Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 153951
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 7386452
Ko je na sajtu?
Imamo 122 gosta na mreži

ТАЈНА ЕЛЕКТPОНСКА ОРУЖЈА И ХПМ ОМЕТАЧИ


13.02.2016.

Приредио : Слободан М.Маричић

Американци и Руси чувају као највећу војну тајну своја електронска оружја ХПМ (High Power Microwave).

Наиме постоје две врсте ХПМ оружја, прва је активно које изазива код људи одређене аудио-визуелне и слушне промене и поремећаје, па и смрт, и друга врста су оружја која ометају противникову електронику и технику која ради на системамима  ЕМТ , затим компјутере и слична електронска средства.  Американци су сматра се развили ХПМ (High Power Microwave)  глобални електронски ометач који блокира сву електронику на земљи. Колико је за сада познато Руси поседују статични и покретни уређај Хибина и Красуха, о којима се заправо не зна баш ништа.Ова оружја су толика тајна, да се не постоје никакве официјелне техничке  информације о њиховим карактеристикама, перформансама, чак се ретко помиње где се налазе и да ли су уопште и када употребљени. Руска наменска индустрија жестоко крије све ове информације као највећу тајну. Само понешто се се може открити из комерцијалних  извора, например да је Вијетнам заинтересован за куповину Красухе. Кина већ одавни  тражи  Красуху, а у склопу нових политичких и економских односа Кине и Русије, највероватније да ће Русија продати  Красухе Кини.

                          

                            ТВ  снимак прелета руског авиона са системом Хибин

Иако се ова оружја ретко помињу, сматра се  да је први пут од оружја ХМП 2004 године употребљена „Сорбстија“ (претходник Хибин-а) за време војних маневара НАТО снага на Балтику, али званично о томе није било извештаја. Почетком 2015. се на интернету проширила вест о "блокирању" америчке крстарице Доналд Кук која је била у Црном мору. Према извештајима страних медија, један уређај "Хибин" монтиран на руски бомбардер СУ-24, блокирао је сву електронику, па је овај најбољи амерички бојни брод био онеспособљен за најмање 60 минута. Толико времена ниједан комуникациони систем није могао примити нити одаслати поруку са брода, а готово извесно ниједан дигитални електронски уређај није био у функцији. Осим објављивања више снимака  надлетања руског авиона изнад поменуте америчке крстарице, вест никада није посебно потврђена, а ни Руси ни Американци нису били заинтересовани да о томе причају.

 

                          

                                      Један од тајних снимака система Красуха

Красуха има радијус од 150 до 300 километара, а на ближој удаљености може да трајно оштети сву електронику непријатеља. Могу да загуше радаре шпијунских сателита, затим AWACS  летилице  и земаљске радаре. Идеални су за ометања и оштећења ниско-летећих шпијунских дронова, извиђачких авиона и сл. Осим тога, Красуха ефикасно симулира сателитски сигнал непријатеља, и шаље лажни сигнал ка сателистски навођеним системима. Тако непријатељски ракетни систем може уместо сателитског сигнала да "покупи" лажни сигнал са Красухе и пројектили буду скренути са курса.

Красуха и Хибин, као и слични системи, нису намењени за копнене војне јединице већ исклјучиво стратешке снаге. Нису предвиђени ни за оружане конфликте са противницима са ниско-развијеним војним технологијама, побуњеницима, терористима и слично. Ова оружја су искључиво намењена против непријатеља који располаже са Нi-tech оружјем , а то је само неколико земаља  у свету  . Рад на Красух-и почео је 2009 год.

Од 2010. год. Министарство Одбране РФ добило је прве серије мобилног система Красуха. У западној војној литератури шпекулише се да руска војска располаже  десетак стационарних и мобилних система Красуха и стотину мобилних система Хибин, али се њихов број у армији Русије неспретано увећава, што говори о значају овог оружја у евентуалном будућем рату..

 


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP