Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 153964
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 7386514
Ko je na sajtu?
Imamo 113 gosta na mreži

КАРМА И СТАРА ДУША


14.12.2016.
Пише : Слободан М.Маричић
 
Иако редовни посетиоци овога сајта знају да се моји чланци о спиритуалности  генерално се увек наслањају на познате езотеријске теорије , није згорег да поновим да најчешће притом мислим на Закон Карме. 
 
Неко је написао да је Закон Карме из више хиљада година старих источњачких религија еквивалент Њутновом закону који каже : “Свака акција мора имати реакцију”. Заиста по Закону Карме када мислимо, говоримо или нешто чинимо ми иницирамо одређену силу, која ће проузроковати одговарајућу повратну  реакцију. Ова повратна реакција може бити промењена, одложена или чак спречена, али већина људи није у стању да то схвати, а још мање да учини. Тај закон узрока и последице по Закону Карме није неко кажњавање или  освета, већ постоји због спиритуалног учења и развоја. Нико не може избећи последице својих (не)дела, али ће их извесно искусити или доживети, када услови за то буду сасвим испуњени. Игнорисање Закона Карме не доноси никакву корист, само губитак. У преводу : Увек мислите на последице које ће било које ваше деловање прозроковати не само некоме странцу, него и вама и вашим ближњима, јер историја се понавља све док не научимо лекције које су нам потребне да бисмо променили свој спиритуални пут.
 
Зато је потребно да  разумете Закон Карме и Реинкарнације и познајете основна кармичка правила, без обзира што их срећемо прво у Будизму, а ви сте религијски рецимо, опредељени хришћанин.  Уосталом и у хришћанском веровању постоји норма : „Како си сејао тако ћеш и пожњети“. Живот је прво космичка, а потом и ваша креација. Дакле, не догађа сам од себе и захтева наше активно учешће. Оно што нас окружује у животу говори нам и о нашем унутрашњем стању. Зато се окружите оним што желите да буде присутно у вашем животу, сада и убудуће. Ми смо тако одраз онога што је око нас и оно што је око нас одраз је ( из) нас самих.
 
Хермесов Закон или Закон аналогије каже : шта год у мислима или чињењем пошаљемо у космос, то ће нам се и вратити. Хермесов Закон (чији је творац митски лик грчке праисторије  Хермес Трисмегистос – три пута велики ) такође говори : „Како је горе, тако је и доле „ и „Како је доле ( на земљи), тако је и горе у космичким пространствима). То се дакле односи на материјализацију мисли јер онога тренутка када формирате снажну менталну пројекцију – мисли, већ сте на менталном плану створили креацију која постоји у мислима на менталном плану. Што више мисли усмеравате на већ постојећу креацију то ће се она брже материјализовати на физичком свету или материјалном  плану – тј. „ доле“ .  Ако желимо себи срећу, мир, љубав и пријатељство, онда треба да будемо срећни у свом окружењу оним са чиме располажемо и онима који нас окружују; мирољубиви, у љубави,  добри пријатељи, ширећи позитивне вибрације око себе. Уколико превише гледамо у прошлост, пропуштамо да будемо и живимо сада и овде. Старе мисли, стари снови и преиспитивања прошлости  нас спречавају да имамо нове снове и планове и идемо напред у сваком погледу. 
 
Е сад ако се ваш поглед на живот разликује од ставова већине људи, не занимају вас нарочито јавни успеси, личне промоције и материјалне ствари, већ претежно духовност, затим филозофирате и можда сте  понекад усамљени а другима помало чудни, умете да дате добар савет, самостални сте, следите своје инстикте, а не оно што мисле други, онда сте ви оно што се назива "стара душа" . "Старе душе" су особе чији спирит (неуништива душа) у многим инкарнацијама већ вековима обитавају на овом свету ( при том и било где у космосу), духовне су, мудре и зрелије од других. 
 
Звучи можда  елитистички, али старе душе привлачи дубља, скривена страна живота. Старе душе саме по себи разумеју да је право знање моћ, да мудрост доноси срећу и да истина ослобађа.Њих  мало занимају ствари модних смерова и популарних трендова у друштву. Делују конзервативно и ван времена у коме живе, воле више да су сами и имају релативно узак круг људи који су често старији и мудрији од њих. Емотивне, старе душе су изузетно нежне и сензитивне и духовно усмерене. Не занима их его и његов раст, радије се спонтано посвећују тражењу просветљења, љубави и мира. 
Наравно и старе душе имају свој развојни пут у животу и пролазе кроз разне фазе у којима су по правилу успешни и могу створити каријере. У зрелом добу схватају не само пролазност свог живота, него  и пролазност свега што нас окружује. Зато су старе душе у зрелим годинама опрезне и често суздржане. Упркос томе, иако их неки могу сматрати материјално неамбициознима, оне са лакоћом или некако спонтано решавају своја егзистенцијална питања на задовољавајући начин, али су првенствено духовно амбициозне, мудро иду кроз живот и промишљено граде свој животни пут.
 
Старе душе пуно размишљају и склоне су анализи свега гледајући на живот из "птичје перспективе", дакле у најширем смислу и баве се често малим и за друге неважним и неприметним детаљима. Ово наравно не значи, да вас ако сте „Стара душа“ ујутро боле леђа и имате неке здравствене тегобе. Истина је, да осећате тежину и проблеме овог света и постојања, а често и „онтолошку тугу“. Понекад сте сити површних људи и осећате ментални умор. Лек за то је "напунити батерије"  у природи и наставити духовно другима помагати уколико и онолико колико они то желе прихватити.
 
Много пута сам хтео да другима пренесем једну теорију о настањивању душе у тело новорођеног детета. Многи се питају када се то заправо дешава – зачећем или рођењем ? То је повезано најпре са навикама људи да говоре има исти темперамент на оца или лепоту на мајку или налазе неке сличности са другим блиским рођацима. Међутим, ова теорија каже доста ригидно, да је душа ( млада или стара ) дошла у тело плода онда када мајка осети прве покрете свога детета, дакле обично после око 100 дана. Даље, стога новорођено дете заиста може да наследи неке физичке карактеристике родитеља или рођака. Међутим, душа детета нема никакве везе са родитељима, јер та душа (стара или млада) долази из окриља Створитеља свега, зато што је то сама изабрала или јој је наређено. Да ли се можете сетити колико пута сте чули некога да каже за неко дете или чак младог човека : „ На кога се изметнуо, родитељи су му… а он ето … ? што може бити у позитивном или негативном смислу „
 
И још нешто. Неколико езотеријских теорија говоре да већ хиљаду година Створитељ не отелотворује „ Нове душе“ у буквалном смислу, већ само раније инкарниране душе доживљавају реинкарнацију у новорођеним бићима .  Обратите пажњу: „бићима“ , што значи у људима, животињама, биљкама и свој наоко неживој материји. Сва та бића имају душу, која има своје реинкарнације. Највећи број људи потпуно игнорише чињеницу да например животиње имају своју душу ( спиритуални живот ) и да свака неправда, да не говоримо о убијању, доноси огроман кармички терет човеку – учиниоцу. Зато је толико за нас важан Закон Карме.  
 

 
 

Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP