Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 108663
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6714094
Ko je na sajtu?
Imamo 59 gosta na mreži

LIGA TRAŽI ODVOJENU STATISTIKU ZA VOJVODINU !


04.09.2010 / Akademediasrbija

Liga socijaldemokrata Vojvodine pokrenuće inicijativu za ponovno osnivanje Zavoda za statistiku Vojvodine na jednom od dva naredna zasedanja Skupštine Vojvodine, najavljuje za „Politiku” zamenik predsednika te stranke Bojan Kostreš.

 Iako priznaje da o tome još nije bilo razgovora sa koalicionim partnerima, Kostreš očekuje da će ih podržati Demokratska stranka i Savez vojvođanskih Mađara. Na pitanje da li će tražiti i podršku G17 plus i SPS, on odgovara da za njih stav te dve stranke „nije bitan”, jer ih ne smatraju dugogodišnjim koalicionim partnerima u Vojvodini, kao što su to DS i SVM.

„Ako bude političke volje, posao oko osnivanja zavoda mogao bi da se završi za mesec dana. Nemamo signale da će naša inicijativa biti prihvaćena, ali sigurno ćemo istrajati u nameri da Vojvodina dobije svoj zavod za statistiku jer je izuzetno važno da znamo koliko pokrajina proizvodi, zarađuje i sa koliko novca učestvuje u budžetu države. Zavod bi vrlo brzo opravdao ulaganja i omogućio da se dobiju statistički pokazatelji koji su neophodni za kreiranje ekonomskog prostora i upravljanje razvojem”, kaže Kostreš.

Za ligaše je zahtev za vraćanje Zavoda za statistiku Vojvodine jedan od najvažnijih koraka u procesu vraćanja pune autonomije Vojvodine i ovo nije njihov prvi pokušaj da Vojvodina ponovo dobije zavod koji je ugašen pre skoro 20 godina. Tu ideju su pokušali da „proguraju” i kada je usvajan Statutu Vojvodine. Predsednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić (DS) tada je objasnio da je to neophodno da bi pokrajina mogla da sprovodi razvojne mere. Zavod je, međutim, „ispao” iz teksta Statuta u toku usaglašavanja u okviru radne grupe Vlade Srbije, a prema nekim nezvaničnim informacijama, glavni protivnici osnivanja pokrajinskog zavoda bili su predstavnici G17 plus.

Funkcioner Demokratske stranke Dragoslav Petrović, koji je u vladajućoj koaliciji u pokrajini koordinirao izradu Statuta, sada za „Politiku” kaže da se ne seća zašto je iz spiska nadležnosti izbačeno osnivanje statističkog zavoda Vojvodine. „Tačno je da je taj predlog postojao, ali je u fazi usaglašavanja na nivou Radne grupe u Vladi Srbije izbačen. Sećam se da smo pokušali i sa nekim amandmanom, ali to nije prihvaćeno”, kaže Petrović.

Kostreš kaže da ne zna ko je tačno „obrisao” zavod iz Statuta, ali naglašava da je to svakako bilo na sugestiju republičke vlade. „Sećate se da je, u momentu kada se usvajao statut Vojvodine, LSV uspeo da se izbori za to da Novi Sad dobije status glavnog grada, za postojanje VANU, za mogućnost otvaranja predstavništva u Briselu, osnivanje Razvojne banke Vojvodine. To je učinjeno u razgovoru predsednika LSV Nenada Čanka i premijera Cvetkovića. Međutim, nismo uspeli da postignemo saglasnost oko Zavoda za statistiku. Zato to pitanje pokrećemo sada”, objašnjava on.

Dragoslav Petrović nije želeo da odgovori da li će demokrate podržati predlog svojih koalicionih partnera. „Mislim da sada nije momenat za otvaranje te teme jer smo ušli u proceduru preuzimanja novih nadležnosti koje su po Statutu pripale pokrajinskoj administraciji i, po mom mišljenju, nije realno da u narednih 10 meseci, otvaramo neki novi posao. To nikako neće uticati na povećanje efikasnosti pokrajinske administracije za koju se sve vreme grčevito borimo”, objašnjava Petrović.

On kaže da u pokrajinskoj administraciji nisu zadovoljni brzinom kojom dobijaju podatke iz Republičkog zavoda, ali da to ne znači da je rešenje u osnivanju još jednog zavoda. „Postoji problem oko ažuriranja podataka, oko njihove obrade i blagovremene dostupnosti, ali mislim da ima mnogo prostora za unapređenje rada Republičkog zavoda za statistiku. Nisam protiv toga, ali kažem da nije jedino rešenje u tome da se osnuje nova institucija”, kaže Petrović.

Na pitanje zašto rešenje ne potraže u unapređenju rada Republičkog zavoda Kostreš kaže: „Imamo podatke na nivou cele Srbije, i nemamo dovoljno precizne podatke za Vojvodinu. Postoji više opcija kako se taj problem može rešiti, ali mi o vraćanju Zavoda za statistiku Vojvodine govorimo sa aspekta vraćanja vojvođanske autonomije”.

Kovačević: Sve države imaju centralizovanu statistiku

Zamenik direktora Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević kaže da se u krajnjoj liniji sve svodi na pitanje naziva, a ne suštine i da se u ovom slučaju politika uplela tamo gde joj nije mesto: „U Novom Sadu postoji odeljenje tog zavoda koje ne funkcioniše ništa drugačije nego kad je postojao poseban vojvođanski zavod”, dodaje Kovačević. Prema njegovim rečima, sve države imaju centralizovanu statistiku, pa čak i EU ima Evrostat, u okviru UN postoji takođe statističko odeljenje.


 „Statistika je veoma osetljiv informatički sistem u kome mora da postoji hijerarhija. Na nivou nacionalne statistike to znači da je uslov za dobro funkcionisanje statističkog sistema da sve mora biti postavljeno tako da regionalna odeljenja, odnosno filijale predstavljaju jedinstven korpus statističara. Samo tako može da se postigne organizaciono jedinstvo, koje je posebno važno za velike akcije kao što je recimo popis stanovništva. Zbog toga bi bio potpuni presedan da postoje dva zavoda, odnosno da realne statistike postoje paritetno”, objašnjava Kovačević.

/ Politika  /Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP