110507
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6747727
Ko je na sajtu?
Imamo 60 gosta na mreži

ZAPALJIVE IZJAVE DOVELE DO INCIDENTA !


19.08.2010. / Akademediasrbija

Dok Zukorlić i LDP za tenzije u Novom Pazaru optužuju državu, pojedini analitičari smatraju da ih je izazvao upravo glavni muftija.

 Spaljivanje zastave Srbije u jednoj osnovnoj školi u Novom Pazaru dogodilo se samo nekoliko dana pošto je u istom gradu kamenom razbijeno staklo na autobusu „Niš ekspresa”. Dva, naizgled, nepovezana incidenta verovatno ne bi pobudila toliku pažnju javnosti da nije reč o delu Srbije u kome su već duže vreme primetne političke tenzije, odnedavno dodatno pojačane i (ne)uspešnim formiranjem Nacionalnog saveta Bošnjaka. I ovoga puta, glavni politički akteri imaju različita viđenja ovih incidenata i njihovih stvarnih uzroka. Analitičari su uglavnom saglasni u tome da to ipak treba shvatiti kao ozbiljno upozorenje.

Stranka demokratske akcije Sulejmana Ugljanina saopštila je da bi nadležni organi trebalo da utvrde motive i ispitaju da li je čin, koji inače, ocenjuju kao opasan, naručen. „Paljenjem zastava ne poboljšavaju se stvari već se samo pogoršavaju”, navedeno je u stranačkom saopštenju, u kome se dodaje i da takvi događaji udaljavaju moguće investitore iz Sandžaka u vreme završnih priprema za velika ulaganja.

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić, međutim, ne misli da je bezbednosna situacija u Sandžaku ugrožena, niti da takav „kapacitet” imaju i dva poslednja incidenta. „Stabilnost dugoročnije može da ugrozi odnos režima prema ovom prostoru. Mi sada imamo situaciju da zakone krše oni koji su zaduženi da nam prava čuvaju, a posledica toga su beznađe i podizanje tenzija. Zato su ti incidenti, koji su u osnovi za osudu, samo posledica”, istakao je Zukorlić. On je dodao da je i u ovom slučaju reč o duplim standardima jer je „kamenica bačena na autobus značajnija nego kršenje Ustava, diskriminacija Bošnjaka, gaženje naših prava, ugrožavanje Islamske zajednice”.

Da uzrok ovih incidenata treba tražiti u ponašanju države misli i predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović. Ta stranka je na izborima za Nacionalni savet podržala Bošnjačku kulturnu zajednicu koju je predvodio Zukorilić. „Država je ta koja otežava normalan život ljudi tako da j jedino što iz Sandžaka može da dođe je neka loša vest. Sandžak je uvek služio kao poligon za političke besmislice, jer su sve vlade osim vlade Zorana Đinđića najavljivale razvojne projekte, autoputeve, velike investicije, da bi se to na kraju završilo sakaćenjem ljudi. Sve što se dešava u poslednjih nekoliko nedelja je direktna posledica nastojanja države da manipuliše rezultatima izbora za nacionalne savete, jer je pobedila opcija koja kritikuje sadašnje loše stanje.

Za to je odgovoran ministar Čiplić, ali nije jedini, jer Sandžak ima dva predstavnika u vladi”, ističe Jovanović. On objašnjava da je LDP javno podržao BKZ, za razliku od nekih drugih stranaka, čije je propuste kasnije diskriminacijom pokušao da ispravi Čiplić. „Bila je to naša obaveza prema ljudima koji tamo žive, jer znamo da nema srećne Srbije dok su njeni građani duboko nezadovoljni i tu nema razlike da li se oni nalaze u Vojvodini, Sandžaku ili Šumadiji”, kaže Jovanović i dodaje da „to što je neki pijani klinac zapalio zastavu na školi ne sme da se koristi kao argument protiv Sandžaka ili Bošnjaka”.

Za generala Ninoslava Krstića, predsednika Foruma za bezbednost, međutim, incidente su uzrokovale zapaljive izjave o potrebi stvaranja sandžačke autonomije koje su došle upravo iz BKZ.

„Ljudi, posebno mladi, se ’pale’ na sve to, to su opasne izjave. A sve to nije nikakvo iznenađenje jer je u Sandžaku još 1992. godine organizovan referendum za samostalnost, a ta ideja je sada aktuelizovana zbog situacije na Kosovu. Sličan scenario smo, podseća Krstić, već videli i na Kosovu.

„Na sve to treba reagovati politički, reći o čemu se tačno radi, da u Sandžaku nema kršenja ljudskih prava, i da će država protiv počinilaca incidenata reagovati svim zakonskim sredstvima. Važno je istaći da je reč o etnički motivisanim napadima, ali takođe i da će sankcije snositi pojedinci i da to nije upereno protiv svih Bošnjaka”, kaže Krstić. On naglašava da iza ovih ekstremnih pojedinaca stoje finansijeri koje takođe treba napasti jer je reč o novcu stečenom kriminalnim aktivnostima.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ocenio je, za Betu, da je neophodno da se ozbiljno deluje policijskom akcijom povodom dosadašnjih incidenata, ali i da se dijalogom otkloni „zapaljiva” politička situacija u Sandžaku. „Koreni tih incidenata nisu samo u izgredničkom ponašanju, nego je ukupna politička klima zategnuta i turbulenta”, napomenuo je Stanković.

Uhapšena trojica mladića

Novopazarska policija uhapsila je svu trojicu osumnjičenih da su zapalili zastavu Srbije na Osnovnoj školi „Desanka Maksimović” u Novom Pazaru.

Uhapšeni su Enes K. (18), Almir L. (19) i Ferid S. (19), svi iz Novog Pazara. Oni se sumnjiče da su provalili u školu i spalili zastavu Srbije.

/Politika/Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP