Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 115207
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6814073
Ko je na sajtu?
Imamo 88 gosta na mreži

ЗАПАД ТАДИЋУ ПОЛОМИО КИЧМУ А ТАДИЋ ПОЛОМИО СРБИЈИ !


23.08.2010. / Akademediasrbija

Кад сумирамо учинак председника Тадића од  јула 2004 године када је први пут изабран за председника Србије он је катастрофално поражавајући. Од тешке привредне ситуације, огромне незапослености, фактичког губитка Косова и Метохије, сталног условљава и понижавања Србије, потпуне неизвесности уласка у ЕУ…. Све најцрње што се Србији могло догодити – па отуда и овакав наслов.

Борис Тадић после дебакла и одлуке Међународног суда правде о Косову, чије смо мишљење преко УН ми захтевали сматрајући да ће исте оне земље које су Косово признале сада пресудити у нашу корист.

Лудост или намерна „лудост“?

Тадић је у тој председничкој кампањи обећава куле и градове, обилазио редове пред страним амбасадама изјављујући да када он буде изабран за председника, да млади више неће одлазити трбухом за крухом, да ћемо одмах добити Шенген визе да путујемо као сав нормалан свет, да ћемо у ЕУ сигурно ући до 2012 године, а да је Космет чврсто у нашим рукама и да ће тако и остати. Да не набрајамо даље смучиће вам се, а мислимо да је довољно да се сами присетите шта је од ових обећања остварено, где смо данас – а шта ћемо сутра?

И поред свега тога, поред потпуно уништавајуће политике коју је као председник Србије водио нико, не поставља и не тражи његову одговорност или смењивање. Уставом Србије таква могућност постоји и крајње је време да Скупштина то питање покрене ако не мислимо да улица треба да „решава“ питање неуспешног председника. Ако се убрзо не покрене озбиљна одговорност за неуспешну политику, а Тадић је ту кључна личност који је узурпирао све полуге власти, неминовно ће се десити неки нови 05. октобар – али са каквим све последицама тешко је прогнозирати.

Постоје људи који не прогнозирају, већ на бази аргумената граде своје ставове а ми их називамо аналитичарима. Тако је пре шест година наш познати аналитичар и човек који је као саветник помагао четворици наших председника Звонимир Трајковић, у изборној кампањи за председника Србије дао је листу „Национал“ један опширан интервју. Наслов те дуплерице у тадашњем „Национал“-у имао је мало провокативни наслов, „Запад је Тадићу поломио кичму“ али када се интервју прочита лако се схвата зашто је наслов такав. Био је то интервју којим Трајковић без увијања упозорава грађане да ће Србија са Тадићем као председником имати великих проблема и да Тадић није човек који би требао и могао успешно да води Србију. Ми смо га пронашли у нашој архиви и учинило нам се врло интересантно га са временском дистанцом од шест година објавимо. Да вам не би препричавали на шта је Трајковић све упозоравао најбоље је да вам интервју презентирамо а ви закључак донесите сами.

ИНТЕРВЈУ: Звонимир Трајковић, политички аналитичар говори за „Национал“ о новом председнику Србије

- Звонимир Трајковић, некадашњи саветник Милошевића и човек који је помагао четворици председника у интервјуу Националу анализира потезе и досадашњу политику новог председника Србије Бориса Тадића

- После, сада већ чувеног инцидента на базену, када су покојног премијера људи извиждали а Коштуницу дочекали овацијама, Ђинђић је пронашао кривца у Тадићу. Хтео је буквално да га избаци из странке. Да би га склонио, послао га је у Америку да лобира за ДС, али Тадић је тада излобирао за себе. Он од тада постаје амерички човек.

Како се понашао Тадић после убиства премијера?

- Тадић се у ванредном стању држао по страни чекајући расплет. После смрти премијера, одмах је почела међустраначка борба за позиције. Од тога ко ће Ђинђића заменити на месту премијера, а још више ко ће преузети странку. Тадић је премијерску улогу препустио Живковићу знајући да се овај неће снаћи јер је Влада већ била у колапсу и на силазној путањи, борећи се за важнију страначку превласт. Направио је и један интересантан маневар у припремама за парламентарне изборе признајући крађу гласова у скупштини како би замаскирао много веће и крупније афере које су потресале ДС. И с обзиром на кратко памћење бирачког тела тај маневар је дао сасвим солидне резултате.

Јели тако добар маневар направио и као министар одбране.

- На тој функцији је много мање маневрисао а много озбиљније радио. Прво што је урадио као потврду привржености менторима који су га на то место прогурали за саветнике је поставио неколико официра страних држављана. Следећи потез је био да се под видом цивилне контроле ГШ (Генералштаб) Војске СЦГ одузму обавештајна и контраобавештајна служба и придодају министарству одбране. Како ће ГШ да испита и направи добру процену безбедносне ситуације без ових служби као да никога и не интересује. Управа безбедности је била при ГШ (Генералштаб) зато да би ГШ могао да има ваљане информације за доношење правилних одлука. Када обезглавите ГШ онда сте уништили главну командујућу полугу војске.

Понижења на претек

На месту министра одбране Борис Тадић је Војсци и држављанима СЦГ обезбедио бројна понижења, а једно од највећих је додела највишег војног одликовања Џорџу Робертсону, приликом одласка са дужности генералног секретара НАТО-а, који је бездушно бомбардовао нашу земљу и убијао наш народ, каже Трајковић

Тадић каже да је то урадио због цивилне контроле војске?

- Прича о цивилној контроли је само невешто оправдање, јер се она мора остваривати на сасвим други начин, а не да ГШ узимате информације без којих он не може да ради. Или му из министарства дозирате филтриране информације на бази којих се не може ништа планирати. То је један од највећих грешака Тадића, док је био министар војске, а не мислим да их је направљена случајно. Такву инструкцију је вероватно добио са Запада јер они тачно знају како се војска дезавуише.

Шта је још, према вама, Тадић лоше урадио као Министар одбране?

- Фактички је расформирао службу за електронско извиђање и против електронска дејства. У питању је нека врста обавештајне службе, јер се ради о служби која прати ваздухопловства суседних земаља, открива и гуши радаре. Поред тога ова служба прати и пресреће све комуникације и везе амбасада са својим матичним државама. То значи да смо потпуно отворили свој простор, јер је цела команда расформирана, а њен шеф пуковник Вујић који је НАТО-у за време бомбардовања задавао велике проблеме пребачен на „другу дужност“, док су остаци те службе, односно опрема стављена на тендер. Недавно је продат авион “Јак 40“ који је имао специјално инсталирану опрему за радарско ометање и радарско осматрање. Остала су нам још два хеликоптера “Ми 8“ која имају сличну опрему и која су такође стављена на тендерску продају. То значи да наша држава неће имати никакву контролу у ваздушном простору а и неће имати могућност праћења веза страних амбасада. Тај луксуз себи не дозвољавају ни банана државе па ја то никако не могу карактерисати као реорганизацију Војске већ као нешто сасвим друго.

Зашто су уништене ракете „Стрела 2м“?

-„Стрела 2М “ је мала противавионска ракета коју војници испаљују са рамена, и која има доста кратак домет, али зато могу да оборе хеликоптер. Ми смо уништили таквих 1.200 ракета, а да нисмо купили ни једну нову, савременију. Све је урађено под изговором да могу да падну у руке терористима. Ако идемо том логиком у руке терориста могу да падну и савременије ракете па и тенкови. Да цела ствар буде у понижавајућем тону, уништавању ових ракета присуствовао је и Амбасадор САД у Београду Мондгомери као да се ради о нуклеарним бојевим главама.

- Кад већ говоримо о понижењима које доживљавамо, треба подсетити да је Џорџу Робертсону при одласку са дужности генералног секретара НАТО-а, уручено највише војно одликовање наше земље. Ваљда зато што нас је само пре неку годину НАТО бездушно уништавао 78 дана. Додељивање овог одликовања се од јавности дуго скривало а одлука је донесена у министарству одбране. Уопште целокупно политичко деловање Тадића ја видим као крајње поданичко, да не употребио неке грубље речи, и ми ћемо се са њим наћи у великим проблемима.

- Па и цела ова кампања "хоћемо у Европу", је врло провидна демагогија, чији је једини циљ преварити бираче. Императив је био остати на власти како би се друштванце заштитило од, евидентног криминала, неугодних питања и судских истрага за оно што су радили.

Нејаким Урошем управља Солана

Може ли Тадић да реши косовски проблем?

- Он ништа неће значајно урадити око Косова и Метохије. Човек који је као министар одбране заступао тезу и код нас и на западу, да ми не можемо да бранимо Србе на Космету, везао је себи руке.

Па како вама изгледа Тадићева Европа?

- Ми са Тадићем, односно његовом политиком никада нећемо стићи до ЕУ. Наиме, ми према Тадићу, треба да уђемо у Европу као нација која је крива за распад Југославије и ратове који су се на овим просторима догодили. Ако уђемо као кривци бићемо увек у „магарећој клупи“ ЕУ без права да штитимо своје интересе. То је врло опасна позиција за нас, и то никако не смемо да дозволимо макар никад не ушли у ЕУ. Горе је бити кривац у Европи него бити ван ње. Такође, према Тадићу, у Европу треба да уђемо с либералном економијом, што нећемо моћи да дочекамо.

До 2012 или 2016 запад ће нам нелојалном конкуренцијом потпуно уништити привреду а велике корпорације прогутати преостале ресурсе, што се већ и данас дешава. ЕУ намерава да СЦГ, Албанија и БиХ, с обзиром на нестабилности које у њима владају, у ЕУ уђу као региони, односно као Балкански регион, а не као дефинисане државе. Тадић ће то прихватити јер нити може, нити жели да се томе супростави. Како ће те се супротставити Солани кад сте ишли да га молите за подршку на изборима. Он нема намеру да инсистира на враћању суверенитета над Косметом и хармонизацији заједнице са Црном Гором како би то постала јединствена и организована држава. Осим тога појавиће се и нове регије које ће затражити да се третирају као самосталне, (Војводина, Санџак), јер је Тадићева победа углавном остварена уз помоћ њихових гласова. У политици се свака подршка плаћа, ту нема ничег бесплатно.

- Такав, регионални улазак у ЕУ је у ствари само отварање тржишта за ЕУ с губитком свих атрибута државе. Добићемо неког тутора попут Педи Ешдауна и постати класична колонија јефтине радне снаге. То је промондијалистичка Европа. То није ЕУ коју памтимо из периода када је она била ЕЗ. Европу сачињавају чврсто организоване државе које су се удружиле у заједницу првенствено из привредних разлога. Оне нису поништиле своје државе и границе. Границе су им врло пропусне, за неке ствари док су за друге јако чврсте и врло прецизно дефинисане. Да је другачије зашто би се источна и западна Немачка уједињавале, обе Немачке су могле да буду у ЕУ заједно са Пољском и новим окружењем.

Да ли је и Ђинђић тако видео Европу?

- То је Тадићева Европа, а не Ђинђићева. Зоран је, када је Европа у питању имао другачије ставове. Ово је америчко виђење Европе.

Ако Европљани знају за Тадићеве везе с Америком, зашто су га онда подржали?

- Свима у ЕУ више одговара послушник у Београду него председник са којим треба озбиљно преговарати и који ће интересе своје државе здушно штитити. Европа се плаши отварања српског питања на Балкану јер добро знају да су сва досадашња „решења“ била на штету Срба. Плаше се неких нових тензија јер би морали да решавају питање Срба у Хрватској, Босни, на Космету а морали би да признају и „грешку“ са бомбардовањем. Све би их то доста коштало па је најбоље подржати марионету у Београду који неће таласати и отварати ова шкакљива питања. Свет је саздан на интересима а не на симпатијама.

Шта значе добри односи Тадића са Западом?

-Добри односи са западом су увек квалитет више. Политичар који има такве контакте је у значајној предности, осим ако ти контакти нису поданичког карактера. Такав политичар није способан да се пред Западом усправи и партнерски брани интересе своје земље. Њега на западу не цене и добар је само док испуњава налоге, а обично га користе за једнократну употребу.

Стиче се утисак да се Европа плаши Србије?

- Па мало је претенциозно рећи да се Европа плаши Србије. Боље речено желе да избегну проблеме. Осим тога ми нисмо баш безазлени ни као сила. Наше Војска која је са врло оскудном опремом, може се за тили час оспособити, а они су имали прилике да се и сами увере са колико се вештине та Војска одупирала НАТО агресији. Наш положај је за Европу јако значајан, посебно за Немачку која доминира ЕУ и они би желели да тај простор контролишу. Ако се Европа нечега плаши она се плаши великог рата на Балкану кога би било јако тешко контролисати. На просторима Југославије подстицану су мањи сукоби али озбиљног рата није ни било. Оно што је сасвим јавно њима највише одговара разбијени српски корпус како би спровели свој концепт балканских регија па сходно тој стратегији траже и партнера у Тадићу, јер такав приступ Николић сигурно не би прихватио.

Какве су везе Тадића с Израелом, односно јеврејским лобијем?

- Тадић је у свом лобирању у Америци отишао корак даље. Он је отишао и поклонио се и јеврејском лобију. У Израелу, када је боравио прошле године, понуди је војну сарадњу. Међутим, они за то нису баш били заинтересовани. Али, били су веома заинтересовани да Тадић наше војне обавештајне ресурсе веже за Израелске службе Аман и Мосад, како би цео регион јужне Европе лакше контролисали. Треба знати да је Мосад своје седиште за јужни део Европе, сместио у Софију што подразумева ширу регију Балкана, а ЦИА се после Милошевића из Бугарске пребацила у Србију. ДОС-ова власт је све наше ресурсе из те области свесрдно ставила у функцију потреба тих великих служби, али се Тадић посебно побринуо да и војне службе које су се дуго опирале буду „реорганизоване“ у том правцу. Сваки политички потез који одудара од нормалног политичког клишеа мора се сагледати с више страна да би се знало шта се у ствари догађа.

Може ли Тадић да реши косовски проблем?

- Он ништа неће значајно урадити око Косова и Метохије. Човек који као министар одбране заступао и код нас и на западу да ми не можемо да бранимо Србе на Космету везао је себи руке. Нама за председника не треба Нејаки Урош, већ председник који ће изнаћи могућност да Србе и Космет бране и одбране. Тадић то нити хоће нити може јер на западу нема тај ауторитет

Шта значи када председник једне државе има такве контакте са страним обавештајним службама?

- Ако мислите на Тадића он још није и званично председник државе а као министар одбране требао је да има информације о томе али директне контакте не. У свему овоме најзначајније је напоменути да кад су ваше служе у фунцији страних онда то значи катастрофу. Овај 21 век је век супер технике и служби, па кад то препустите другоме нити ви владате том земљом нити сте у било ком погледу безбедни, што и Ђинђићев пример јасно показује. Ја сам уверен да су Ђинђића а и мога друга убиства на нашим просторима плод тих служби како би се уклонио Ђинђић ради политичког заокрета, дестабилизовао Милошевићев режим,.......којим би то могао да обезбеди. Док је Тадић председник Соланина реч ће бити закон.

Како видите добре односе Тадића са Западом?

- Добри односи са западом су увек квалитет више. Политичар који има такве контакте је у значајној предности осим ако ти контакти нису поданичког карактера. Односно ако вас запад није припремао, гурао и „постављао“ на одређене функције. То је потпуно другачији однос јер сте тада ви у апсолутној зависности и ја то кратко кажем политичар са сломљеном кичмом. Такав политичар није способан да се пред западом усправи и партнерски брани интересе своје земље. Њега на западу не цене и добар је само док испуњава налоге, а обично га користе за једнократну употребу. Са великим силама најбоље је одржавати уравнотежене односе. Прихватати сугестије који се не косе са нашим интересима али се добро припремити за жустру и аргументовану одбрану од притисак који нас угрожавају. Све радити само никако не давати лака обећања која се касније тешко испуњавају или много коштају.

Разговор водио: Филип Радојчић

Посебна напомена: Звонимира Трајковића

Само два дана по штампању овог интервјуа на средњој дуплерици листа „Национал“ новинар Филип Радојчић је добио отказ. Радојчић ме је лично позвао на мобилни телефон и готово плачући саопштио да је добио моменталан отказ чак и без икаквог образложења.

Одмах сам позвао главног уредника и доста бесно рекао да то стварно нема смисла. Добио сам одговор да је он погледао интервју и с обзиром да му се допао одобрио његово штампање. Још је додао: „И ја сам револтиран отпуштањем новинара Радојчића али такво је наређење стигло од власника и ја ту ништа нисам могао да урадим“.

Власника листа нисам могао да добијем данима.


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP