Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 153962
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 7386503
Ko je na sajtu?
Imamo 114 gosta na mreži

ПУТИН - ЧОВЕК КОГА ОКРУЖУЈУ ТАЈНЕ


15.08. 2017.

Пишу : Олег Јегоров и Јекатерина Синељшчикова

Председник Русије Владимир Путин као агент КГБ-а провео је пет година у Источној Немачкој, практично до рушења Берлинског зида.

Он је од 1975-1991. године у Дрездену у седишту КГБ-а био агент као млади официр. Изузетно ретко прича о својој каријери у КГБ-у, и о годинама које је провео у Дрездену (1985-1990) као агент КГБ-а у Источној Немачкој. Готово ништа се не зна о операцијама у којима је он учествовао, као агент ове руске спољне обавештајне службе. Путин је био релативно млад агент са 33 године, када га је руководство КГБ-а упутило у Источну Немачку са чином поручника. Тада је већ био ожењен (сада већ бившом супругом) Људмилом и имао је једно дете – ћерку Марију. Млађа ћерка Јекатерина је рођена у Дрездену 1986 године. По завршетку обуке у Академији спољне обавештајне службе у Москви Путин је могао да бира, с обзиром да је добро говорио немачки хоће ли чекати неколико година да га упуте у Западну Немачку, или ће одмах отићи у Источну Немачку, па је он изабрао ово друго и убрзо отпутовао на прву самосталну дужност.


Путин у Дрездену током боравка у Источној Немачкој

У књизи ранијих интервјуа са првим човеком Русије, Путин говори о томе како су агенти КГБ-а били задужени за прикупљање свих информација везаних за стратешког противника, мислећи при томе на НАТО и највернијег савезника у Европи - Немачку. Руски председник је скромно окарактерисао свој рад као „прилично рутински посао“ и навео своје тадашње активности: регрутовање информаната, прикупљање података, обрада и њихово прослеђивање централи у Москву. У интервјуу за државну телевизију „Россия 24“ године Путин је рекао да је сав његов посао у спољној обавештајној служби био тесно повезан са руским тајним агентима. С обзиром да је сам Путин био легални агент КГБ-а, као чиновник у Совјетској амбасади, то значи да је он комуницирао са илегалним резидентима и помагао им да остану у вези са „Централом“. Стиче се утисак да Путин као председник прича о периоду проведеном у Немачкој као о нечему што му је остало у лепом сећању, и да не заборавља своје старе колеге.

 

Кућа у Дрездену у којој је становао Путин са породицом

На пример, он је почетком ове године лично посетио свог бившег шефа Лазара Мојсејева, некадашњег шефа КГБ-а у Служби државне безбедности некадашнје Источне Немачке, и честитао му 90. рођендан. Путинова бивша жена Људмила је у једном интервјуу рекла да је њихова породица била одушевљена немачком чистоћом и организованошћу. Што се самог Путина тиче, он је признао да је у Немачкој добио чак 12 килограма захваљујући немачком пиву, које је конзумирао док се одмарао после напорног радног дана на пословима КГБ-а. По повратку у Русију је изгубио сувишне килограме.

По Људмилиним речима, они су често организовали породичне ручкове на које су позивали и Путинове руске колеге али и Немце. То су наравно били неколико агената Штазија- источно-немачке тајне полиције, јер су СССР и Источна Немачка били савезници и тесно сарађивали. Путин је казао да његова породица тада није живела луксузно. Успели су да уштеде новац за аутомобил, који је у оно време у свим у социјалистичким земљама био реткост. Подсећајући се тога времена Људмила је у интервјуу изјавила, да су агенти Штазија имали веће плате од агената КГБ-а. Међутим, Штази као служба је лоше прошла, као и многи њени припадници 1989. године када је пао Берлински зид и почело уједињење Немачке.

Путин је 5. децембра 1989. године идући на посао видео како гомила разјарених грађана јуриша на зграду Штазија - немачке државне безбедности, која се налазила у истој улици као и седиште КГБ-а, и схватио је да ће и његов штаб КГБ-а бити ускоро нападнут. Покушао је да успостави контакт са управом КГБ-а у Москви, али му нико није одговарао на позив. Тада је Путин самостално повукао одлучан потез за који је повратком у Москву одликован. Немац Зигфрид Данат, који је био у тој гомили, сећа се како је један млади руски официр изашао из зграде КГБ-а и пришао затвореној капији. Рекао је окупљеној гомили да се људи морају одмах одмаћи од објекта, јер је то била совјетска територија и наоружано обезбеђење је било спремно да запуца уколико неко покуша да провали унутра. Зигфрид каже да је тај припадник КГБ-а био учтив и добро је говорио немачки. Те његове речи и руски војници који су се почели распоређивати иза ограде су умириле гомилу, јер нико није желео крвопролиће знајући да се у Источној Немачкој још налазило око милион совјетских војника са огромним количинама борбене технике, па је тако седиште КГБ-а остављено на миру.

Владимир Путин који био тај официр, није имао много времена да одахне у наредним данима. За неколико дана су он и његове колеге уништили сав материјал везан за активности КГБ-а у Источној Немачкој. Најважнији документи су послати у Москву, а све остало мање важно је спаљено. „Палили смо их даноноћно“, рекао је Путин. „Толико смо папира спалили да се специјална пећ покварила“. Убрзо затим је Путин са својом породицом и колегама напустио Дрезден чиме је његова мисија била завршена, као и легално присуство КГБ-а у Источној Немачкој.

„Обавештајац никада не може бити бивши“, каже руска пословица, а Владимир Путин је, по свему судећи, пример да је она истинита. Према мишљењу западних аналитичара и новинара, Владимир Путин је још из времена службовања у КГБ-у навикао да свуда са собом носи пиштољ. Ту навику, сматрају они, задржао је још из периода када је радио као активан оперативац . Прави обавештајац мора бити спреман да потегне оружје у сваком тренутку, и зато су сви агенти у школи специјалне службе чили да ходају на посебан начин. Међутим уопште није реткост да многи највиши државници и поред обезбеђења носе своје лично оружје, а у одређеним ситуацијама и панцир. А познато је да је Путоин не само љубитељ него и познавалац оружја и одличан стрелац.

Западни аналитичари и новинари сматрају да Путин "необично"

хода (каубојски) јер на себи има пиштољ или чак два !?

Али није само председник Русије веома опасан. У Русији је недавно постављен нови шеф Федералне службе обезбеђења (ФСО), који одговара за живот руског председника. То међутим, није једино чиме се ова служба бави. Шта је све дозвољено најтајнијој специјалној служби Русије и шта она поседује?

Путин са личним обезбеђењем . Извор: Максим Шеметов/ ТАСС

Федерална служба обезбеђења (ФСО) је моћна организација широког спектра деловања и крајње затворена. Тешко да се међу руским оружаним структурама може наћи нека друга, која је под већим велом тајне од ове. О делатности ФСО могу се само правити претпоставке. Јавности нису доступни никакви подаци о операцијама нити било какви извештаји. На челу ове службе 16 година је био генерал армије Јевгениј Муров. Он је стари саборац Владимира Путина. Као и руски председник, Муров потиче из структура КГБ-а Санкт Петербурга. Пролетос је председник Путин ослободио Мурова дужности, јер је у новембру прошле године Муров је напунио 70 година у којима по закону не може више радити у државној служби. На ту функцију Путин је поставио његовог досадашњег заменика, Дмитрија Кочњева. Један од најутицајнијих људи Русије Муров, постављен је на место директора ФСО само 11 дана након Путиновог доласка на чело државе. Кажу да је он од тада све време био на истој позицији, и дочекао је да са највишим почастима оде у пензију.

О новом изабранику се готово ништа не зна. Пуковник Димитриј Кочњев је човек „без биографије“. На сајтовима Кремља и ФСО о њему нема ни речи. Зна се само да је од краја 2015. године руководио Службом личне безбедности председника државе (део ФСО). ФСО вуче своје корене из једне управе КГБ-а – државног органа совјетског периода са крајње широким овлашћењима. Поменута управа је увек била одговорна за безбедност првих људи у држави, као што сада за ту исту безбедност одговарају службеници ФСО. Највише се зна о тој њиховој обавези да обезбеђују „Особу број један“. Већ 15 година се прича да за најризичније председникове подухвате (попут роњења у батискафу на дно Бајкала или пилотирања ловачким авионом) службеници ФСО користе Путиновог двојника.

Службеници службе обезбеђења ФСО су понекад обучени у црна одела и препознанају се што носе у ушима слушалице , а понекад су у обичном оделу умешани у гомилу. У овој служби раде само најповерљивији људи. ФСО иначе не обезбеђује само председника, него и судије, и највише званичнике, а такође и објекте државне администрације попут Кремља и Државне думе. Па ипак, то је само један од многих задатака ове службе. Под руководством генерала Мурова Федерална служба обезбеђења се свим силама трудила да добије најшира овлашћења и статус главне специјалне службе Русије. У томе јој је највећи ривал била Федерална служба безбедности (ФСБ), и у томе је, по свему судећи, победио ФСО. Ни то, међутим, није све. ФСО је заиста скоро свемоћна служба. Њени људи имају право да врше оперативну истрагу, да прислушкују разговоре, отварају писма, приводе грађане, претресају станове и конфискују аутомобиле. Обезбеђујући одговарајуће ресоре и објекте државне администрације, службеници ФСО наравно, одговарају и за путеве дуж којих су ти објекти смештени. Под њиховом контролом је свака дванаеста улица Москве, а о свима који имају среће да живе у тим улицама увек се води досије. Успут се ФСО бави социолошким истраживањима везаним за становништво. Подразумева се да су то истраживања затвореног типа. Ти подаци се прикупљају за руководство земље и сматра се да се управо на њих ослањају и председник и Савет безбедности Русије и влада, и да се на основу тих података доносе одлуке. Испитује се популарност лидера и опозиције, врши се мониторинг социјално-економске ситуације у регионима. Једно од најновијих проширења овлашћења ове службе је стварање и развој руског интернета за државне службенике.

ФСО одговара и за заштићене и шифроване канале везе највиших државних представника и наравно председника Русије. Сматра се да у ФСО ради директно око пет хиљада људи, са супружницима који су такође на некој дужности, што је правило ове службе.

Извор : Руска речPodelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP