Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 108586
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6713419
Ko je na sajtu?
Imamo 85 gosta na mreži

JEDEMO MESO IZ BRAZILA STARO 10 GODINA !?U jeku afere u Hrvatskoj i potrošači u Srbiji zabrinuti zbog glasina da se u kobasicama i konzervama kriju ostaci životinja zaklanih pre više od deset godina. Nedavno je direktor veterinarske stanice u Bujanovcu, Miodrag Milinković, upozorio da u švercovanim kontingentima stiže meso iz Brazila i Amerike koje je na dubokom zamrzavanju bilo i više od 15 godina. Uglavnom je reč o pilećem mesu koje na Kosovo dolazi iz Amerike i Brazila. Na putu do Srbije to se meso više puta zamrzava i odmrzava, pa je verovatno bakteriloški neispravno. Meso sumnjivog porekla u Srbiju, inače, stiže kroz utvrđene švercerske kanale.  Bujanovac je glavni distributivni centar, a svake nedelje u njega stigne između četiri i osam tona mesa.

Šverc mesa je moguć jedino nelegalnim putevima i sprečava se pojačanom kontrolom Republičke veterinarske inspekcije uz asistenciju MUP-a - kažu u Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede. U prodavnicama, redovnu kontrolu mesa i proizvoda od mesa vrši Republička veterinarska inspekcija bez razlike da li se radi o velikim lancima ili malim mesarama.

Da “odstajalo” meso ide u viršle, kobasice i nareske znaju naša udruženja potrošača. Od “egzotičnih” komada iz Brazila i Amerike kupci se mogu sačuvati  samo ako kupuju proverene proizvode.

- Zna se da proizvođači meso, koje je duže stajalo koriste za prerađevine - kaže Petar Bogosavljević iz Udruženja potrošača Beograda. - To nije zabranjeno ako poštuju propise o roku upotrebe. Ostalo je stvar kriminala. Zna se i za švercerske kanale. To je kriminal koji  prevazilazi okvire redovnih kontrola uvoza koji stiže kroz regularne kanale. Znajući da to sve postoji potrošači treba da kupuju samo proizvode proverenih proizvođača na našem tržištu.

Da bajato meso završava u prerađevinama, potvrdio je i radnik jednog mesnog pogona u Hrvatskoj. Paniku su podgrejala i saznanja njihovih udruženja potrošača da se meso iz Evropske unije, staro  po deset godina, umesto da se spaljuje, prodaje na rasprodajama stranim hipermarketima  i tako stiže do Hrvatske.

Ko želi da uveze meso i proizvode od mesa mora da se pismeno obrati Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Upravi za veterinu za dozvolu uvoza. Uvoz se dozvoljava po rešenju o uslovima uvoza. Veterinarska kontrola se obavlja na graničnom prelazu i sastoji se iz dokumentacijskog, identifikacijskog i fizičkog pregleda pošiljke. Uzorci se uzimaju na graničnom prelazu ili na mestu istovara po rešenju o uslovima uvoza. Medjutim, nije uvek tako i to je ono što zabrinjava za sada mnogo više potrošače nego nadležne organe.

/SEEbiz/ 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP