Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 110507
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6747732
Ko je na sajtu?
Imamo 59 gosta na mreži

KO KOGA KONTROLIŠE ?


22.08.2010. / Akademediasrbija

Piše : Dušan Miklja

Rasprava u parlamentu o nezavisnim institucijama svedoči o tome da se vlast teško miri s postojanjem tela koja su van njene kontrole, kao što se, uostalom, teško miri i s postojanjem nezavisnog mišljenja. Mada se netrpeljivost prema takvom mišljenju već dovoljno ispoljava preteranom osetljivošću i neodmerenim reagovanjem, ona je i doslovno provalila predlogom da parlament kontroliše nezavisne institucije.

Pomenuti predlog je ne samo pravno protivrečan i politički štetan već je i logički neodrživ, čak apsurdan. Zbog čega? Najpre zbog toga što su nezavisne institucije upravo uvedene da bi kontrolisale vlast. Ako se ne obezbede uslovi za njihov nesmetani rad, ako, drugim rečima, žive u strahu od smenjivosti, tada nema ništa ni od kontrole ni od nezavisnosti.

Ceo sistem bi, u tom slučaju, ličio na zmiju koja poručuje ukrotitelju: nemam ništa protiv toga da me krotiš, ali ako budem nezadovoljna tvojom svirkom, moraš da mi dopustiš da te s vremena na vreme ugrizem.

Nezavisna tela u celom svetu izdvojena su, otuda, od onih čiji rad kontrolišu upravo da bi izbegla „otrovne ujede“. Pogledajmo, uostalom, kakav je njihov učinak tamo gde su kontrolori i kontrolisani institucionalno zajedno. U policiji, na primer. Koliko je pritužbi rešeno u korist građana, čak onda kada su one potvrđene video-snimcima?

Pa, mogli bi se izbrojati na prste jedne ruke. Ma kakvi bili razlozi za to, od esnafske solidarnosti do lične bolećivosti, oni takođe upućuju na zaključak da institucije za kontrolu vlasti moraju biti u potpunosti nezavisne. Oni koji bi da kontrolišu kontrolore najradije ističu da niko ne može biti izuzet od zakona. Takvom zahtevu ne može se prigovoriti, ali samo pod jednim uslovom: da se poštovanje zakona ne tumači kao podređenost vlastima.

 


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP