Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 110544
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6759320
Ko je na sajtu?
Imamo 53 gosta na mreži

BRAĆA SRBI SPASILI SEZONU U GRČKOJNa severu Grčke jelovnici su na ćirilici, a konobari i hotelijeri naučili su naš jezik. Glifada avetinjski prazna, a solunski ugostitelji zahvalni srpskim turistima.

Ni avgust u Grčkoj nije kao što je nekad bio. Tradicionalni špic sezone, kada gradovi opuste, a izletišta i ostrva se pretvore u male kovnice novca, ne liči na sebe.

Doduše, turisti su tu, štrajkovi su prestali, Atina je grad u kojem je minuo saobraćajni haos, ministri se odmaraju, hotelijeri i ugostitelji ubiru prihod... ali sve je to daleko od priželjkivanog.

Glifada, nekadašnji turistički i šoping raj, avetinjski je prazna. Došlo je vreme da se zatvaraju radnje u centralnoj trgovačkoj ulici. Restorani su poluprazni, baš kao i ekskluzivni hoteli u kojima se do pre dve godine soba dobijala preko teške veze, nezavisno od paprenih cena.

Sa mnogobrojnih ostrva stižu vesti da je popunjenost zadovoljavajuća, ali svuda ima slobodnih kapaciteta. Najzadovoljniji su na Rodosu, Kefaloniji, Kosu, Parosu...

Manjak očekivanog profita zabeležen u junu i julu na Peloponezu, Kritu, Krfu, pa i ekskluzivnim Mikonosu i Santoriniju, avgust će to delimično ublažiti, ali ostaje da se vidi da li će čitav mesec biti na istom nivou.

Za grčke prilike to je poražavajuća činjenica, ako se zna da je avgust poslednjih deset godina uvek bio prebukiran.

Za razliku od ostalih, zahvaljujući turistima iz Srbije, Halkidiki cveta. Traži se prazan krevet. Naši automobili na prelazu Evzoni svakodnevno nadiru. Dnevno stiže desetine autobusa punih turista. Svaka druga registracija na parkinzima velikih supermarketa je srpska. Ispred boljih restorana se dežura u potrazi za slobodnim stolom. Jelovnici su na srpskom. Konobari na plažama su mahom naši, zbog lakše komunikacije i boljeg prometa.

U ekskluzivnim hotelima „Sani bidž” i „Kasandra” oficijelni jezik je srpski. To znači da su naši zemljaci, osim jeftinih apartmana u blizini samoposluga, zaposeli i skupe destinacije, koje su do ove godine mahom bile namenjene gostima dubokog džepa iz Rusije ili sa zapada.

„Spasiše nam Srbi sezonu. Eto, pokazalo je da su braća tu kad je teško”, kaže za „Večerenj novosti” Jorgos Gacos, ugostitelj iz Soluna.

Prema procenama Generalnog konzulata Srbije u Solunu, do sada je na Halkidikiju i letovalištima oko Olimpa letovalo 500.000 naših turista. Nije teško izračunati da će ih do kraja sezone biti više od 600.000, što će oboriti sve rekorde.

Carinici na graničnom prelazu Evzoni zadovoljno konstatuju da „nikada nije bilo ovako” i da je bilo dana kada po 7.000 Srba pređe granicu u pravcu mora. (Mondo)Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP