Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 115409
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6814774
Ko je na sajtu?
Imamo 64 gosta na mreži

МИСЛИ ПОЗИТИВНО


11.12.2015. / Академедиасрбија
Серена Алба

У езотеријској литератури, коју сам страсно читала, све чешће и све експлицитније се појављивала идеја да није човек - његов живот, понашање, успех или неуспех - резултат тзв. објективних околности.


Ми стварамо, вешто проналазимо објективне околности које ће потврдити слику неуспеха, слику несреће, слику туге коју носимо у души, а уопште нисмо тога свесни. И обрнуто. Ми мислимо да тежимо доброме, да тежимо срећи, да тежимо успеху. И мислимо, кад то промашимо, да су криве објективне околности, да смо се родили у кривој породици, да немамо новаца, или смо имали «пех» ... и тако хиљаду изговора. Потпуно погрешно. Свако од нас у целости одре ђује самог себе и то својим мислима и осећајима. Све, апсолутно све, што нам се догађа, резултат је онога што смо претходно мислили и осећали. И наш успех и наш неуспех, срећа и несрећа, догодили су (нам) се јер смо ми то баш тако замишљали и тражили. Не мислимо ми оно што мислимо да мислимо, нити осећамо што нам се чини да осећамо, нити желимо оно што мислимо да желимо. Шта заиста желимо од свога живота, то се једино и најтачније види из самог нашег живота ! Ако је неуспешан и мизеран - ми смо баш то желели - хтели. Није нико други спречио нашу срећу. Ми смо буквално хтели своју несрећу. Кад схватимо, заиста схватимо и буквално схватимо, ову тврду истину, тек онда смо по први пут у животу отворили врата својој срећи.

То је потпуно супротно од онога што се популарно мисли, од онога што разне друштвене науке тврде. Наизглед потпуно супротно тзв. здравом разуму. Потпуно супротно свему чему су нас учили. Ипак, мени се идеја одмах допала, јер је заправо говорила о нашој апсолутној моћи да будемо оно што желимо. Ако сами производимо сопствену несрећу, једнако смо способни производити и срећу. Само је требало да се открије тај механизам стварања привида. Зашто смо створили несрећу, а мислили смо да градимо срећу? Зашто нисмо успели, а мислили смо да тако страсно желимо успети? У било чему - у браку, у послу, у пријатељству. Зашто? Зашто се тако често испрече некакве околности које изгледају објективне и упропасте све наше најбоље планове? Зато јер је у нашем несвесном уграђен програм неуспеха, програм да будемо несрећни, програм да другима стварамо бол. И то се преноси генерацијама. Компјутерским језиком речено, као вирус који нам уништава све лепо, све корисне апликације, а ми тога углавном нисмо свесни.

Разумевање сила несвесног и / или подсвесног већ стотину и педесет година је у жаришту истраживања психологије и психотерапије. Пуно тога је описано, али тајна о угра ђеном програму неуспеха и несреће није баш откривена. Људи годинама иду психолозима, психијатрима; буде им мало боље, онда углавном виде да поново упадају у исте ситуације, а да ни старе још нису решили. Пуно је вицева смишљено на рачун оних који и двадесет година одлазе на неку врсту психоанализе, а да се на крају не осећају ни боље, ни паметније. Шта је у езотеријској литератури коју сам читала било ново? Једноставна идеја: Пусти прошлост, почни мислити другачије, почни (се)осећати другачије и живот ће ти се догађати другачије.

То је она, сад већ свима позната узречица: Мисли позитивно! Мисли и осећај позитивно и дешаваће ти се позитивно! Мисао и осећај производе дело, производе чињенице, а не обрнуто. Није битно крећеш ли из тачке испод нуле, с тачке нула, или са тачке плус 10. Само крени и стићи ћеш. Није баш да те прошлост неће вући за ногу, али најпре крени напред, а онда ћеш се и терета прошлости лакше решити. Нашла сам врло једноставан на чин како одувати  прошлост и решити се њених негативна терета. Како «произвести» позитивну мисао и позитивни осећај, и није тако једноставно - треба прочитати бар једну, а боље и више, књига на ту тему. А онда се треба добро потрудити, бити упоран и проницљив да се то и примени. Ја сам открила да је та упута делотворна и то на занимљив начин. Ако прихватиш такву идеју, ако мислиш да је истинита - она саму себе остварује. Може брже, а може и споро. Зависи јесте ли прочитали једну, или две, три, или четири књиге о томе. Свака вештина се лакше научи ако знаш технику и методу. Зависи о пуно тога, али функционише. Укратко речено, прва позитивна мисао тежи створити остале позитивне мисли. Може вам требати десет година за исти резултат, а може и десет дана, буквално. Сад, наравно, ствар је у томе да већина људи није спремна ни мрднути гузицом, а камоли мућнути главом. У суштини лакше је кукати.

У мом случају ова теорија је показала упечатљиви успех баш у право време на правом месту. Езотеријска литература јако наглашава и важност прочишћења емоција - одбацивање свих негативних емоција, а задржавање само позитивних. Прихватила сам дословну ту тврдњу и кренула је остварити. Марљиво сам «љуштила» из својих реакција све негативне емоције. Које су то уопште негативне емоције? Страх, завист, љубомора, брига, осећај кривице, кривљење других, охолост, бес, љутња, освета, себичност, лагање, тежња ка савршенству, тежња да будемо увек у праву, таштина, похлепа, злоба, окрутност, презир , себичност, лењост, досада (осим «негативних» емоција набројена су и понашања која произилазе из њих). Које су позитивне емоције и понашања? Љубав, искреност, радост, задовољство, опраштања, скромност, смиреност, креативност, осећај одговорности, способност за сарадњу. Није битно што је позитивна страна краћа. Лакше је упамтити. Кажем да сам «љуштила» негативне емоције. Основно и пресудно је не сакривати од себе присуство негативних емоција. Скривање се назива «потискивање». Кад осетимо неку од неких «негативки», битно је идентификовати је, признати је: »Аха, ту си страху, ту си бриго, ту си бесу !». И онда наш избор и наша одлука: »Ту си страху, али ти и то - ниси ја. Ја одбацујем страх, ја немам више страх »... И тако десет пута на дан, ако треба и колико дуго треба. Али функционише ако је ваша намера јака. Има и о томе гомила езотеријских књига, и корисно их је прочитати. Јер, искорењивати негативне мисли, а задржавати негативне емоције, је потпуно бескористан труд. Или ми владамо емоцијама, или оне нама. На негативнаним емоцијама расту само негативне, деструктивне мисли и лажне идеје, привиди свих врста, самообмане и обмане. Нема таблете, или лекара, који то могу обавити уместо нас. Потребан је пажљив, марљив, стрпљив и упоран рад. А резултат вреди труда - то је премија на лутрији. Резултати се виде већ на почетку процеса, што је заиста мотивирајуће. Некако нема више нељубазних службеника иза шалтера, нема лењих продавачица које вас не желе послужити, злочесте колеге практикују на некоме другом своју злоћу, а вас избегавају. Партнер се почне разумније и лепше понашати, деца се хоће дружити с вама ...

А онда ипак, изненада «бум »; налетите на неку «мину» - неко се бесно обруши на вас ! Помислите - Не функционише ? Функционише, ипак функционише! То вам је само мали знак да у вашем несвесном (подсвесном) има још пуно беса. Ваш бес је привукао бес неког другог. И онда нема: «Он је овакав, он је онакав, како ми је то могао учинити? А ја сам тако добра према њему! ». Смирите лопту, захвалите у себи «непријатељу» што вас је подсетио на чему још требате радити, што вас је упозорио на то које проблеме још имате и тихо се измакните. Јер, не треба подносити – примати његов бес, од тога нема користи, само штете. Није «наш непријатељ« ту зато јер нас «небо» кажњава што се (још) нисмо променили на боље. «Небо» нас само подсећа на наш задатак којег смо се прихватили. Зато немојмо од једног акта «непријатеља» правити судбину коју морамо подносити. Непријатељ је само знак на нашем путу којег треба опазити и схватити, а затим ићи даље без срџбе и са немом захвалношћу што смо нешто научили. Открила сам начин како овај поступак знатно поједноставити и убрзати на «ракетни погон», али о томе други пут. Ја сам ишла овим споријим начином и морам рећи да сам била поносна на себе са сваком малом победом над сваким малим, или великим, «негативцем». Живот ми је сваким даном текао све складније, људи су били све љубазнији, послови су се обављали све лакше и све брже. Кад савладате змију негативних емоција и мајмуна негативних мисли у себи, заправо, чим почнете с тим процесом, живот вам крене у ритму валцера.

Можда би било тачније рећи - мени је тако кренуло ! Ипак, уверена сам да ће кренути и вама ако послушате и пођете тим путем. Нисам ја измислила те идеје, ни те методе. Познате су одавна у психологији, а езотеријска мисао их популаризује на разне креативне начине, а уосталом и све званичне религије говоре исто. Како у овом излагању причи говорим само о своме искуству, кажем само то: ја сам проверила , тачно је и то функционише. Међутим, све ово не може да функционише без једног услова, а то је ИСКРЕНОСТ; тотална искреност, најпре према себи и у себи, а онда према другима. Тотална, апсолутна, беспоштедна искреност у дефинисању проблема и тешкоћа. Нема изузетака, нема оправдања, нема заборавности и занемаривања, јер тада нема ни успеха.

/ Извор: Геометрија Божанске искре /

 


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP