Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 110514
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6750171
Ko je na sajtu?
Imamo 40 gosta na mreži

ДР СРЂА ТРИФКОВИЋ:СРБИЈУ ЧЕКА ДЕБАКЛ У УНСрбија ће доживети пораз у Генералној скупштини Уједињених нација и то ће представљати логично финале одлуке Међународног суда правде од 22. јула да једнострано проглашење независности Косова није прекршило ниједну примењиву норму међународног права, др Срђа Трифковић, политички аналитичар из Чикага.
На основу чега тако судите?

-За владајућу коалицију у Србији и за њене налогодавце у Вашингтону и Бриселу, хашка одлука и предстојећи њујоршки дебакл поодавно су програмирани у оквиру заједничке стратегије повиновања Србије бриселско-вашингтонском диктату и њене капитулације по косовском питању. Одлука МСП и предстојећи пораз српске резолуције у УН указују да је владајућа коалиција спремна да косовску фарсу приведе крају, а да њени спољни ментори не виде никакву домаћу опасност по коалициону стабилност.

Радикални обрачун постмодерног Запада са Србима као непреваспитаном нацијом заснованом на превазиђеним моделима колективног идентитета тиме улази у завршну фазу. Фарса са МСП-ом и са најновијим предлогом резолуције потврђује да владајућа коалиција од првог дана постојања пре две године само обмањује српску јавност претварајући се да се “бори за Косово”, а њени спољни налогодавци само се праве да им због тога није право.

Можете ли да појасните ваш закључак?

-Како се иначе може објаснити сада већ ноторна чињеница да је Србија крајње дилетантски формулисала питање постављено МСП-у: “Да ли је проглашење независности привремених институција на Косову у складу са међународним правом?” Тешко је замислити да Тадић, Јеремић и њихови стручни саветници нису били свесни чињенице да међународно јавно право не заузима став према декларацијама о независности као таквим.

Како оцењујете предлог резолуције Србије поднет Генералној скупштини УН?

-Предлог резолуције срочен је у истом духу. Тобоже је у супротности са вољом западних ментора владајуће коалиције, али ничим не доводи у питање одлуку МСП. Тражи се нови дијалог о Косову, али је упадљиво и фрапантно да се експлицитно не тражи поновно отварање суштинских преговора о статусу покрајине. Званични Београд само тражи да Генерална скупштина УН позове обе стране на “изналажење обострано прихватљивих решења за сва отворена питања кроз мирољубиви дијалог”.

Да ли последице приштинске декларације задиру у међународно право?

-Међународно право и те како је прекршено последицама једностраног проглашења независности. Фрапантно је да Србија није тражила од МСП да се изјасни о суштинским питањима: да ли је Косово имало право на отцепљење од Србије? Да ли је Косово сада конституисано као држава сходно нормама међународног права? Да ли признања Косова као државе од стране трећих земаља представљају кршење међународног права?

Какав епилог можемо да очекујемо?

-Пред УН, званична Србија сада излази са предлогом који је у складу са тежњама илегалног режима у Приштини и са жељама западних сила које су тај режим признале. Сви се они одавно залажу за преговоре са Београдом “о отвореним питањима” чиме се подразумева да је проблем статуса решен у албанску корист, да Србија такав исход имплицитно прихвата као непромењиву датост и да је циљ преговора у суштини успостављање добросуседских односа две међусобно признате државе. Тако да ће после другог узастопног пораза у мање од два месеца у Њујорку, владајућа коалиција имати неопходан смоквин лист: одлука међународних форума као медијски употребљиво покриће за предстојећу коначну капитулацију.

Медијски спин је већ на видику: штo јес’ јес’, учинили људи шта су могли, борили се вала к’о лавови, али авај…

Извор:http://www.vesti-online.com/

 


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP