Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 153965
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 7386516
Ko je na sajtu?
Imamo 115 gosta na mreži

СТИВЕН ХОКИНГ : НЕМА ПРИЈАТЕЉСКИХ ВАНЗЕМАЉАЦА


07.07.2016
Превео и уредио: Слободан М.Маричић

Ванземаљци су ту негде нема дилеме, каже најпознатији астрофизичар Стивен Хокинг.  Али он упозорава на еуфорију коју потхрањују медији : Човечанство треба да се понаша разумније, јер ванземаљци можда могу бити слични људским бићима али ако долазе, то  је зато да би нас опљачкали и потом уништили.

Хокинг је већ уверен дуже време о постојању ванземаљске интелигенције, али је први пут јасно одредио своју позицију у дебати која  већини људи изгледа као научна фантастика: Хокинг се пита  да ли стварно треба да желимо да  ванземаљци знају за нас.

Овај став Хокинг је заузео у спору који се води у "Сети" ( Серчинг  ектратерестиал интелигенце) заједници већ деценијама. Крајем 2006. године је избио сукоб због предговора у престижном научном америчком часопису "Натуре" где је "СЕТИ" заједница окривљена за превелики ентузијазам у потрази за ванземаљским животом, јер широки комуникациони покушаји контакта са ванземаљцима представљају опасност за човечанство .Убрзо након тога, у спор се умешао истакнути научник проф. Александар Зајцев члан Руске академије да је наука против тога да је међузвездани контакт тешко могућ, ако и даље нервозно слушамо и шаљемо поруке у свемир. проф. Џон Билингем, који је надзирао први пројект ЕТ претраживање програма НАСА, повукао се у знак протеста из међународне студијске групе, такође да скрене пажњу на потенцијалне ризике: Људи на све начине покушавају да контактирају ванземаљце , не знајући какве намере би ванземаљци уопште имали ако би се контакт остварио. Од тада траје спор између тзв. активног дела "СЕТИ" , чији чланови раде на слању позива и порука у свемир, и такозванг дела "пасивног Сети" чланства који ослушкују свемир , али много активније него икад.

 

                

У међувремену,  произишла је и дебата око тога ко заправо има мандат да одлучи какве ће уопште информације бити послате у свемир.Ипак најбоље је за сада бити миран, каже данас човек чија реч у научном свету има огромну тежину: Стивен Хокинг је један од ретких живих генија нашег времена. Он је веома популаран  не само због својих научних заслуга, већ зато што се никада није плашио да објасни оно што је разумљиво и што је могуће, а подршку му дају најшири слојеви публике. У ТВ продукцији "Дисковери Чанел" са Стивеном Хокингом научник објашњава своје виђење "живота" у огромном пространству  свемира, и који се изјашњава против контакта са интелигентним облицима живота из космоса, преноси "Сандеј телеграф". Хокинг, један од највећих научника данашњице врхунски експерт званичне науке астрофизике признаје интелигентни живот, за који каже да би сусрет био егзистенцијална претња планети, убеђен је овај светски познат научник.Ти ванземаљци могли би да нападну земљу, да заузме наше ресурсе, а када буду исцрпљени, планету ће уништити, а они ће отићи даље.

 

                

Хокинг закључује : "Морамо само да погледамо око себе да видимо колико је интелигентан живот мање еволуирао од технологије која је несразмерно напредовала. Напредни ванземаљци вероватно воде номадски живот путујући по космосу и покушавајући да освоје све планете које им се нађу на путу и колонизује их. Шаљемо у космос пуно бесмислица - и до сада нема одговора. Због тога је вероватно можда мало превише опасно  да тражимо контакт не знајући са киме. Уколико је пројекат ванземаљаца, оно што мислим, ефекат тога био би као код искрцавања  Кристофера Колумба у Америци  и освајања тог континента, рекао је Хокинг.Сличну бојазан  је изразио почетком марта ове године на конференцији о истраживањима НЛО у Калифорнији, др. Алберт Харисон, професор социјалне психологије на Универзитету у Калифорнији.  Када  у свемир шаљемо све и свашта, нешто од тога може да изиритира ванземаљце и због тога морамо бити опрезни какву слику шаљемо о себи, јер нас можда доживљавају као претњу, упозорио је Харисон. А у случају војног сукоба, ванземаљци би били свакако супериорнији. А то свакако није добра перспектива.

Бивши професор у Кембриџу, иначе тешко болестан и везан за инвалидска колица, проф. Хокинг иначе и сам астрофизичар је постао жива легенда међу астрономима и физичарима  који га једнако поштују. Тако су теорије о постојању ванземаљаца које званичници егзактних наука нису никако узимали за озбиљно, његовим изјавама добиле веома снажну подршку . Он је аутор неколико научних књига али и књиге "Кратка историја времена" и " Универзум у кратким цртама" и тако постао идол присталица НЛО и Алиен теорија. Хокинг каже, да ванземаљски живот није само вероватноћа, већ се граничи са сигурношћу. Постоји стотину милијарди галаксија, а на стотине милиона звезда, па сама та бројност говори сасвим логично да постоје ванземаљци.

Хокинг је успео да изложи квантитативно образложење покојног америчког астронома Карл Сагана, који се сматра духовни оцем "Сети" пројекта. По његовој  књизи снимљен је филм " Контакт" са Џуди Фостер у главној улози у коме се описује комично идеализована верзија, како активни "СЕТИ" пројекти могу да се наставе закључком : Да је могуће остварити контакт са "очински" добронамерним бићима са готово месијанским очекивањима, мислио је Саган. Овакав став никако не прихвата прагматиста Хокинг. За мене је немогући изазов да помислим да би се ванземаљци понашали као у том филму.

Закључак :

Пројекат СЕТИ спроводи се 50 година, колико дуго се и шаљу у космичке дубине радио поруке, сонде, које нам шаљу слике и  информације о планетама у сунчевом систему. Неке од њих су одавно напустиле наш сунчани систем и путују деценијама космосом. Са друге стране направљени су моћни телескопи који снимају удаљене галаксије, као и пријемници сигнала који стижу из космоса све у циљу да се успостави контакт са интелигентним бићима из мрачних дубина космоса. До сад није било никакавог одговора. Уважени Стивен Хокинг сматра да на неко време треба престати са " позивима " ванземаљцима, не зато што их нема, већ  што смо још увек веома рањиви и неразвијени у сваком погледу у односу на њих.

Крај 


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP