Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 110506
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6747618
Ko je na sajtu?
Imamo 52 gosta na mreži

SRBIJA POZIVA ZEMLJE U REGIONU DA BUDU UZDRŽANE !


24.08.2010. / Akademediasrbija

Srbija očekuje da države s prostora bivše Jugoslavije, koje su priznale kosovsku nezavisnost, budu uzdržane prilikom izjašnjavanja o rezoluciji o Kosovu u Generalnoj skupštini UN, a da Bosna i Hercegovina glasa za srpski predlog, rečeno je Danasu u državnom vrhu u Beogradu.

Prema rečima sagovornika našeg lista, Srbija "nema iluzija" da će zemlje koje su uspostavile diplomatske odnose s Prištinom podržati dokument kojim se osporava jednostrano proglašena nezavisnost, ali zbog "evropskih ciljeva dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje" smatra da bi njihovi predstavnici na debati u GS UN, 9. septembra u Njujorku, trebalo da budu uzdržani, odnosno da izađu iz sale kada dođe red za glasanje.

Ovo je suština poruke koju su diplomatski predstavnici Srbije prethodnih dana preneli zvaničnicima u Zagrebu, Podgorici, Skoplju i Ljubljani. Hrvatska, Crna Gora i Makedonija još nisu dali definitivan odgovor, dok je Slovenija jasno saopštila svoje protivljenje rezoluciji koja nije usaglašena sa Evropskom unijom. S druge strane, od BiH se očekuje da ovoga puta podrži politiku Beograda, ali Sarajevo još nije zauzelo konačan stav, rekli su Danasovi sagovornici iz državnog vrha Srbije.

- Ne postoji realna mogućnost da bilo koja zemlja regiona koja je priznala Kosovo prihvati taj poziv Beograda, i to ne zbog Prištine, već zbog Vašingtona. Reč je o tome da sve države Zapadnog Balkana žele da budu saveznici SAD, a očigledno je da je pritisak te svetske sile u vezi kosovskog pitanja vrlo snažan - ocenjuje za Danas Žarko Puhovski, profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Puhovski napominje da Beograd najviše što može da očekuje od nekih zemalja jeste takozvano "glasanje nogama", odnosno da u trenutku glasanja njihovi predstavnici ne budu u sali Generalne skupštine.

- To je najviše što Srbija može da dobije. Iako mislim da je to i nerealno, postoji eventualna mogućnost da Makedonija napusti sednicu GS UN u trenutku izjašnjavanja o rezoluciji - ističe Puhovski.

Naš sagovornik naglašava da Hrvatska, kada je reč o kosovskom pitanju, ima i radikalnije stavove od drugih zemalja u regionu, tako da Srbija ne može polagati nade u Zagreb.

- Uopšte uzev, očigledan je princip percipiranja stvari po kojem "neprijatelj mog prijatelja i moj je neprijatelj" - zaključuje Žarko Puhovski.

Prema ocenama Aleksandra Popova, kopredsednika regionalne Igmanske inicijative, nisu realna očekivanja Beograda da zemlje Zapadnog Balkana budu uzdržane prilikom glasanja u GS UN.

- Bilo koja zemlja s prostora bivše Jugoslavije koja je priznala kosovsku nezavisnost nema šanse da prihvati poziv Beograda na suzdržanost, pre svega jer bi time na indirektan način poslala poruku da je pogrešila kada je priznala državnost Kosova. Ovde je više reč o zanosu velikog finala i pokušajima da što veći broj zemalja stane na stranu Srbije - ističe Popov za Danas.

On napominje da je specifičnost u kojoj se nalazi BiH jedina koja kvalifikuje tu zemlju da se nađe na strani Srbije u UN.

- Zbog neusaglašenosti tročlanog veća BiH po pitanju Kosova, ta zemlja nije, a čini se da neće ni u skorijoj budućnosti, priznati kosovsku državnost. Zbog toga je otvorena opcija za tu zemlju suzdržanost ili čak i glasanje za srpski predlog rezolucije - naglašava Popov.

Navodeći razloge zbog kojih Srbija upućuje takav poziv zemljama regiona, budući da je državni vrh u Beogradu svestan da su male šanse da rezoluciju podrže države koje su priznale Prištinu, Danasov sagovornik ocenjuje da je tu pre svega reč o "demonstraciji domaćem javnom mnjenju" da vlast čini sve da rezolucija dobije što veću podršku u UN.

- Pritisak velikih sila je izrazit i vlast praktično demonstrira građanima Srbije da radi sve što je u njenoj moći - zaključuje Aleksandar Popov.

Srpska rezolucija za Ljubljanu neprihvatljiva

Jadranka Šturm Kocjan, otpravnica poslova Ambasade Slovenije, za Danas

Tekst rezolucije o Kosovu koji je predložila Srbija, a o kome će se 9. septembra glasati na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, za Sloveniju je neprihvatljiv, kaže za Danas Jadranka Šturm Kocjan, otpravnica poslova slovenačke ambasade u Beogradu. - Slovenija još nema definitivan stav povodom srpske rezolucije o Kosovu, jer očekujemo da će u proceduri tekst biti promenjen amandmanima. Konačan stav zauzećemo tek kada rasprava o tome bude okončana. U svakom slučaju, tekst rezolucije u formi u kojoj je predložen, za zvaničnu Ljubljanu nije prihvatljiv - objašnjava Šturm Kocjan. Prema njenim rečima, ako je i bilo ikakvih dilema o kosovskoj nezavisnosti, savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde je na sve stavilo tačku.

 Slovenija je priznala nezavisnost Kosova i stav Suda u Hagu tumačimo tako da kosovska državnost nije sporna. Zalažemo se za što skoriji početak konstruktivnog dijaloga Beograda i Prištine - naglašava Šturm Kocjan. Iako Evropska unija još nema zajednički stav o nezavisnosti Kosova, jer pet država članica nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost, otpravnica poslova ambasade Slovenije ističe da se u okviru Unije radi na usaglašavanju pozicije, kako bi EU pred GS UN izašla s jedinstvenim stavom. - Trenutno među državama članicama EU nema zajedničkog stava o ovom problemu, ali se oko toga vodi intenzivan dijalog. Ima još vremena do početka Generalne skupštine UN - zaključuje Šturm Kocjan za Danas.


/DANAS/
Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP