Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 110506
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6747639
Ko je na sajtu?
Imamo 59 gosta na mreži

SVE MANJE LJUDI U ISTOČNOJ NEMAČKOJ


22.08.2010. / Akademediasrbija

Hajner Kizel / Nenad Briski

Gradić Švet na istoku Nemačke.Tokom dvadeset godina posle ujedinjenja Nemačke milijarde evra potrošene su za rekonstrukciju gradova na istoku zemlje. Ipak broj stanovnika na teritoriji bivše NDR i dalje se smanjuje…

Dvadeset godina nakon ujedinjenja područje oko grada Šveta na istoku Nemačke totalno se promenilo. Pre ujedinjenja tu je živelo nešto više od pedeset hiljada ljudi. U protekle dve decenije iselilo ih se dvadesetak hiljada. U gradu su srušeni celi stambeni blokovi - reč je o novogradnjama od gotovih elemenata.

Gradonačelnik Jirgen Polcel pokazuje na poljane koje potsećaju na stepu: „Tu su nekada bili stambeni blokovi – zgrada do zgrade sa dvorištima između njih. Sve su uklonjene, ta površina biće pošumljena.“

Dvostruko više nezaposlenih

Milijarde evra potrošene su za rekonstrukciju gradova na istoku Nemačke, ali broj stanovnika i dalje se smanjuje. Industrijska postrojenja su premeštena ili ih je manje zbog veće produktivnosti koju je donela tržišna privreda. Dorit Adler je na čelu gradskog zavoda za zapošljavanje i kaže:

„Broj nezaposlenih u Švetu je 16,4 odsto i to je mnogo. To je povezano sa poljoprivrednom strukturom regiona“, kaže Dorit Adler koja je na čelu gradskog zavoda za zapošljavanje.

Broj nezaposlenih u Švetu više nego dvostruko je veći od nemačkog proseka, a veći je za četiri procenta od ionako lošeg istočnonemačkog proseka. Ko može, taj odlazi – u krajnjoj liniji na zapadu su i zarade veće.

Manje od 10 odsto mladih će ostati?

Prvenstveno odlaze mlade žene. Ostaju loše obrazovani muškarci koji imaju malo izgleda da nađu posao ili bračnog partnera, kažu sociolozi. Ridiger Ober-Blemaum već godinama prati odlazak istočnonemačke inteligencije. On je direktor jedine preostale gimnazije u Švetu „Imali smo 103 maturanta. Prema mojim saznanjima od njih 103, sedmoro će ostati u Švetu – svi ostali nastaviće obrazovanje negde drugde. Od onih koji bi da odu samo desetak ih je spremno da se eventualno vrati“, kaže Ober-Blemaum. A i devojke partnera traže na zapadu zemlje, jer se smatra da su momci tamo bistriji.


/ DEUTSCHE WELLE/Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP