Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 110533
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6755565
Ko je na sajtu?
Imamo 66 gosta na mreži

AMERIKA "UVALJUJE" HRVATSKOJ OTPISANE AVIONE F-16Nastojanja SAD-a da grad Split bude buduća lokacija “Washdowna” operacije pranja naoružanja i vojne tehnike američke vojske po povratku iz Persijskog zaliva ponovo je otvorilo polemike i rasprave u stručnim krugovima o karakteru vojnih odnosa SAD-a i RH. Službena hrvatska politika te odnose redovno opisuje “strateškim i partnerskim”. Vojni analitičar, Igor Tabak: Najveći je problem da mi sami ne znamo što hoćemo od vojske. Naši vojni stratezi nemaju ideju kako da razvijaju vojsku. No odnosi između globalnog vojno-političkog diva kao što je SAD i malene Hrvatske mogu se okarakterisirati samo kao odnos slona i miša. Sudeći prema dosadašnjim primerima, Hrvatska je uvek u tim relacijama lošije prolazila.

SAD iz nekog nepoznatog razloga ima primat u službenoj hrvatskoj politici kada su u pitanju vojni odnosi i buduća vojno-tehnička saradnja. Tako, na primer, isključivo Ministarstvo obrane SAD-a ima svoje službeno predstavništvo u zgradi Ministarstva obrane RH.

Na ulaznim vratima ovog inostranog odeljenja u državnoj instituciji hrvatske oružane sile naziv odeljka ispisan je samo na engleskom jeziku - „Office for defense cooporation“. Dvojezični naziv, koji se očekuje, nije postavljen. Sam ured fizički je smešten u Službi za ugovaranje i nabavku, tako da kada je nabavka vojne tehnike u pitanju, SAD ima svog predstavnika u MORH-u. Ured nalik američkom ODC-u nemaju Nemci, Poljaci, Rusi, Šveđani i svi ostali koji imaju vojno-tehničku saradnju s RH.

Osim donacija, jedna od ključnih uloga ODC-a je lobiranje pri prodaji američke vojne tehnike. Najkrupniji projekat na kojem duže radi ovaj ured je donacija aviona F-16 block 25, proizvedenih sredinom 80-ih. Međutim, kako je reč o donaciji aviona starih gotovo 30 godina, RH će morati naknadno uložiti 300 miliona dolara u njihov remont i prilagođavanje zemaljske infrastrukture.

Tim činom HRZ bi dobio avion kojem je ‘život produžen’ za samo desetak godina, nakon čega bi se morao kupovati potpuno nov američki avion. Od svih ponuđača, samo SAD ne nudi Hrvatskoj ‘offset’ program kroz koji bi i hrvatska privreda mogla imati koristi od obnove HRZ-a. Uvažavanjem američke ponude nedvosmisleno se krši Zakon o javnoj nabavci koji uslovljava ‘offset’ za nabavku vojne tehnologije vredne iznad 2 miliona evra.

SAD insistira na jačanju opreme hrvatskih vojnika koji odlaze u u Avganistan, ali ne insistira na remontu borbenih helikoptera Mi-24 hind koji trunu u šumarku vazdušne luke Pleso i ZTZ-a. Ove letelice prepuštene su umiranju, a reč je o najjačoj platformi hrvatske oružane sile, koja može poneti čak dve tone naoružanja, tonu više nego Mig-21.

Pentagon kontinuirano traži povećanje hrvatskih vojnika i instruktora u međunarodnim misijama, naročito one u Afganistanu. Glavnica opreme u HV-u nabavlja se za potrebe misije: od uniformi, sredstava komunikacija, a samo je pitanje vremena kada će se i deo novih oklopnih vozila Patria deklarisati za inostrane misije.

- Najveći je problem da mi sami ne znamo što hoćemo od vojske. Naši vojni stratezi nemaju uopšte ideju kako da razvijaju vojsku - smatra vojni analitičar Igor Tabak.
Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP