Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 153957
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 7386476
Ko je na sajtu?
Imamo 125 gosta na mreži

HANGELA - GVOZDENA KANCELARKA I „MEKA SILA“


30.11.2016.

Piše : Slobodan M.Maričić

Ne sećam se više koji od srpskih državnika je u prošlom veku upozoravao na naivnost srpskih političara koji nemaju iskustva u visokoj spoljnoj politici, kada su interesi Srbije u pitanju. On je čak nabrojao nacije sa kojima moramo biti vrlo oprezni i nepoverljivi u odnosima, ističući Nemačku i Englesku.

 

Ne znam ima li sa tim neke veze naprimer poslovica u srpskom narodu : „ Samo mrtav Nemac je -dobar Nemac“ U nekim sam svojim pisanijama do sada par puta citirao ovu „poslovicu“ pozivajući se na svoga dedu. Pošto dedu nisam upoznao, biće da sam je čuo od nekog drugog. Ne mogu da preskočim činjenicu da Rusi takođe imaju takođe ovu poslovicu nešto као : „Toljko mertvi nemec horošo nemec „ ( na mom tarzan ruskom) ,ali ne znam otkada i zašto. Da je ova poslovica ili izreka blizu istine, verovatno govori kroz istoriju zadnja dva veka prevrtljiv odnos Nemačke prema maloj Srbiji , a i Rusi kao veliki narod, nemaju sa Nemcima dobra iskustva kroz istoriju. Tačnije još od zaokruženja ruskih zemalja i stvaranja ruskog carstva u XII.veku glavni neprijatelji su im po pravilu uvek bili – Nemci. I naravno vi nestrpljivi već tražite vezu naslova sa tekstom ispred vas. Pa evo ovako. Pojam „meka sila“ nije reč iz političkih i vojnih odnosa daleke istorije, već iz poslednjeg stoleća. Ima više svojih varijanti u politici i društvenim događanjima. Ali u vezi sa Nemcima, kažu da je primer političara u primeni „meke sile“ bio kancelar Bizmark zvani „gvozdeni“ kancelar. Navodno, on je u političkim pregovorima bio veoma staložen, pomirljiv i uvek sa velikim razumevanjem i utešnim obećanjima slušao sagovornike. Međutim, iza te maske dobroćudnog sagovornika krila se ličnost koja je sve gledala isključivo surovo iz ugla nemačkih interesa. U realizaciji tih interesa imao je samo jedan način razmišljanja: „ ako ne može milom, onda može silom“ a ta sila je kao i danas bila velika, ili najveća u Evropi, naravno bez Rusije. I šta se dešava danas ? Naš mladi premijer postao je gotovo izvesno žrtva slatkorečivosti nemačke kancelarke Hangele za koju ne možemo baš reći da je „gvozdena“, kao što je bio Bizmark, ali je nesumnjivo nepokolebljiva u svojim odlukama. Dakle, naš premijer se pre nekoliko godina upustio u visoku politiku i znajući da se u tim vodama ne može plivati bez jakih saveznika, pomislio i poverovao da će ih naći u nemačkim političarima, pre svega u kancelarki Hangeli.

Naravno, premijer Vučić je potražio još „prijatelja“ pre svega među evropskim političarima od kojih ću spomenuti austrijskog vic premijera Kurca i mađarskog – Orbana. Zašto spominjem njih ? Pa zato što su mađarski i austrijski narodi vekovni prijatelji Nemačke i verni pratioci nemačke spoljne politike, bez obzira kako bi se njihovi politički zvaničnici ponašali u datom trenutku. Svi smo svedoci da je neko vreme „cvetala“ politička ljubav između kancelarke Hangele i mladog ambicioznog premijera iz Srbije, na koju su i neki u EU postali malo ljubomorni, jer se Vučić sa razgovara i konsultacija iz Nemačke vraćao uvek ozaren, pun poleta i samopouzdanja i prepričanih obećanja. Nemačka je naš veliki prijatelj; među nemcima imamo još mnogo prijatelja , a pre svega kancelarku Hangelu Merkel, koja nas razume i na čiju pomoć možemo uvek da računamo i tako dalje bla, bla, bla….. govorio nam je Vučić na TV. I samo posle dve, tri godine ushićenja našeg premijera sa Hangelom, on se jednom vraća iz Nemačke kao popišan, samo što ne plače i priča nešto što nije bilo baš najjasnije ni slušaocima, a mislim ni njemu. Otada, a tome ima već skoro pola godine, od uvek prvih vesti o sastancima sa Hangelom i velikoj podršci od Nemačke na koju računamo svuda redom od Brisela, odnosa sa Kosovom, Haškim sudom, u migrantskoj krizi, odnosima BIH i Hrvatskom, konačno i sa SAD itd. o toj našoj „ljubavi“ sa Nemačkom i Hangelom, ne čuje se više ni glas. Vučić je ne spominje, čak ni ruke ne drži više u onom položaju tibetanskih sveštenika kao Hangela. Šta se to dogodilo da je Vučić odjednom „skrajnut“ od svoje „učiteljice“ Hangele ?

To možemo razmatrati iz dva moguća ugla, prvi da je mladi premijer suviše pritiskao svoju nemačku mentorku raznim bukvalnim molbama, za koje ne krije da su mu poslednje sredstvo za postizanje ciljeva. Drugi mogući razlog bi mogao biti, da se Vučić oglušio o neki važan savet ili preporuku ( čitaj meku silu) čvrste kancelarke, a to se posebno ne oprašta i nema popravnog.

E sad dozvolite mojoj malenkosti da tumačim tako važna pitanja kao što su naši odnosi sa Nemačkom. Ja bih rekao da je po sredi prvi razlog, dakle da se Vučić popeo Hangeli na vrh glave sa svojim moljakanjima: te tetka Hangela, pošaljite nam neke privrednike da ulažu u Srbiju, te kažite ovima u MMF-u da nam malo popuste, te ajte malo pogurajte u Briselu da nam odobre razgovore sa šiptarima o članu 313 iz 9740-tog poglavlja o pristupanju EU i tako dalje. I onda su počeli da na Srbiju dižu kitu ustaše iz nove hrvatske NDH. Naravno Vučić opet kod tetka Hangele kuka, i ona očita lično ili preko emisara nadležnom u NDH Hrvatskoj : „Ajde olabavite malo“ i odmah se otvorili prelazi, pa se digle rampe a spustio ton branitelja itd. Dakle, Hangela primenila „meku silu“ zbog koje političari u NDH, tj.Hrvatskoj momentalno menjaju gaće i pevanje. Znaju oni dokle mogu ići sa kurčenjem na Balkanu, a to je onoliko koliko je dug lanac na koji su vezani za Nemačku.

I onda opet dođe Vučić kod Hangele sa novim pritužbama na Ujke iz Krvatske te ova, verovatno, a možda 100%, mu reče nešto u stilu: Slušaj Mali visoki premijeru iz male Srbije do Tokija. Ja tebe potpuno razumem, ali moraš da imaš u vidu da je Krvatska bila naš saveznik i u Prvom i u Drugom Svetskom ratu. I da mi Nemci nikada ne napuštamo svoje saveznike, već nasuprot, dapače. To što sam ti do sada pomagala, pa čak i karala ( grdila ) naše prijatelje u novoj NDH ne znači da ću da pređem preko toga da smo se koliko juče, vi Srbi i mi Nemci gledali preko puščanih cevi. Nego lepo, ti se malo stišaj , sedi kući prouči historiju i za početak novog moljakanja kod mene uvedi jedno metar sankcija Rusima da pokažeš koliko si lojalan. I tu puče srce našem premijeru. Zar tako prema njemu njegova tetka Hangela u koju se kleo po Srbiji i šire po svetu. Tako se vrati Vučić u Srbiju onesvešćen ili osvešćen da sve ima granice. Kažu da su Istočni Nemci kog je porekla i Hangela, mnogo rigidniji u odnosu na politiku prema Rusima i Slovenima uopšte, te je pravo čudo to „prijateljstvo i razumevanje“ srpskih interesa do tog razlaza. A treba li podsetiti šta je sve Nemačka učinila za Hrvate u politici i šire, od pomoći u odvajanju iz SFRJ, naoružavanju svim vrstama oružja iz bivšeg DDR-a u ratu na prostorima Jugoslavije, pa do silnih kredita i pomoći, i konačno do prijema u EU. I sad će zbog nekog Vučića da Nemačka kvari odnose sa svojim saveznicima, koji joj pevaju „Danke Dojčland“ , dok im mi sa Rusima pevamo : Mrtav nemec karašo nemec ! Neko će da kaže: pa čekaj, a te investicije iz Nemačke, ipak od Hangele pomoć itd. Ajte molim vas. Pa jel zaista mislite da Hangela može da nagovori neku mega firmu kao što je Krupp, Lidl, Strabag, Messer itd. da dođe i uloži nešto u Srbiju ? Nema teorije. O tome odlučuje samo interes, čisti interes da od uloženog evra u Srbiji zarade tri i to je sva filozofija te ljubavi. I što je Vučić naučio, to je naučio i to nije malo. Vidi se sada po TV pričama da je sada krenuo na nemačke biznismene i izgleda da mu ne ide loše.

E sad ima jedno ali, kao i uvek. Naš premijer je postao „veliki prijatelj“ sa mađarskim premijerom i austrijskim Kurcem. Sve pršti od ljubavi. Ali ko su ti ljudi i narodi, Pa vekovima najverniji saveznici Nemaca. Naši krvni neprijatelji iz oba poslednja rata koji nam učiniše silne zulume zbog kojih danas Srbija ima 6,5 miliona Srba umesto duplo ! Tu je Vučić prevideo sankcije i zadnji rat tj.bombardovanje Srbije u kome su su indirektno i direktno učestvovali i Austrijanci i Mađari. Pa ne misli li naš premijer da će se Kurc i Ištvan usprotiviti volji i interesima Trećeg Rajha Hangele Merkel ? Kolosalna zabluda. Ima li ko to da kaže našem premijeru ? Naravno zdrava pamet nam nalaže da mu kažemo : „Alo premijer, pamet u glavu, a dupe uza zid ! Ali direktno i brutalno : Ne seri više o prijateljstvu Srba sa Švabama, Mađarima i Austrijancima !!! Danas uostalom i ranije u međunarodnim odnosima postoje samo interesi. A oni nam trenutno kažu da treba malo da spustimo loptu širenja bratstva i jedinstva po Balkanu, a pogotovo sa onima koji nam jebaše mater u zadnjih 100 godina. A izređaše se svi pomenuti i još Ustaše i Balije i Bugari i Rumuni i Makedonci, i ne znam ko nije. To nam dragi premijeru Vučiću nisu p r i j a t e l j i , a ako se sa time ne slažeš džaba si bio najbolji đak, tamo gde si bio, džaba !!!

Onaj Dačić mi se sve više dopada, ne kenja tolikokao ti : ja, pa ja, pa ja, kad kreneš. Lepo danas Dačić reče : Ako EU nama uvede plaćanje pet evra na granicama Šengena, onda ćemo i mi da uvedemo recipročno isto plaćanje za sve koji iz EU dolaze kod nas. TO ! Reciprocitet u odnosima,a ne neka ljubav i prijateljstvo i šare mare. I znaš šta ? Ja ću i dalje da pričam da mi je moj deda rekao izreku : Samo mrtav Švaba je dobar Švaba, iako sam ga video samo na slici. A Vučiću znaš zašto ? E pa mog dedu po ocu nisam video nikada, zbog tih „dobrih naših prijatelja Nemaca“ o kojima si pričao do skoro. A znam da nećeš poslušati Dačića, i to mi se neće dopasti kao ni milionima Srba koji još imaju dostojanstva. I na kraju savet: nemoj toliko da radiš, odmori malo, oladi malo i seti se težak je put na gore, a brz, jako brz – na dole.


   


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP