Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 153963
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 7386507
Ko je na sajtu?
Imamo 116 gosta na mreži

АХТУНГ , АХТУНГ ! ОПЕТ АЈНЕ ШВАПСКА ПРОВОКАЦИОН


06.04.2016.
Пише : Слободан М.Маричић

Дакле на данашњи дан 6.априла 1941. Швабе започеше рат против Краљевине Југославије  бомбардовањем Београда и других градова ( осим словеначких и крватских) .

Данас после 75 година, списак наших сећања убијених, запаљеног, разрушеног и уништеног је све краћи, бледе сећања а и уче нас неку нову историју. Например, ето премијер Вучић упорно нас убеђује да су нам Немци ( и Аустријанци) велики пријатељи, да има потпуно поверење у Хангелу Меркел и наш европски пут. Што се мене тиче, може мали Вучко  да има колко оће поверења у Швабе, али за мене је закон  изрека мога деде, да је добар Шваба само мртав Шваба. Уствари није то само изрека из искуства мога деде, то је изрека свих наших деда пре 1914, после 1914, пре 1941, после 1941, пре 1999 и после 1999. Мало ли је то искуства?

Ово хоћу да вам кажем .

Гледам, слушам јуче у пет поподне вести РТ Војводине и међу њима једна вест , гле баш уочи 75. годишњице швапског бомбардовања. Па иде слика, иде тон : свечано потписивање уговора између неке швапске организације и РТВ о емитовању програма на швапском језику. Каква случајност, и све то  баш уочи годишњице швапског злочина, али као и многе друге „ случајности“ уочи српских невоља од Видовдана до изручења Милошевића, и читавог низа понижавања Срба злоупотребом разних датума и називима као Милосрдни анђео за НАТО злочин 1999.

Образложење вести - да ће се програм емитовати као и програми за друге националне мањине.  А шта ће Швабама у Србији баш данас после 75 година програм на швапском и колико уопште има те мањине ?  Па њима Вучић емитује најачи програм и пропаганду у Србији, када прича о поверењу у Швабе, њихову чврсту реч, у Хангеле, Менгеле, панцере, сефаладе, беле кобасице и киндер јаја. Опет браћо сестре још једна смишљена швапска провокација уочи дана почетка уништења свега српског пре 75. година, верујте ми на реч.

Али дозволите ми да као неко ко веома добро познаје историју Шваба на овим просторима ( позваћу се засад само на студију/* коју сам написао 1995. године ) кажем нешто веома интересантно за све оне који се занимају за ову тему. 
Програм на ТВ на немачком за Швабе у Србији је потпуно непотребан. Зашто ? Па када су се почетком 18. века почели досељавати у ове крајеве из централних немачких провинција досељеници су били прости људи, земљорадници и надничари којима је Марија Терезија одлучила поклонити бесплатно куће, земљу и окућницу да би населили опустеле крајеве због све већих турских најезда. И тако се у два века и нешто створила јака немачка заједница, највише у Војводини. Јесу они имали цркве, основне и средње стручне школе, али се до те 1941. године већина Шваба код нас бавила пољопривредом. Нове (млађе) генерације су од 1938. године  имале могућност да унапреде своја знања одласком на бесплатна усавршавања у Немачки Рајх, али је то било у склопу прикривене нацистичке идеологије и политике. За време од свог досељавања они су готово заборавили свој матерњи језик. Уосталом помало поспрдни придев „швапски“ је од свега што је долазило из немачке покрајине Швабенланд, па и назив за Швабе – досељенике. Језик којим се и данас говори у Швабенланду ( па и Баварској ) Немци са Севера Немачке називају „гроктањем“ и далееееко је од немачког обичног, а камоли књижевног језика. Швабе су овде развили посебан језик или дијалект , само њима разумљив и препун кованица српског, мађарског и немачког језика, као што се то догодило и у Румунији и Мађарској и другим земљама са бројнијом швапском мањином.  

Велико понижење „наше“ Швабе доживели су када су немачке трупе улазиле 1941. у Југославију, а ови „наши“ несрећници их  дочекивали цвећем и добродошлицама, да би били посрамљени када су им „ослободиоци“ одговарали смехом, гроктањем и повицима : Вир синд Рајхсдојче, шпрехен зи дојч, нихт мурмелн ! ( Ми смо Немци из Рајха, говорите немачки, не мумлајте). И ту је настао проблем, јер варијанта немачког  језика „наших“ Шваба није прихваћен од „Ослободилаца“ и они постају грађани другог реда. Тако например, само изузетно је неки Шваба могао добити неки нижи чин у немачкој окупационој војсци , а главна задужења су им била у помоћним радним јединицама, све док се нису доказали у новооснованим СС јединицама као најгори крвници. Али после су добили све што им је по закону следовало, као и Рајхсдојче.

Е а сад ево добијају и ТВ, а  ваљда и радио програм на немачком језику. Али ко ће да слуша сад неке вести из неке селендре у Војводини где има још пар баба и деда швапског порекла, који ионако као и њихови родитељи не разумеју немачки већ швапски, и кад њихови унуци или деца кликом на даљински или на таблет, андроид или белу кобасицу одмах добијају слику директно из Рајха, пардон из Немачке. Ја бих рекао да је некоме потребна пошто пото, нека „ гласнија“ немачка мањина у Србији за неке следеће скривене циљеве. Али како већ рекох, не треба њима ништа док имају Вучића, који ће ако настави овако, увести немачки и на РТС. 

И тако убудуће ако потражите програм на немачком у Војводини може да чујете : Аууууу (сирене јелте)...... Ахтунг, Ахтунг ! Сербише швајне синд бесер, аб цухт ауф дојче арт....... (  Сирене.... Пажња, Пажња ! Српске свиње су боље, од како се гаје на немачки начин... )  Па сигурно сте чули о гигантској инвестицији из Немачке у узгајање свиња у Војводини, јелте...молићу лепо, прича Вучић већ годину дана....

А ја мислио да су швапске свиње, најпознатије на свету јер се непрекидно од 1914. одгајају на немачки начин. Додуше чујем да и оне серу подједнако, као и ове наше НВО, мислим.... ове ГМО.

А на одјави програма, опет сирене..... Ауууууу....српске свиње капут, Енде, Кригер !  

                                                            * * *

Напомена : Све граматичке и правописне грешке нису случајне.  

/* Студију : Фолксдојчери у Југославији можете наћи на овом сајту/наше књиге   


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP