Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 108644
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6714016
Ko je na sajtu?
Imamo 37 gosta na mreži

MANJINE TRAŽE (još) VIŠE !


26.08.2010.  Akademediasrbija

Mađari, Bošnjaci i Albanci o učešću u državnim organima. Od vlasti zahtevaju više mesta u policiji, sudovima...

Politicki lideri Mađara, Bošnjaka i Albanaca iniciraće u septembru razgovore sa predstavnicima vlasti kako bi im se obezbedilo veće učešće u državnim organima Srbije - saznaju ”Novosti”.

Čelni ljudi nacionalnih zajednica svoje zahteve temelje na vladinom zaključku iz 2004. godine, koji im garantuje širi upliv u ključnim državnim službama. Oni se pozivaju na podatak da zahvataju oko 18 odsto etničke mape Srbije, a da je njihovo učešće u policiji, pravosuđu, prosveti i drugim sektorima daleko ispod ovog procenta. Okidač za novu akciju mogle bi da budu i nedavne žalbe grupe Bošnjaka iz Novog Pazara, koji su kao diplomirani kriminolozi, navodno, više puta odbijani pri pokušaju da se zaposle u MUP.

ZNA I EVROPA

O SVOM položaju predstavnici Mađara, Bošnjaka i Albanaca početkom godine referisali su izvestiocima Monitoring komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope. Kakvu ocenu će PSSE da iznese znaće se u novembru, kada će objaviti izveštaj.

- Za nas ne postoje građani drugog reda i sve nesporazume rešićemo dogovorom - kaže Dačić za ”Novosti”. - Policija je zainteresovana da se pripadnici svih nacionalnih zajednica u što većem broju prijavljuju za obuku i rad u MUP i tu ima pomaka.

Visoki funkcioner SVM Laslo Varga tvrdi da ne postoji politička odlučnost da se manjine više uključe u rad državnog sektora:

- Nacionalni sastav u državnim organima ne odgovara zastupljenosti manjina u stanovništvu. A, najviše pomaka bilo je u MUP.

I Meho Omerović iz SDPS tvrdi da treba više otvoriti vrata, posebno pravosuđa i prosvete:

- Posle rušenja Miloševića vratilo se poverenje Bošnjaka u policiju i vojsku.


/ NOVOSTI /
Komentar  urednika:

Dokle bre više, dokle više ? Ako vam je malo ovo što imate u Srbiji : pravac Albanija, Madjarska, Mudžahedinija, Hrvatska i gde god hoćete !


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP