Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 153963
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 7386511
Ko je na sajtu?
Imamo 112 gosta na mreži

„DUBOKO GRLO“ JAVLJA...


11.01.2016. / Akademediasrbija

Piše : Slobodan М.Maričić

Ovo možete pročitati samo ovde ! Srpski oficiri već na obuci u Rusiji za rukovanje sistemima S 300 !

Isporuka antiraketnih sistema S300 Srbiji koji će po svoj prilici biti plaćeni 50 % u novcu a ostatak u robi u roku od tri godine, nije novost. Novost je da su detalji usaglašeni još prilikom posete premijera Vučića Moskvi što je očito, jer kako ekskluzivno saznajemo u Rusiji se već dve nedelje u gradu Kirovu nalazi na obuci 23 oficira i podoficira tehničke struke RV Vojske Srbije. Oni se već uveliko obučavaju u rukovanju antiraketnim sistemima S 300, koji će uskoro stići u Srbiju na osnovu dogovora, koji je letos postignut sporazumom između dve zemlje, kojim se predviđa pomoć Rusije u obnavljanju zastarelih ili nedostajućih resursa i oružja u vojsci Srbije.Kako je danas objavljeno da će Rusija isporučiti Srbiji „dva sistema  S 300“, to treba pravilno tumačiti da se radi o dve baterije ili dva puta po dva oruđa sa po tri lansirne cevi po svakom. Međutim, nije još poznato koji će model biti isporučen, prvenstveno da li onaj koji se nalazi na vozilu sa gusenicama ili onaj koji je na točkovima.

   

                                         Glavno vozilo sistema S 300 sa lansirnim cevima

U čemu je efikasnost S 300

Kao prvo, kada se procenjuje „ubojitost“ ovog sistema, poenta je u izboru tipa rakete koja se ispaljuje iz oruđa. Važno je dalje istaći da svaki osnovni sistem S-300 može da gađa ciljeve koji dolaze iz bilo kog pravca i visine. A ciljevi mogu biti bespilotne letilice, krstareće rakete, helikopteri i avioni i da pogađa istovremeno šest ciljeva na visinama od 10 metara, pa do 25 kilometara, dok sistemi S400 i S500 i do visine preko 30 kilometara, što se već smatra kosmičkim prostorom.  Ukoliko nam Rusija isporuči sisteme S 300 pod oznakom S-300PMU-1 ili 300PMU-2, radi se o sistemu koji je uveden u operativnu upotrebu 1992. samo za potrebe izvoza.

Inače sistem S-300PMU-1 (NATO naziv SA-20 Gargoyle) u izvoznoj varijanti košta u punom iznosu 160 miliona dolara - 1 baterija  (dva oruđa) sa po 6 lansera, 48 raketa, uz komandna, radarska i pomoćna vozila -  ukupno osam vozila po bateriji. Ova verzija koristi noviju bojevu glavu 48N6 koja ima domet od 150 km. sa radarskim i termalnim navođenjem , a minimalna visina gađanja cilja je 10 metara, maksimalna – je praktično plafon primene borbenih aviona četvrte generacije , što je oko 25 kilometara. Drugi model sistem S-300PMU-2 košta 200 miliona dolara za jednu bateriju, što uključuje isti broj lansera raketa i vozila kao i za PMU-1, ali sa nešto savremenijim radarima i raketama dometa od skoro 200 kilometara. Dakle Srbija može računati na jedan od ova dva tipa sistema, koji verovatno neće biti fabrički novi. Sa takva dva sistema (baterije) S 300 adekvatno rasporedjena u centralnom delu zemlje, Vojska Srbije može uspešno oboriti svaki projektil ili letilicu upućenu na našu teritoriju iz bilo kog pravca i to presretanjem čak i izvan granica Srbije.

Konačno treba napomenuti da za svaki sistem postoji više modela raketa od kojih zavisi ubojitost i domet. I najzad malo je poznato da su antiraketni sistemi S-300PS/S-300PM jedini iz proizvodnje koja je počela 1985. godine koji mogu lansirati rakete sa nuklearnom bojevom glavom do 5 do10 kilotona na daljinu do 200 kilometara, dok takve projektile mogu ispaljivati i sistemi generacije S400 i S500. Procenjuje se da je Rusija do sada proizvela oko 3.500 sistema S300 sa oko tridesetak hiljada projektila.

                  

                                                  MI 35 jedan od najmoćnijih helikoptera na svetu

Ništa manje važno za jačanje odbrambene moći Srbije je nabavka dva borbena helikoptera  po svoj prilici prilici  tipa MI -35 , sa dva turbo motora Klimov od po 1.636 kW. sa brzinom od 350 km/sat, dometom leta od 500 km. i max.visinom leta od 4.500 m. i uzuzetnim izborom naoružanja. Ovi helikopteri će biti veliko pojačanje našem vazduhoplovstvu, pogotovo ako se realizuje i nabavka šest borbenih aviona MIG 29. čija je nabavka najavljena još prošle godine. Srbija će time sasvim izvesno biti najjača vojna sila u regionu.

 


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP