Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 99209
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6606215
Ko je na sajtu?
Imamo 21 gosta na mreži

AMERIKA SE POVLAČI, RUSIJA I KINA SE ŠIRE - NASTAVAK


02.09.2010 / Akademediasrbija / Svet iz Berlina
Preveo i priredio za objavljivanje : Slobodan Maričić

RUSIJA ŽELI DA PROMENI SILOM KARTU EVROPE !
Komentari vodećih printanih medija u Nemačkoj i agencija AFP i BBC

Jedan furiozni diplomatski rat tet-a-tet počeo je prošlog utorka kada je Rusija Gruzijske pokrajine Abhaziju i Južnu Osetiju priznala kao suverene i nezavisne zemlje. Na to je EU zapretila Rusiji sankcijama i nemački komentatori po novinama se nadaju, da će se brzo stvoriti jedan jedinstveni front protiv akcija Moskve.

AFP

"Ruski predsednik Dmitri Medvedev govorio je u isto vreme na Šangajskom sastanku „Kooperativne organizacije“ u četvrtak. Diplomatska borba je za sada prestala, ali se „partija šaha“ oko priznavanja Abhazije i Južne Osetije od strane Rusije nastavlja, nakon što je Rusija objavila krajem avgusta da obe provincije priznaje kao nezavisne države, koje su od nezavisnosti pod ruskom zaštitom. EU najavljuje privredne sankcije protiv Moskve.

Bernard Kušner ministar inostranih poslova Francuske je na vanrednom sastanku predstavnika EU u ponedeljak rekao, da sankcije treba primeniti zajedno sa drugim sredstvima. Medjutim, Kušner nije rekao jasno o kakvim bi se to drugim sredstvima moglo raditi.

BBC

Takodje je britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Miliband u sredu upozorio, da ruski odnos prema Kavkazu ima predznake vojne intervencije pre svega na Krimu, ili u delovima Ukrajine i Moldavije, gde pripadnici ruske nacionalne manjine iskazuju otvorenu neposlušnost lokalnim režimima i podršku ruskim vlastima.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nije gubio vreme u četvrtak, rekavši da su takve vesti „bolesne ideje“. Ideje o intervencijama Rusije na Krimu, Ukrajini ili Moldaviji bila bi demonstracija ludila, saopšeno je na to iz zapadnih diplomatskih izvora.

Biro nemačke kancelarke :

Nemačka Kancelarka Angela Merkel je u sredu izjavila da je ruskom predsedniku Dmitriju Medvedevu telefonom objasnila razloge zbog kojih su zenlje EU osudile priznavanje nezavisnosti gruzijskih pokrajina, kako ih je ona nazvala.

Medjutim već u četvrtak je Medvedev rukovodstvu Kine i četiri Centralno-azijske zemlje na sastanku Šangajske Kooperacijske organizacije (SCO) potvrdio priznavanje nezavisnosti pomenutih država i pozvao pomenute zemlje da ih takodje priznaju. On je objasnio razloge zbog kojih je Gruzija izazvala nedavni rat u pomenutim zemljama, zbog čega je Rusija morala da interveniše i naglasio, da će tako proći svaka zemlja, koja pokuša da u tom regionu silom rešava otvorena pitanja.

Nemački komentatori u četvrtak pišu u medijima, da je došlo vreme za jedan odlučniji i koherentniji odgovor prema Rusiji iz Evrope.

Financial Times izdanje za Nemačku piše :

“Sve sumnje u iskrenost Rusije po pitanju Gruzije su se raspršile u vazduhu. Priznanjem pune nezavisnosti gruzijskih pokrajina Abhazije i Južne Osetije, protivno medjunarodnom pravu , ruski predsednik Dmitri Medvedev je pokazao prave namere Moskve : ruske vlasti žele da kartu Evrope menjaju silom ! „

“ Ovaj nedavni rat nema mnogo suštinski veze sa Južnom Osetijom i još manje sa Gruzijom. Moskva je želela da tom invazijom koju je godinama pripremala – pokaže spremnost da svoju imperiju ponovo izgradi i da proširi svoju kontrolu nad evropskim energetskim rezervama, kažnjavajući one snage koje veruju u demokratiju duž ruskih granica. Za Evropu je ovo dovoljan razlog za vrlo veliku zabrinutost ! „

Umereno leve „Süddeutsche Zeitung“ pišu :

„Jedna eventaulna vojna reakcija (protiv Rusije) bila bi ludost, i Amerika je danas jedna ćopava patka :

Moć njihovog predsednika (Obama) i njegova uverljivost je razočaravajuća. On uvek ima mnogo toga da kaže ali kada kaže to ne prestavlja ništa ni za koga .

Dakle preostali igrači na sceni, ko bi to mislio, je jedino zajednica EU .

27 država članica sa mnogim suprotnim i konkurentskim interesima, unutrašnje političkim i istorijskim opterećenjima, ma koliko to izgledaslo moćno i ozbiljno u stvarnosti ne predstavlja nikakvu diplomatsku snagu.

Ali politička analogija vojne deobe Gruzije je vojni pokušaj Rusije da podeli Evropu. Ukoliko to bude uspelo Putin će dobiti mnogo više nego samo dve nove mini republike na Kavkazu. “

Levo orijentisani “Berliner Zeitung” piše :

„Dakle nemačka kancelarka je telefonirala ruskom predsedniku Medvedevu i iznela svoj stav o situaciji na Kavkazu. To je dobro... Oba šefa su bila odlučujuće otvorena i jasna o njihovim pozicijama. Diplomatskim rečnikom rečeno, oni su se saglasili da se o odredjenim tačkama nisu saglasili.

Ali ova tema o Kavkazu koja se tumači različito, neće više mnogo pomoći Merkelovoj sa pogrešnim čovekom.

Ako je istina da je Putin još uvek najjači čovek u Rusiji i glavni igrač na sceni i da je rat koji je vodjen izveden po njegovom planu tada Merkelova treba da razgovara sa njime. I ako je tačno da je njegova strategija promena režima u gruziji i Ukrajini, koji će odgovarati Moskvi, onda treba naći nekoga koji će o tome i neočekivanim potezima jasno sa njime razgovarati.“

Konzervativni dnevnik Die Welt – Berlin, piše :

Prva žrtva ruskog pokazivanja mišića je u Nemačkoj politika bivšeg kancelara Gerharda Šredera i ministra spoljnih poslova Waltera Stajnmajera, zagovornika prijateljstva Rusije po svaku cenu. Prvi rezultat ove politike je istočno-morska „slavina“, koja će zavisnost Nemačke od isporuka iz Rusije za nafte i gasa povećati.

Sada je jasno da dil oko naftovoda nije bio samo znak političkog razvedravanja, jer Šrederova vlada nije imala plan B za slučaj da Rusija ne pokušava zaista da napravi prijateljstvo sa Nemačkom , već da gura inrese svoje stare imperijalne ambicije.

Moskva će se uzdržati od daljih avantura, kao ovih u Gruziji, samo ako NATO uspe da moćnike u Krelju zaplaši. Jedan preduslov bio bi jedan uverljivi odbranbeni plan najviše eksponiranih članova saveza NATO-a u Baltičkom regionu. Ali najvažniji uslov je bliska saradnja NATO-a sa Evropskom zajednicom „
 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP