Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 108659
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6714080
Ko je na sajtu?
Imamo 53 gosta na mreži

HYPO UMEŠANA U ŠVERC ORUŽJA U HRVATSKOJ !Austrijski i hrvatski mediji su prvi put iznijeli dokaze da je Hypo Alpe Adria grupacija povezana s hrvatskim švercerima oružja, koje je korišteno u ratovima u bivšoj Jugoslaviji. Gotovo svi austrijski mediji, kao i hrvatski "Nacional", pišu da je bivši finansijski direktor Hypo banke Cristian Raucher direktno povezao bivše šefove Hypo banke Wolfganga Kulterera, koji se nalazi u pritvoru, i Gunthera Striedingera s bivšim hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom i hrvatskim generalom Vladimirom Zagorcem, prenose "Nezavisne novine" u sutrašnjem broju.

Raucher je "krunski" svjedok, koji je u petak na austrijskoj televiziji iznio ključne dokaze kako se novac s Balkana avionima preko Klagenfurta prebacivao u porezne i bankarske oaze, gdje je najvjerovatnije obavljeno pranje novca. Austrijska Stranka zelenih je Hypo aferu zbog veza s mračnom ratnom prošlošću Balkana prozvala "najvećom austrijskom krimi-aferom svih vremena".

Austrijski mediji pisali su da je istražni tim u aferi "Hypo" zainteresiran da mu ponudi ulogu svjedoka, što će, kako se pretpostavlja, konačno otvoriti i priče o ulozi Hypo grupe u ratnim i poratnim godinama na Balkanu. Osim toga, austrijski istražitelji pronašli su i prve dokaze da su postojali fascikli sa Zagorčevim imenom, u kojima se nalaze dokazi o vezama Hypo banke s tim bivšim švercerom oružja.

Upravo je Zagorec devedesetih godina bio čovjek Franje Tuđmana, bivšeg hrvatskog predsjednika, zadužen za nabavku oružja. Oružje je, kako pišu hrvatski mediji, kupovano novcem koji je prikupila hrvatska dijaspora, a sakupljan je na računima Hypo banke. Završetkom rata je, prema pisanju austrijskog "Standarda", Zagorec u Klagenfurt dolazio za povoljne kredite koje je koristio za kupovinu nekretnina i izgradnju svog poslovnog carstva.

"Sanader je Kultererov čovjek, a Zagorec Striedingerov", rekao je u razgovoru za austrijsku televiziju Rauscher.

Austrijski mediji, poput "Standarda", "Kleine Zeitunga", "Pressea", "Kurira", pišu o "koferima novca" koji su se iznosili s Balkana. Pranje novca je, kako se pretpostavlja, obavljano u Lihtenštajnu, a onda je u vidu investicija vraćan u balkanske zemlje. Uloga Hypo banke u tom slučaju će, kako pišu ovi mediji, narednih mjeseci i godina biti pod lupom istražitelja.

Istrage su, osim u Austriji, otvorene u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji, a pitanje je dana kada će austrijski istražitelji doći u BiH, s obzirom na to da još nije u potpunosti razjašnjeno ko je profitirao od sumnjivih Hypo kredita, i kako je Hypo grupacija došla u BiH.

Istraživanje mutnih poslova Hypo grupe, balkanske veze i uloge bivših uprava, bit će nastavljeno u listopadu, kada se članovi Istražne komisije, koju je formirala austrijska pokrajina Koruška, vrate s odmora, piše Die Presse.

Međutim, kriminalna obrada neće biti zaustavljena jer je posebna komisija koja istražuje aferu ispred austrijskog pravosuđa (SOKO) i dalje aktivna, pa se u narednom periodu očekuju nova hapšenja i novi detalji o ovoj aferi.


/ SRNA /Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP