Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 153959
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 7386486
Ko je na sajtu?
Imamo 127 gosta na mreži

НАЦИОНАЛНЕ ПЕНЗИЈЕ ИЛИ МАЗАЊЕ ДУПЕТА МАСНИМ КОКАМА


18.12.2016.

Пише : Слободан М.Маричић

Или : Како онима који имају све, дати још више ?

Србија је још увек весела земља, и будала на све стране. Наравно има Србија и своју oзбиљну и тужну страну, али нећу сад и ја да вам кукам, поготово не пред празнике. Иако дугогодишњи новинар, ни са чим изазван, надарен ни награђен, мислим да нама у Србији новине више нису потребне. Како у једној продавници за свашта поред једног пута за нигде у сред Србије видех, да и тоалет папира има доста, дакле ето још једна потврда да нам новине више не требају. Телевизија - то је нама лек за све , какве море новине и интернет. Само да гледамо наше теве програме и свашта ћемо видети и научити. Поготове оне у розе. Има на нашим тевејима неких емисија где долазе као гости, шатро еминентни наши уметници свих фела, а уствари познаници водитеља и продуцената. И онда просеравање: шта мислите о стању наше културе, генерално па у детаљима, па ово оно, јелте, например сад баш овај нови тренд на бренд итд. А онда најчешће гошће, ређе гости , почну да кокодачу и грокћу: Ух, па не знам шта бих рекла, бла, бла, бљак, али, пита се гошћа, па неће ваљда и они да добију националне пензије, јер то је као што рекох, бла, бла, бљак., а ми још морамо да мислимо хоћемо ли и ми доћи на ред итд. итд. а прошли смо све са народом, блокаде, време комунизма, демократије, итд.итд.

Конкретно. Имамо на нашој естради хиљаду ликова који себе сматрају уметницима. Ту су певачице и певачи , разне списатељице и списатељи, глумице и глумци, и коначно старлете, блогерке, курвете и појма немам како назвати сву ту булументу која умишља да промовише уметност , нама непросвећеним Србима. А међу њима су старе бабе и младе сисате и гузате куроломке. Ајде да изузмем једну групу уметника који заиста то јесу, баве се сликањем или су школовани свирачи виолина, виолончела, клавира или певачи и играчи у театру и тако даље, укључивши писце и глумце на даскама или филму. Све су то кандидати за националну пензију која износи четрдесет хиљадарки. Е сад има једна категорија кандидата, а то су врхунски спортисти са освојеним медаљама на Олимпијади, неком Светском или Европском првенству и то групно или појединачно. Е ту заиста није ништа спорно. Остало, међутим.

Сећам се полемике око споменика Шабану Бајрамовићу, па нешто око пензије, од када је чини ми се све отишло до усијања. Горе именовани је несумњиво био изврстан певач ромске односно циганске музике, како је сам волео да је назива. Снимио је плоча и албума на стотине, наступао свуда, предпостављам основано, не за џабе. Е сад опште је познато, имао је две страсти: коцкање и „ висаки“ . Стицајем околности пре двадесетак година, можда и више, сам био у „ чекаоници“ у Дому синдиката код Вање Булића, када је дошао Шабан неким својим послом. И сад домаћица , секретарица шта ли, га упита : Јесте ли за кафу ? Кад се уметник брецну : какву бре кафу, па сви знају да ја пијем само „висаки“ и то, рече неку марку. И тако доби он висаки, један други, док ја не одох. Ко сам ја питам се сад , да практично оговарам једног таквог уметника због неких склоности, које иначе нису стране већини ликова са естраде, па ни из света глумаца и глумица. Пред смрт је запао у баш озбиљне материјалне проблеме због тих склоности, када је због здравља и година био од свих напуштен, те је и државни врх интервенисао, на жалост касно за њега. Да ли је имао националну пензију, не знам.

Али знам то је био врхунац полемика у јавности око (не)бриге државе за уметнике, што је генерализовано, а најгласнији су били певачи и певаљке. Као разлог видим са једне стране хиљаду певаљки и пјеваца, а са друге, рецимо, упола мање посленика других уметности.

Ови други са позоришних дасака и са филмског платна имају неке критеријуме за пензију слично спортистима, например неки филмски фестивал, па награде : за животно дело, неки прстен, па велики печат, златна, сребрна и слична повеља итд. Ко добије нешто од тога, кандидат је за националну пензију, а заиста ретко која наша позната личност из ове две бранше која је тако нешто добила, да је није и заслужила. Мислим да се они понашају некако елитистички и не замерам им, кад се има у виду конкуренција за пензије.

Много бих одужио када бих сад анализирао све категорије претендената на националне пензије, а чак ни не знам ко о томе одлучује. Дакле, највећу галаму праве певци и певаљке. И сад замислите неког кандидата из „врха“ естраде, например неког ко је сам себе прогласио „краљицом“ или „краљем“ народњака, фолка, то је ваљда исто, па турбо фолка, па изворне музике , па џиберске, репа, те забавне, циганске, итд … до п.м. И сад ајмо један лик например Лепа Мрена. Пази сад дилему, треба ли дати националну пензију некој певачици која је бар 500 националних пензија утрошила само на „одржавање младости“ имплататима, пластиком, силиконима, липосукцијом, затезањем овога или онога ? Такође њено материјално стање је на нивоу тајкунског. Наравно биће одмах заговорника да та пензија није само материјално обезбеђење и помоћ у данима када више не буду могли да певају народу, него и својеврсно уметничко признање. Па добро, ајде направимо онда једну фигуру - статуу нешто као „Српски Оскар“ на коме ће писати : „Национална пензија“ и готова ствар. Мени то изгледа правично. Мада опет, мислим, можда је тој „краљици“ (не знам ко је први окрунисао) стварно треба национална пензија, чим мора да дрпа струју прикључењем на дивљака. Или други случај, Драгана Ћирковић, ваљда се тако зове, живи у неком дворцу, пева од ране младости, кажу у лови је до гуше и опет, шта ће њој национална пензија, него мој предлог је : дајмо и њој јој Српског Оскара.

Сад има ту кандидаткиња које су на ивици ( креативног ) лудила, међу њима се утркују бабе и жабе, мислим младе жабе, оне са добрим батацима. Нисам стручњак за моду, а још мање за (креативно) лудило, али само гледам кад ће из неког жбуна на глави једне певаљке да почну да испадају змије и гуштери. Када се говори о квалитету певања, таленту и тако то, појма немам одакле им ти фанови, за које заправо мислим да су финансирани од неке НВО да би нас заглупљивали још више или од тих краљева и краљица. И онда се сетим једног критичког чланка неког познатог а озбиљног музичког стручњака, давно објављеног који је написао да је пропаст праве српке народне песме почела доласком на сцену пре неке четири деценије неког певача Шабана ( није Бајрамовић) , који је такође већ крунисан за краља. То је лик који је „увео“ у нашу народну музику оно турско завијање и арлаукање, због чега треба да нас је све ( нормалне) срамота. Имамо ту и младих певаљки које за себе мисле да су толико свестране, ваљда зато што им мица сева на све стране при сваком наступу.

Е сад та розе теве који нас туца у мозак, има нека такмичења којима залуђује младе таленте и још више гледаоце , а ове бабе и жабе и неки опет краљ Крљача , као стручно оцењују кандидате и кењају неке своје умотворине. Једном сам одгледао наступ неке деце и слушао како неки микс поменутих музичких „креативаца и легенди“ као Хашки суд оцењује наступ тих „ будућих звезда и звездица“ . Мајко мила, какве су приче, каква просеравања, па наши композитори као Мокрањац, ма какви и Бетовен и Моцарт би се постидели пред таквим енциклопедијама музичке уметности. И сад опет питање : зашто њима например националне пензије ? Па оне бабе и старкеље међу њима су певали у хиљадама шатора, на хиљадама свадби и прослава, рођења, сахрана и обрезивања, да није чудо што станују у кућеринама, а у дворишту им игра мечка 600 или се шета јагуар итд. и свако мало сликање за розе теве и сличне магазине у стилу: те ја са праунуцима, па ја поред мог ђакузија, па ја са ћеркином унуком, те Розмарина беба, хаос. Да је по мени, цела та екипа је заслужила онај горе споменути Српски Оскар, а знам да очекују националне пензије.

Сад ће да ме испљује сто хиљада фанова који редовно долазе на наступе још једне српске музичке краљице - Беце, кад кажем да би заиста била срамота да се и њој додели национална пензија. Иако је она по мени међу „конзервативним“ певачицама у истицању „емоција“ кроз прорезе на панталонама и хаљинама или креација на глави, ала вегетаријански оброк за шест особа, има баш добрих пар нумера које радо послушам. Мада нисам чуо да је она као краљица Мрена дрпала струју у својој вили да нешто уштеди, ипак мислим да је Српски Оскар довољно уметничко признање и за Бецу. Да поновим не због лошег певања и креативног застрањивања, већ због неколико десетина хиљада националних пензија које заради само на једном наступу, па пута двадесетак година и то му је то моје образложење.

Да ме неко пита, а не пита ме одавно нико ништа, (осим на изборима) потпуно бих искључио из било какве конкуренције сва та наводно свима позната имена естраде што наступају или су наступали на фармама и другим ријалити приредбама које су нешто најдеструктивније за васпитање наше деце и омладине и нације у целини. Аутора и продуценте са власником теве розе бих отерао на Голи оток, а свим учесницима забранио појављивање у јавности у наредних 99 година. Национална културна катастрофа је што неки ликови са дна бурета постају заслугом таблоида ко народни хероји, па нација плаче са њима, када им умре мама. И онда кад они пате, патимо и ми, када се они радују, радује се народ. Мајко мила, па јели то могуће у земљи Србији. Сада ми је јасно што сменише оног министра за културу што је имао фризуру, као да га је ударила струја од милион волти. Кажу да је за поменуту теве и оно што приказује рекао да је дно и последњи шунд. И ето то га је коштало живота, мислим политичког. И то сам ради едукације гледао, мислим ту сточарску фарму и моја оцена: ту је фалила само једна бивша министарка за управницу те луднице.

Лице године, ма какви, лик деценије са фарме је био или је још, неки наводно естрадни уметник „ Лепи Кића“ иначе највећа простачина коју сам имао прилике у животу видети. И ценим да ће се и ти ликови са фарме појавити у реду за националне пензије. Сад ми паде на памет да би могли да уведемо поред Српског Оскара и награду „ Криви Стојко“. Мислим да знате отприлике како би та наградна статуа требало да изгледа. Е та награда би припала например оним бабама бившим глумицама, које су јуриле лудаке по фарми да их неки силује, па сипљим певачима попут тог Лепог Киће и изранђалим фолк краљицама, краљевима и другим звездама и сличним заблуделим, застрањеним и умишљеним ликовима који нам све више загорчавају свакодневницу, а да кажем и упропашћују деценијама новогодишње теве програме, својим гурањем пред теве камере.

На крају, да споменем чињеницу да је протекле деценије, од увођења тих националних пензија умрло десетине људи значајних за српску културу : писаца, преводилаца, редитеља,певача песама за децу и забављача који се нису гурали за националне пензије. Али има их још хвала Богу живих и здравих. И то је велика срамота и одраз нашег менталитета. Познајући неке заиста врсне уметнике и културне раднике, знам да немају сви и дар да уновче своја вредна дела, било књиге, слике или музику на овом нашем тршишту, јер нису они који ће да чекају у реду пред вратима теве кућа, издавача и музичких продуцената молећи, бусајући се у груди или скидајући гаће. Познајем их доста и знам да живе скромно, али достојанствено. А да ли ће их се неко сетити за националну пензију то не знам, и како рекох, ни не знам ко о њима одлучује.

А дотле ће се националне пензије додељивати онима који возе беле мечке, носе црне бунде а не носе гаће, певају мало боље од сваке певаљке из шатора у Гучи. Исто као и разне ере, мирослави, синани, шабани и талибани који имају између седамдесет и осамдесет година, задригли, са стомацима у деветом месецу, надувени као професионални боксери у петнаестој рунди који грокћу када причају, а певају на плеј бек, који ће бити још подмазивани као масне гуске дебелим хонорарима. И сад ајмо још да им дамо и националне пензије, јер какви су алави никад им неће бити доста. А дотле ћемо сви постати једна велика ружичаста фарма, срећни у блату и говнима, уз неки еу турбо фолк који ће нам певати саме краљице и краљеви те нове музике.

Знам да понегде испустим неко слово или неки знак интерпункције, па остављам читаоцима, да их распореде по свом осећају и укусу.

Толико за данас.


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP